top of page
  • Barak Ravid

US-ambassadeur Nides stuurde Bibi brief waarin hij hem aanspoorde om ngo-wetgeving op te schorten


Foto GPO


De Amerikaanse ambassadeur in Israël, Tom Nides, stuurde vorige week een brief naar premier Benjamin Netanyahu waarin hij hem aanspoorde om geen vooruitgang te boeken met wetgeving die het vermogen van Israëlische niet-gouvernementele organisaties om geld in te zamelen bij buitenlandse regeringen zou beperken, vertelden twee Israëlische en Amerikaanse functionarissen me.


Waarom het ertoe doet: Netanyahu nam de wetgeving van tafel voor verdere herziening onder druk van de VS en Europa.

Het nieuws sturen: Het wetsvoorstel dat werd gepresenteerd door een lid van de Knesset van Netanyahu's Likud-partij stelde dat ngo's die geld ontvangen van buitenlandse regeringen niet zullen worden erkend als non-profitorganisaties en 65% belasting moeten betalen.

  • Het wetsvoorstel zou aanvankelijk afgelopen zondag in de ministeriële commissie voor wetgeving worden gestemd voordat het naar de Knesset zou worden verplaatst.

Achter de schermen: Nides en andere Amerikaanse diplomaten hebben wekenlang privé gewerkt om er bij de Israëlische regering op aan te dringen zich terug te trekken uit het wetsvoorstel, aldus de Israëlische en Amerikaanse functionarissen.

  • Veel andere westerse landen, waaronder naaste Israëlische bondgenoten zoals Duitsland, het VK, Frankrijk en Nederland, lobbyden ook privé en publiekelijk bij de Israëlische regering tegen het wetsvoorstel, vertelden Europese diplomaten me.

  • De ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland en het VK stuurden vorige week zelfs sms-berichten naar de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen, waarin ze waarschuwden voor de gevolgen van het wetsvoorstel voor de internationale positie en het imago van Israël, aldus de diplomaten.

In de brief van Nides aan Netanyahu, die niet eerder is bekendgemaakt, worden de zorgen uiteengezet die de regering-Biden heeft over het wetsvoorstel, zei een Amerikaanse functionaris.

  • "We hebben de Israëli's niet bedreigd of iets dergelijks, maar onze boodschap was dat dit wetsvoorstel Israël in een internationale crisis zal brengen voor iets dat het niet waard is", zei een Amerikaanse functionaris.

  • Het kabinet van de premier bevestigde dat Netanyahu de brief heeft ontvangen.

  • Het kabinet van de Israëlische premier vertelde zaterdag aan verslaggevers dat het wetsvoorstel ter beoordeling van de agenda was gehaald omdat het meer kwaad dan goed zou doen.

138 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page