top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Universiteit van Tel Aviv richt centrum voor auto-immuunonderzoek op


Foto TAU


De Universiteit van Tel Aviv (TAU) heeft het Colton Center opgericht, Israëls eerste multidisciplinaire centrum voor de studie van auto-immuunziekten – chronische aandoeningen waarbij het immuunsysteem in lichaamsweefsels abnormaal reageert.


Het centrum zal samenwerken met Israëlische medische centra en gezondheidsdiensten, waaronder HMO's en ziekenhuizen, evenals geselecteerde wetenschappers van andere academische instellingen om big data-analyse van medische informatie en biologische monsters van patiënten met auto-immuunziekten mogelijk te maken en het begrip van de oorzaken van morbiditeit en terugkerende ziekten te bevorderen, opflakkeringen en mogelijke vroege diagnostiek en behandelingen.

De TAU-onderzoeksbenadering zal uniek van aard zijn en fundamenteel gebaseerd zijn op big data-analyse die elk traditioneel wetenschappelijk wetlab werk zal sturen. De bedoeling van het centrum zou zijn om onderzoeksfinanciering te verlenen aan multidisciplinaire groepen wetenschappers, waaronder informatica, techniek, biologie, statistiek, wiskunde, psychologie en meer. De verschillende onderzoeksprogramma's zullen worden beheerd op basis van overeengekomen mijlpalen met de mogelijkheid om bij succes substantiële bedragen te behalen. Naast het multidisciplinaire klinische onderzoek zal het nieuwe centrum experimentele en theoretische studies in immunologie stimuleren en samen met de drie andere Colton-centra workshops en conferenties houden.

Doel: een remedie vinden voor auto-immuunziekten

De oprichting van het centrum werd mogelijk gemaakt door een genereuze donatie van $ 10 miljoen van TAU-gouverneurs Judith en Stewart Colton. Het is het vierde onderzoekscentrum dat door de familie Colton is opgericht om auto-immuunziekten aan te pakken, naast drie centra die al actief zijn in de VS - aan de Yale University, de University of Pennsylvania en NYU.

Judith en Steward Colton. Foto TAU


"Stewart en Judith Colton, gerenommeerde joodse filantropen en dierbare vrienden van TAU, hebben zichzelf een doel gesteld", legt prof. Ariel Porat, president van TAU, uit. Dit doel is "om medicijnen en behandelingen voor auto-immuunziekten te ontwikkelen. Voor dit doel hebben ze speciale centra opgericht aan drie vooraanstaande Amerikaanse universiteiten, en nu besloten ze deze activiteit uit te breiden naar TAU."

"Deze donatie volgt op de jarenlange actieve bijdrage van de Colton Foundation aan TAU's innovatie en ondernemerschap in een breed scala van disciplines. We zijn er trots op dat we tot deze elitegroep van universiteiten behoren, en samen met hen en de Colton familie zullen we ernaar streven om een remedie vinden voor auto-immuunziekten."


Behoefte aan geschikt gereedschap

De heer Stewart Colton merkt op: “Wij geloven dat het door de vier universiteiten opgerichte Consortium de kansen voor het vergroten van de kansen op succesvol onderzoek zal vergroten. We werken al bijna 40 jaar samen met TAU ​​en erkennen het unieke talent en de toewijding voor innovatieve wetenschap. Het is een vreselijke ziekte die meer aandacht verdient."

"Ik ben bijzonder trots dat prof. Uri Nevo van de afdeling Biomedische Technologie, die een van de Colton Fellow-afgestudeerden was, werd aangesteld als voorzitter van de stuurgroep van het centrum."

"De categorie auto-immuunziekten omvat meer dan 100 ziekten, met relatief bekende voorbeelden waaronder lupus, multiple sclerose (MS), psoriasis en de ziekte van Crohn. Auto-immuunziekten worden gedefinieerd als ziekten waarbij het immuunsysteem, in plaats van ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën, , of cellen die zijn geïnfecteerd met deze ziekteverwekkers, vallen de gezonde weefsels van het lichaam aan. Hoewel auto-immuunziekten al sinds het begin van de 20e eeuw bekend zijn bij de wetenschap, hebben we nog steeds geen adequate hulpmiddelen voor preventie, behandeling of voorspelling van morbiditeit en terugkerende opflakkeringen."


Echte samenwerking tussen onderzoekers en clinici

Prof. Karen Avraham, decaan van TAU's Sackler Faculteit Geneeskunde voegt eraan toe: "het nieuwe Colton Centre vertegenwoordigt het beste van fundamenteel en translationeel onderzoek - een echte samenwerking tussen onderzoekers en clinici om de optimale wegen te verkennen voor het ontcijferen van de mechanismen en therapie voor auto-immuunziekten."
62 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page