top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Van theorie tot bord: kweekvlees en alternatieve eiwitten als reactie op de klimaatcrisis


Israël's paviljoen op de COP27. Screenshot YouTube


De dierlijke voedingsindustrie, die de uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt en gepaard gaat met inefficiënt gebruik van land en water, is in opkomst en de wereldwijde consumptie van haar producten is hoger dan ooit tevoren.


Creatieve oplossingen voor de opkomende wereldwijde voedselcrisis is een steeds dringendere behoefte; alternatieve eiwitten, waaronder kweekvlees en plantaardig vlees, bieden een optie die kan leiden tot een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen tot wel 92% in vergelijking met conventioneel vlees.


Een evenement georganiseerd door het Ministerie van Innovatie, Wetenschap en Technologie op COP27, die innovaties in kweekvlees en alternatieve eiwittechnologieën benadrukte om de effecten van klimaatverandering te verzachten, werd donderdag gehouden in het Israëlische paviljoen op COP27, de VN-klimaatconferentie in Sharm el -Sjeik.


Het evenement – ​​geïnitieerd door het ministerie van Innovatie, Wetenschap en Technologie in samenwerking met de Raad voor Hoger Onderwijs en het ministerie van Landbouw – werd bijgewoond door Tamar Zandberg, minister van Milieubescherming; Tom Dan, adjunct-directeur-generaal van het ministerie van Innovatie, Wetenschap en Technologie; en de hoofdwetenschapper van het ministerie, prof. Avi Domb.


De discussies tijdens het evenement waren gericht op de inspanningen van de overheid om R&D van alternatieve eiwitten te promoten en de Israëlische bedrijven die dit gebied ontwikkelen. Hanan Brand van de Innovation Authority, Dr. Lee Recht van Aleph Farms, en CEO van GFI Israel, Nir Goldstein, spraken over het onderwerp.


Minister Tamar Zandberg zei tijdens het evenement: “Ik feliciteer het ministerie van Innovatie, Wetenschap en Technologie en GFI met hun nauwe samenwerking op het gebied van alternatieve eiwitinnovaties. Dit veld heeft persoonlijke betekenis voor mij, zowel als veganist als als minister van Milieubescherming.


De industrie voor dierlijke producten is verantwoordelijk voor 20% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en voor schadelijke ecologische systemen. Israël is een wereldleider op het gebied van alternatieve eiwitten en dit is voor ons een uitgelezen kans om niet alleen een bijdrage te leveren aan de technologische innovatie-economie, maar ook aan de inspanningen om de wereld te redden.”


Tom Dan, adjunct-directeur-generaal van het Ministerie van Innovatie, Wetenschap en Technologie, zei: “De Israëlische industrie heeft technologieën ontwikkeld die erop gericht zijn gekweekt vlees te produceren voor de prijs van slechts een paar dollar per kilogram (in plaats van $ 2.000 vandaag). Zodra ze volwassen zijn, zullen we getuige zijn van een transformatie in onze eetgewoonten; de mondiale voedselzekerheid, die momenteel wordt bedreigd door klimaatverandering, zal toenemen; en op zijn beurt zal de uitstoot van broeikasgassen afnemen. Dit wordt mogelijk gemaakt door aanzienlijke staatsinvesteringen in O&O, en het is precies waarom de Nationale Raad voor Civiel Onderzoek en Ontwikkeling dit gebied als een nationale prioriteit heeft gedefinieerd, wat zal leiden tot de toewijzing van substantiële middelen in de komende jaren.”

Hoofdwetenschapper prof. Avi Domb zei: “De commercialisering van alternatieve eiwitten zal naar verwachting een antwoord bieden op de uitstoot van broeikasgassen en op de uitdagingen op het gebied van voedselzekerheid, waardoor het een centraal onderdeel wordt van de menselijke omgang met klimaatverandering. Israël is een leider in het veld, zowel in de academische wereld als in de industrie.


Kweekvleesproducten die we de komende jaren in supermarkten zullen zien, zijn gebaseerd op wetenschappelijke ontwikkelingen die hun oorsprong vinden in onderzoek naar tissue engineering en regeneratieve geneeskunde. De academische wereld, met name de toegepaste wetenschappen, hebben een geweldige rol te spelen op het gebied van klimaatverandering en daarom zien we hierin aanzienlijke overheidsinvesteringen: Applied science-projecten ondersteund door het onderzoeksfonds van het ministerie van Innovatie, Wetenschap en Technologie, en Innovation Authority investeringen in start-ups die de industrie promoten.”


Nir Goldstein, CEO van GFI Israel, zei: "Klimaatverandering is hier, net als de wereldwijde voedselcrisis, en geen enkel ander gebied doet onder voor alternatieve eiwitten - gekweekt of plantaardig vlees - in termen van de potentiële bijdrage die Israëlische technologie kan leveren . Wereldwijd staat Israël op de tweede plaats wat betreft investeringen in startups die alternatieve eiwitten produceren, met tot nu toe meer dan $ 1 miljard opgehaald. De regering speelt een cruciale rol bij het vestigen van Israëlisch leiderschap op dit gebied – naast de steun die zij biedt, zijn er ook strategische investeringen nodig in academisch onderzoek en R&D”.


Hanan Brand, Vice President en Head of Startup Division van de Innovation Authority, zei: "We zijn verheugd de afgelopen jaren een substantiële groei te zien in het aantal nieuwe alternatieve eiwitinitiatieven in Israël. Dit is een andere indicatie van de kracht en diversiteit van Israëlisch ondernemerschap en innovatie, en toont aan dat overheidssteun en een holistische visie enorm belangrijk zijn.

33 weergaven0 opmerkingen
bottom of page