top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Universiteit van Tel Aviv vierde de eerste verjaardag van de diplomatieke overeenkomst met Marokko


Van links naar rechts: Abdel Allali, Amos Elad, Mr. Abderrahim Beyyoudh en prof. Milette Shamir. Foto Ofer Amram, Tel Aviv University


De Universiteit van Tel Aviv was afgelopen woensdag gastheer van de viering van de eerste verjaardag van de ondertekening van de tripartiete overeenkomst tussen Marokko, de VS en Israël.


Het evenement werd bijgewoond door dhr. Abderrahim Beyyoudh, hoofd van het verbindingsbureau van het Koninkrijk Marokko met de staat Israël, Amos Elad, vice-president voor hulpbronnenontwikkeling, Universiteit van Tel Aviv, prof. Milette Shamir, Vice President of International Academic Collaboration, Tel Aviv University en vertegenwoordigers van de V.S. Ambassade. Het Israëlische Andalusische Orkest trad op tijdens het evenement.


Prof. Milette Shamir, Vice President voor Internationale Academische Samenwerking, Universiteit van Tel Aviv: “Precies een jaar geleden openden Marokko en Israël een nieuw hoofdstuk in hun lange en complexe betrekkingen. Dit nieuwe hoofdstuk brengt diplomatieke, economische en technologische samenwerking op de voorgrond, en het is er een waarin universiteiten in Israël en Marokko een leidende rol kunnen spelen. Wij van TAU zien een groot potentieel in het bevorderen van academische samenwerking met Marokkaanse universiteiten, onder meer door uitwisseling van studenten. Volgende maand openen we zelfs een nieuw studiebeurzenfonds dat bedoeld is om getalenteerde jonge Marokkanen te ondersteunen die willen komen studeren aan de Universiteit van Tel Aviv ".


Dhr. Abderrahim Beyyoudh, hoofd van het verbindingsbureau van het Koninkrijk Marokko met de staat Israël: “De overeenkomst tussen Marokko-Israël en de VS heeft inderdaad de basis gelegd voor de hervatting van de Marokkaans-Israëlische bilaterale betrekkingen en heeft geleid tot een algehele ontwikkeling van culturele, sociaaleconomische en menselijke banden. Deze dynamiek, die tot uiting komt in een groot aantal samenwerkings-overeenkomsten en initiatieven van marktdeelnemers en het maatschappelijk middenveld, put haar kracht uit seculiere relaties en de gehechtheid van de Joodse gemeenschap van Marokkaanse afkomst aan het Koninkrijk en aan de persoon van HM Koning Mohammed VI, Commandant van de gelovigen. De tripartiete overeenkomst bevestigde ook het belang van het bevorderen van een meer vreedzame en welvarende toekomst in het Midden-Oosten op basis van een rechtvaardige en duurzame vrede tussen Palestijnen en Israëli's. Dit belangrijke onderdeel weerspiegelt de constante inzet van Zijne Hoogheid Koning Mohammed VI, voorzitter van het Al Quds-comité, ten gunste van de Palestijnse zaak en voor vrede en stabiliteit in de regio ”.


Prof. Uzi Rabi, directeur van het Moshe Dayan Center for Middle Eastern and African Studies zei: "Marokko is een zeer uniek land in het landschap van Afrika en het Midden-Oosten. Marokko had door de jaren heen niet-formele betrekkingen met Israël, maar de tripartiete overeenkomsten zijn opmerkelijk prestatie, die een bijzondere doorbraak markeert in de banden met Noord-Afrika. Marokko en Israël zijn eensgezind in de overtuiging dat er behoefte is aan verandering in het Midden-Oosten. Deze conferentie is een indicatie dat samenwerking op verschillende gebieden kan worden bereikt .”
39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Σχόλια


bottom of page