israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Van lelijke groenten artistieke kant-en-klaarmaaltijden maken


Anina kant-en-klare maaltijden bevatten 2 kopjes geborgen verse producten. Foto door Yasmin & Arye fotografen via ISRAEL21C


Een vreemd gevormde komkommer, hoe vers ook, maakt weinig kans om verkocht te worden. Niet omdat het slecht zou smaken, maar omdat, zoals de Romeinse fijnproever Apicius uit de eerste eeuw wijselijk opmerkte: "We eten eerst met onze ogen."


Volgens de Ugly Produce is Beautiful- campagne wordt westerse consument zo afgeschrikt door onzuivere producten dat er in de Verenigde Staten elk jaar maar liefst zes miljard pond aan fruit en groenten niet wordt geoogst of onverkocht, voornamelijk om esthetische redenen.


Twee Israëlische studenten industrieel ontwerp, Esti Brantz en Meydan Levy, waren verontrust toen ze zagen hoeveel onvolmaakt ogende producten door het winkelend publiek werden afgewezen op de openluchtmarkt Machane Yehuda in Jeruzalem.


Brantz en Levy begonnen deze onaantrekkelijke groenten van marktkramers te kopen en werkten twee jaar lang aan het ontwikkelen van een aantrekkelijke manier om ze aan de reguliere consument te presenteren.


Hun inspanningen brachten hen ertoe een foodtech-startup te lanceren, Anina Culinary Art.


Anina biedt nu vijf varianten van volledig natuurlijke, kant-en-klare "maaltijden-in-een-pod" kunstig samengesteld uit visueel gebrekkige producten.


Anina meal pods zijn gemaakt van onverkoopbare verse producten. Foto door Yasmin & Arye fotografen via ISRAEL21C


"We kopen restproducten rechtstreeks van boeren", legt Brantz aan ISRAEL21C uit. "Dit levert hen inkomsten op voor groenten die ze meestal moeten weggooien."


Elke pod voor één portie bevat twee volle kopjes groenten - 40 procent van de dagelijkse voedingsbehoeften van een volwassene - voor een snelle, voedzame maaltijd op het fornuis of in de magnetron om op het werk of thuis te maken."Het maakt ons niet uit of een tomaat een neus heeft of een courgette een rare kromming heeft", zegt CEO en mede-oprichter Anat Nathan. "We geven om hoe de ingrediënten smaken, om hun voeding en versheid."


De kunst in culinaire kunst stoppen

Vooral in de Verenigde Staten zijn er nichebedrijven die uitsluitend lelijke producten rechtstreeks aan afvalbewuste consumenten verkopen.


Brantz en Levy vonden niemand die deze groenten gebruikte om kant-en-klaarmaaltijden te maken. Ze gebruikten technieken uit de kunstwereld om mooie peulen van plantaardige "vellen" te bedenken, gemaakt van onverkoopbare producten, zegt Nathan.


“Groentevellen vormen het hart van onze technologie. Ze zijn sterk en flexibel en kunnen worden gevuld en gevormd in een nieuw proces”, zegt Nathan, afgestudeerd aan een culinaire school met meer dan 20 jaar ervaring in marketing en bedrijfsbeheer bij voedingsbedrijven, waaronder Nestlè en Tnuva.


Anina maakt van lelijke producten groentevellen als basis voor kant-en-klaarmaaltijden. Foto door Yasmin & Arye fotografen via ISRAEL21C


"We produceren deze groentevellen met minimale verwerking, waarbij de smaken, aroma's, kleuren en texturen van de oorspronkelijke groente behouden blijven", voegt Mor Wilk, VP R&D voor Anina toe.


Elke pod biedt een plantaardige maaltijd boordevol eiwitten en vezels, en vrij van kleurstoffen of conserveringsmiddelen. De buitenste schil is een laag gedroogde groenten of fruit, terwijl de binnenste kern een scala aan natuurlijke ingrediënten bevat, zoals linzen en rijst.


Anina Pasta Primavera gebruikt “lelijke” tomaten. Foto door Yasmin & Arye fotografen via ISRAEL21C


De soorten die nu in Israël online en in sommige speciaalzaken worden verkocht, zijn Pasta Primavera Bowl, Mediterranean Bowl, Vietnamese Bowl, Mixed Mushroom Bowl en Quinoa & Beet Bowl.


Op weg naar de Amerikaanse markt


Anina, opgericht in juni 2020, heeft $ 3,3 miljoen opgehaald van The Kitchen FoodTech Hub van de Strauss Group , Unovis , Unorthodox Ventures , AgFunder , Words Create en de Israeli Innovation Authority . Het bedrijf is gevestigd in Rishon LeZion.


Het Anina-team. Foto door Eyal Toueg/TheMarker via ISRAEL21C


"We richten ons op het betreden van de Amerikaanse markt en Singapore en Spanje, met geweldige partners die de markt en de consumenten goed kennen", zegt Nathan.


“We zijn op zoek naar samenwerking met andere leiders in andere wereldmarkten. Voedingsondernemingen begrijpen tegenwoordig dat innovatie van start-ups komt.”


In de Verenigde Staten deed Anina consumentenonderzoek, demo's en enquêtes, en deed ze een culinaire analyse met een Amerikaanse chef-kok.


"We veranderen de manier waarop we eten", voegt Natan eraan toe. “En we geven vorm aan de toekomst voor een betekenisvolle culinaire consumentenervaring. De Anina-maaltijd capsule speelt ook in op de snelle levensstijl van vandaag, die consumenten te vaak dwingt om compromissen te sluiten over de kwaliteit van het voedsel dat ze eten.”


Klik hier voor meer informatie.

40 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws