top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

UPDATE: Operatie in Jenin gaat door tot alle doelen zijn bereikt; naam operatie "Home and Garden"


Honderden explosieven. Foto IDF-woordvoerder

Israëlische functionarissen zeggen dat ze van plan zijn de operatie in Jenin nog een dag voort te zetten om de doelen te bereiken waarvoor ze het in de eerste plaats begonnen. Er zijn meetbare veiligheidsprestaties geleverd, waaronder de arrestatie van gezochte terroristen, de vernietiging van terroristische infrastructuur in het vluchtelingenkamp en de ontdekking van explosievenlaboratoria en verborgen wapens. Maar er zijn meer doelen die het veiligheidsapparaat wil bereiken.


Nadat eerder maandag een commandocentrum en een laboratorium voor het maken van explosieven waren ontdekt, hebben IDF- en ISA-troepen een faciliteit gelokaliseerd die honderden explosieven bevatte, een put met wapens, 12 magazijnen en een M-4-geweer.


Foto IDF-woordvoerder

Foto IDF-woordvoerder


Hoge politieke functionarissen zeggen dat het besluit is genomen om door te gaan, zonder de negatieve aspecten van het voortzetten van een dergelijke operatie te negeren, waaronder schade aan de civiele infrastructuur en het veroorzaken van schade aan burgers.


Tot nu toe hebben ca 3.000 mensen het vluchtelingenkamp Jenin op de Westelijke Jordaanoever verlaten om te ontsnappen aan de gevechten, zeggen Palestijnse woordvoerders.


Palestijnse gezondheidsfunctionarissen zeiden dat acht mensen werden gedood en minstens 80 anderen raakten gewond, onder wie 17 in ernstige toestand, tijdens de gevechten met Israëlische troepen, die tot in de nacht duurden.


De acht omgekomen Palestijnen zijn jonge mannen die er niet echt onschuldig uitzagen.

De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, zei maandag dat de veiligheidscoördinatie met Israël opgeschort zou blijven en dat ook andere banden zouden worden verbroken, uit protest tegen een grootschalige inval in het vluchtelingenkamp Jenin op de noordelijke Westelijke Jordaanoever.


De aankondiging kwam toen het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken er bij de PA en Israël op aandrong om de veiligheidssamenwerking te versterken en een VN-gezant zei dat hij contact had met Israëlische en Palestijnse leiders in een poging de rust te herstellen.


Premier Benjamin Netanyahu hield maandagavond een bijeenkomst met minister van Defensie Yoav Gallant en de hoofden van de IDF en Shin Bet om de operatie te bespreken. Hij prees de campagne als een game-changer tegen terreur.


"De afgelopen maanden is Jenin een toevluchtsoord voor terrorisme geworden - we maken er een einde aan", zei Netanyahu, erop wijzend dat Israëlische troepen verschillende schutters hebben gedood, anderen hebben gearresteerd en een groot aantal faciliteiten voor het maken van wapens en bommen hebben gevonden en vernietigd - sommigen van hen "op industriële schaal."


Netanyahu wees erop dat de strijdkrachten opereren in een dichtbevolkt gebied en "ze doen dit met minimale schade aan burgers".


De premier beweerde dat de operatie, die inmiddels de naam "Home and Graden" heeft gekregen, “de gelijkstelling tegen terrorisme” zou veranderen en vergeleek deze met de recente operatie tegen de Islamitische Jihad in Gaza en de Guardian of the Walls-operatie in 2021 tegen in Gaza gevestigde strijders.Leiders van de terreurgroepen Hamas en de Islamitische Jihad drongen er bij de Palestijnen op aan zich bij de strijd tegen de IDF aan te sluiten, waarbij enkele in Gaza gevestigde strijders dreigden mee te doen.


Ter voorbereiding op mogelijk raketvuur vanuit de Gazastrook, annuleerden de autoriteiten een groot concert in de zuidelijke stad Sderot, maar vaardigden geen andere voorzorgsmaatregelen uit. Het afgelopen jaar heeft de terreurgroep Islamitische Jihad vanuit Gaza raketten op Israël afgevuurd als reactie op de moord of arrestatie van leden op de Westelijke Jordaanoever.


De IDF zei dat troepen sinds de vroege uren van maandag meer dan 100 Palestijnse verdachten hebben ondervraagd. Een aantal van hen is vrijgelaten, terwijl anderen zijn meegenomen voor verder verhoor.


Ongeveer duizend strijders van de IDF-commandobrigade en infanteriekruisers zullen de komende uren aan hun tweede dag in Jenin beginnen.

99 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page