top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Vaccins verminderen het risico op lange termijn effecten van COVID-19


Screenshot YouTube


Gevaccineerd zijn met ten minste twee doses Pfizer-vaccins, vermindert de meeste lange termijn symptomen die individuen hebben gemeld maanden na het oplopen van COVID-19 drastisch, blijkt uit een nieuwe studie.

In deze studie werden acht van de tien meest gemelde symptomen tussen de 50 en 80% minder vaak gemeld bij personen die ten minste twee doses COVID-19-vaccin kregen in vergelijking met degenen die geen doses kregen.

De studie, onlangs gepubliceerd in het Nature-tijdschrift npj Vaccines, werd geleid door Prof. Michael Edelstein, van de Azrieli Faculteit der Geneeskunde van Bar-Ilan University, in samenwerking met infectieziekte- en IT-teams van drie van de aangesloten ziekenhuizen van de faculteit in Noord-Israël: Baruch Padeh Medisch Centrum, Ziv Medisch Centrum en Galilea Medisch Centrum. Paul Otiku, een promovendus aan de Azrieli faculteit van Bar-Ilan, voerde het grootste deel van de statistische analyse uit.

Bijna 3.500 volwassenen in heel Israël namen deel aan het onderzoek, uitgevoerd tussen juli en november 2021. Deze personen vulden een enquête in die beschikbaar was in vier veel voorkomende lokale talen - Hebreeuws, Arabisch, Russisch en Engels - met een verscheidenheid aan vragen over eerdere COVID-19 -19 infectie, vaccinatiestatus en eventuele symptomen die ze ervoeren.


Meer dan de helft van de deelnemers (2.447) meldde geen eerdere SARS-CoV-2-infectie, terwijl 951 eerder besmet waren. Van de geïnfecteerden kregen 637 (67%) ten minste twee vaccindoses. Van de 2.447 personen die geen eerdere infectie meldden, kregen 21 (0,9%) één dosis, 1.195 (48,8%) twee doses, 744 (30,4%) drie doses en de rest was niet gevaccineerd (19,9%).

De onderzoekers vergeleken gevaccineerde personen met niet-gevaccineerde personen in termen van post-acute zelf gerapporteerde symptomen. Na correctie voor factoren zoals leeftijd en tijd die was verstreken vanaf infectie tot het reageren op de enquête, ontdekten ze dat vaccinatie met twee of meer doses van het Pfizer-vaccin geassocieerd was met een verminderd risico op het melden van de meest voorkomende post-COVID-symptomen. Onder degenen in de huidige studiepopulatie werden de meest voorkomende symptomen - vermoeidheid, hoofdpijn, zwakte van ledematen en aanhoudende spierpijn - verminderd met respectievelijk 62%, 50%, 62% en 66%. Andere vaak gemelde symptomen, zoals kortademigheid, werden tot 80% verminderd.


De studie draagt ​​bij aan schaarse informatie tot nu toe over de impact van vaccinatie op langdurig COVID. "We begrijpen niet volledig wat er gebeurt in de maanden en jaren na COVID-19 op het gebied van fysieke en mentale gezondheid en welzijn", zegt de hoofdauteur van het onderzoek, prof. Michael Edelstein, van de Azrieli faculteit van Bar-Ilan. “Omdat COVID al lang zoveel mensen lijkt te treffen, was het belangrijk voor ons om te controleren of vaccins de symptomen konden helpen verlichten. Het wordt steeds duidelijker dat vaccins niet alleen beschermen tegen ziekten, maar, zoals de resultaten van deze studie suggereren, tegen langdurige termijn, soms levens veranderende, effecten van COVID-19."

In hoeverre vaccins beschermen tegen langdurig COVID blijft minder duidelijk. Deze studie is de eerste in een lopend project dat door Edelstein is gelanceerd om een ​​groot cohort individuen uit alle sectoren van de diverse samenleving van Israël te volgen om inzicht te krijgen in de impact van de vaccins op de kwaliteit van leven op lange termijn, verschillende COVID-varianten en langdurige COVID-symptomen. .

Dit onderzoek werd gedeeltelijk gefinancierd door de Harvey Goodstein Foundation.

121 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page