top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

UPDATE: 1 van de gewonden aanslagen Jeruzalem is overleden


Screenshot video


De Israëlische politie zei in een verklaring dat een van de gewonden in Jeruzalem aan zijn verwondingen is bezweken. Van de 11 gewonde burgers zijn er 4 in een ernstige toestand, 1 in een matige toestand en de rest is lichtgewond.


Premier Lapid roept een speciale veiligheidsvergadering bijeen om de situatie te bespreken.


De Israëlische politiechef zei in een verklaring: We hebben in jaren niet zo'n aanval gezien

en zegt dat het soort aanval dat in Jeruzalem plaatsvond jaren niet meer is voorgekomen en dat veiligheidstroepen inmiddels drie verdachten hebben opgepakt. Shabtai vroeg het publiek om alert te zijn en voegde eraan toe dat de politie in de stad op zoek is naar meer mogelijke explosieven.


Een hoge veiligheidsfunctionaris zegt dat de aard van de dubbele aanvallen aangeeft dat er een aanzienlijke infrastructuur achter zit, waaronder het verkrijgen van inlichtingen, voorbereiding en het verkrijgen van explosieven.


Extreemrechts MK Ben-Gvir, die waarschijnlijk minister van Binnenlandse Veiligheid wordt, roept op tot de hoogste straffen voor terroristen, waarbij doelt op de doodstraf.

In een persverklaring vanmorgen op de plaats van de aanslag in Jeruzalem zei MK Itamar Ben-Gvir: “Gisteren nog hebben Palestijnse moordenaars het lichaam ontvoerd van een Israëlische burger die omkwam bij een auto-ongeluk in Jenin. Kiryat Arba en Ariel. Ik betuig mijn condoleances aan de familie van de overledene en wens een snel herstel van de gewonden. We moeten deze ruggegraat doorbreken. We moeten opnieuw gerichte moorden plegen en ze laten boeten. Alle veiligheidsgevangenissen moeten sluiten met niemand komt of gaat, en stop alle betalingen aan de Palestijnse autoriteit omdat ze terrorisme sponsoren... Ik zal vanmorgen niets zeggen over politiek, alleen dat we snel onze regering moeten vormen. We kunnen het terrorisme verslaan en ons bestuur herstellen."


De Nederlandse ambassadeur in Israël, Hans Docter heeft in een tweet zijn afschuw over de aanslagen uitgesproken.

10.19 uur: Beide ontploffingen in Jeruzalem werden op afstand geactiveerd via de telefoon, de apparaten zaten vol met soortgelijke explosieve materialen en stukjes granaatscherven zoals spijkers De Israëlische politie zal alle bussen in Jeruzalem gaan checken met K9-eenheden. (hondenbrigade)


Video van een bus die beschadigd raakte door de tweede ontploffing in Ramot Junction tijdens de gecoördineerde terreuraanslag vanmorgen in Jeruzalem


10.32 Ziekenhuisfunctionarissen melden dat er vanmorgen ten minste 29 gewonden zijn gevallen, waarvan er inmiddels 1 is overleden.

Bij de eerste aanslag raakten 18 mensen gewond, waarvan er 1 is overleden en 1 in kritieke toestand verkeerd.

Bij de tweede aanslag raakten 11 mensen overwegend lichtgewond door rondvliegende spijkers.


10.42 De Palestijnse terreurgroep Islamitische Jihad juicht de dubbele bomaanslagen in Jeruzalem toe.

"De operatie in de bezette stad Jeruzalem is een natuurlijke reactie op de bezetting, haar terrorisme en haar criminele praktijken tegen het weerloze Palestijnse volk en zijn heilige plaatsen", zegt de organisatie in een verklaring.

"De operatie zegt tegen de leiders van de bezetting [Israël] en de leiders van de kolonisten dat geen van de beleidsmaatregelen van uw criminele regering u zal beschermen tegen de aanvallen van het verzet van ons volk", zegt Tarek Ez Din, woordvoerder van de Islamitische Jihad.


10.52 Snelweg 1 naar en van Jeruzalem is weer heropend.


11:00 De 16-jarige student die woensdag werd gedood bij een reeks terroristische aanslagen in Jeruzalem, werd geïdentificeerd als Aryeh Shechopek.


Foto via social media


Shechopek was een inwoner van de wijk Har Nof in Jeruzalem en student aan een kleine yeshiva (joodse onderwijsinstelling) in Moshav Beit Meir.

Onder de gewonden bij de ingang van Jeruzalem was Naomi Pilichowski, een 18-jarige Israëlisch-Amerikaanse wiens familie acht jaar geleden naar de Joodse staat verhuisde. Pilichowski is de dochter van Uri Pilichowski, een bekende Amerikaans-Israëlische opvoeder die bij Nefesh B'Nefesh werkt.


De politie onderzoekt nog steeds de plaats van de eerste ontploffing van de terreuraanslag in Jeruzalem.


12.29 De vader van een van de slachtoffers die vanochtend gewond raakte bij de bomaanslag bij de ingang van Jeruzalem, zegt dat zijn zoon kort voor de explosie een man foto's zag maken van mensen die bij de bushalte stonden te wachten.

Avi Biton zegt tegen de Ynet: "Mijn zoon zag dat voor de aanval iemand met een Arabisch uiterlijk kwam en foto's nam van het station bij de ingang van de stad, en na een paar minuten was er een explosie. Hij nam foto's van de mensen bij de bushalte en verdween", voegt Biton toe.


Bitons zoon is volgens ziekenhuisfunctionarissen ernstig gewond. Hij heeft een stuk granaatscherf dat precies in de schedel zit, dat niet kan worden verwijderd, in de buurt van een bloedvat en hij heeft breuken in zijn wervels en bekken, en bloedingen in zijn buik.


12.33 Smotrich roept Netanyahu op om zo snel mogelijk een regering te vormen

Leider van de religieus-zionistische partij Bezalel Smotrich riep Likud-leider Benjamin Netanyahu op om zo snel mogelijk een regering te vormen na de twee explosies die woensdagochtend in Jeruzalem plaatsvonden. “Het Arabische terrorisme staat voor de deur, we moeten zo snel mogelijk een regering vormen.


Getuigen van de aanslagen doen hun verhaal: Shahar Sorakis en Neta Vershevski, twee 14-jarige meisjes die naar school gaan in de wijk Ramot, waren op de plaats van de explosie. “We zaten in de bus aan de parallelle kant van de weg, op het punt om naar school te gaan. We hoorden een geluid en zagen veel mensen rennen, veel kinderen huilden.

“We zagen granaatscherven de bus in vliegen - het was een puinhoop. Een zenuwslopende situatie', zei Neta. "Toen we ons realiseerden dat het een explosie was, begonnen veel meisjes te huilen, we waren allemaal erg nerveus", voegde Shahar eraan toe.

322 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page