top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Van rode algen afgeleid metaal-polysaccharide is veelbelovend voor antimicrobiële toepassingen


Het Cu-polysaccharidecomplex, fotocredit: prof. Ariel Kushmaro


Antibioticaresistente bacteriën worden steeds zorgwekkender omdat traditionele bronnen van antimicrobiële behandelingen minder effectief worden. Daarom zoeken Ben Gurion Universiteit (BGU) onderzoekers verder weg naar veelbelovende verbindingen om wonden en infecties te behandelen.


Prof. Shoshana (Mails) Arad en Prof. Ariel Kushmaro , Prof. Levi A. Gheber en PhD. student Nofar Yehuda voegde een metaal en een polysaccharide samen en ontdekte dat de nieuwe verbinding goed werkte tegen bacteriën en schimmels (Candida albicans ) vanwege de langere en dichtere punten op het oppervlak die gaten in het membraan prikten en de bacteriën en de schimmel doodden.


"Een polysaccharide is een koolhydraat met gekoppelde suikermoleculen en door een metaal (Cu) toe te voegen, hebben we een effectief nieuw materiaal kunnen creëren", aldus de onderzoekers.


De bevindingen werden onlangs gepubliceerd in het collegiaal getoetste tijdschrift Marine Drugs, aangezien de nieuwe verbinding is afgeleid van de mariene rode microalg Porphyridium sp .


De commercialisering van deze nieuwe verbindingen zou eerder vroeger dan later kunnen komen.


"In het licht van de toegenomen weerstand tegen antibiotica en antischimmelmiddelen, is er een groeiende behoefte aan de ontwikkeling van nieuwe en verbeterde behandelingen. BGN Technologies heeft een octrooiaanvraag klaar voor licentieverlening in het veld", zeggen BGN's Galit Mazooz-Perlmuter en Anat Shperberg Avni. BGN Technologies is BGU'


Het onderzoek werd uitgevoerd door Prof. Shoshana (Mails) Arad, Prof. Kushmaro en PhD. student Nofar Yehuda, evenals prof. Levi A. Gheber. Prof. Shoshana (Mails) Arad is van het Avram en Stella Goldstein-Goren Department of Biotechnology Engineering, Prof. Kushmaro is lid van de Goldman-Sonnenfeldt School of Sustainability and Climate Change en het Avram en Stella Goldstein-Goren Department of Biotechnology Engineering . Prof. Gheber is lid van dezelfde afdeling en van het Ilse Katz Institute for Nanoscale Science and Technology.

48 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page