top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Van zaagsel een sterk, duurzaam bouwmateriaal maken


Foto Daika wood


Vanaf het moment dat een boom wordt gekapt, begint het houtafval zich op te hopen. Splinters van schors en hout op de bosbodem. Bergen spaanders in zagerijen, houtzagerijen en papierfabrieken.


Een deel van dit afval wordt omgezet in commerciële producten zoals mulch, strooisel voor dieren en biobrandstof. Het merendeel gaat naar stortplaatsen of wordt verbrand, wat bijdraagt ​​aan de uitstoot van broeikasgassen doordat de koolstofdioxide vrijkomt die de bomen uit de lucht hebben opgenomen.


De Israëlische wetenschapper Michael Layani vond een betere optie: houtafval omzetten in Daikawood , een nieuw natuurlijk materiaal ter vervanging van op aardolie gebaseerde en gevaarlijke houtachtige materialen voor veel toepassingen.


Medeoprichter van Daika, dr. Michael Layani. Foto met dank aan Daika via ISRAEL21c


Layani promoveerde in de materiaalkunde aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en plande een carrière in de academische wereld. Hij had artikelen gepubliceerd en verschillende startups geadviseerd.


En toen hij in 2018 leiding gaf aan het 3D & Functional Printing Center van nanomateriaalexpert prof. Shlomo Magdassi , startte hij samen met promovendus Doron Kam een ​​project om 3D-printerinkt te maken van organische houtderivaten.


Sterrenkracht

Dit project combineert op unieke wijze de expertise van twee gerenommeerde uitvinders-ondernemers van de Hebreeuwse Universiteit: Magdassi in materiaalkunde en 3D-printen, en Faculteit Landbouw Prof. Oded Shoseyov, die meerdere toepassingen heeft gevonden voor cellulose, een overvloedige, duurzame stof die in elke plant voorkomt. en boom.


“We wilden een nieuwe deur openen op het gebied van 3D-printen”, vertelt Magdassi aan ISRAEL21c.


“Ik geloof in samenwerking met onderzoekers uit verschillende disciplines, en dit is een samenwerking met een hele goede synergie en resultaat. Het kwam allemaal prachtig samen.”


Na een licentie te hebben verleend voor het IP-adres van het Yissum technologieoverdrachtbedrijf van de universiteit, lanceerden Layani en de twee professoren Daika in 2020.


Daika, legt Layani uit, heeft een dubbele betekenis. Het is een Japanse stijl van timmerwerk waarbij geen lijm of schroeven worden gebruikt; en in de oude semitische taal Aramees betekent daika ‘leer ervan’.


“Wij zien onszelf als een bedrijf dat houtafval uit vele bronnen kan upcyclen, zelfs textielafval, zonder zelf nieuwe afvalstromen te creëren. Onze visie is dat over tien jaar iedereen weet dat er een circulaire, duurzame manier is om dit te doen.”


Volledig circulair

Daikawood wordt gemaakt door houtafval te vermalen en er water en organische ingrediënten aan toe te voegen, waaronder cellulose en bijproducten uit de voedingsindustrie, om de chemie van hout na te bootsen.


“In eerste instantie lijkt deze grondstof op deeg en kan via gieten, persen, extrusie of gelaagde productie verder worden verwerkt tot een product. Omdat we het productieproces van de eerste fase tot het eindproduct beheersen, kunnen we het verven en er patronen in creëren”, vertelt Daika CEO Shlomo Amir aan ISRAEL21c.


Na een paar uur tot een paar dagen uitharden in een ruimte met gecontroleerde temperatuur, hardt Daikawood uit tot een grondstof die, zegt Amir, “beter is dan natuurlijk hout. Het is minstens zo sterk, zo niet sterker, en heeft de hoogst mogelijke brandvertraging voor hout.”


Een wandornament gemaakt van Daikahout bij het technologieoverdrachtbedrijf Yissum van de Hebreeuwse Universiteit. Foto met dank aan Daika via ISRAEL21c

Het nieuwe vorm- en drukproces van Daika vermindert het productieafval en overtollige materiaal.


“Je kunt Daikawood polijsten en frezen. Het afval uit deze processen wordt vervolgens hergebruikt, waardoor ons cleantech massaproductieproces volledig circulair is.”


Foto met dank aan Daika via ISRAEL21c


Daika, gevestigd in Rosh HaAyin, werd aanvankelijk ondersteund door Terra Venture Partners en de Israel Innovation Authority . Albert Douer, voorzitter en co-CEO van UBQ Materials (dat een plastic alternatief maakt van huishoudelijk afval) trad later toe als strategische investeerder en adviseur.


Proeffase

Daika bevindt zich nu in de pilotfase, zegt Amir. In deze eerste fase haalt Daika al haar houtafval uit Israëlische zagerijen.


Het bedrijf zal binnenkort startkapitaal bijeenbrengen om een ​​kleine fabriek in Israël te bouwen die medio 2024 commerciële producten zou kunnen leveren. Er zijn grotere fabrieken gepland met strategische partners in de VS en Europa, waarbij de eerste levering van Daikawood wordt verwacht voor het eerste kwartaal van 2025.


“Naast ons kantoor produceren wij samples voor potentiële klanten en partners. We hebben een paar POC’s [proofs of concept] uitgevoerd voor bedrijven zoals kantoormeubelfabrikant Steelcase”, vertelt hij aan ISRAEL21c.Daikawood speelde de hoofdrol in een bekroond project van het D.Dlab (Disrupt.Design) laboratorium voor computationeel ontwerp en geavanceerde productieoplossingen aan het Israëlische Technion-Israel Institute of Technology, onder leiding van assistent-professor Shany Barath.


Het WoodenWood- project van het laboratorium ontwikkelde robotinstrumenten om Daikawood in 3D te printen tot geweven textieloppervlakken die lijken op rotan voor duurzame zitproducten, wat het potentieel aantoont voor verbeterde houtprestaties met behulp van zero-waste ontwerpprincipes.


Het rotaneffect op deze WoodenWood kruk werd bereikt met Daikawood. Foto met dank aan Disrupt.Design Lab via ISRAEL21c


Het WoodenWood-project ontving de internationale Design Educate Awards 2023 Gold Prize voor de beste ideeën en implementaties van architectuur en design. Bovendien was het project te zien tijdens de Milan Design Week 2023 en door Fuorisalone.it geselecteerd als een van de top 12 projecten op het gebied van duurzaamheid.


Gepatenteerd recept

Daika is niet het enige bedrijf dat verwerkt hout maakt uit houtafval, maar wel het enige dat natuurlijke stoffen als bindmiddel gebruikt in plaats van epoxy's en andere op aardolie gebaseerde materialen, zegt Amir.


Daikawood wordt gemaakt volgens een nauwkeurig recept, beschermd door één goedgekeurd patent en er zullen er nog meer volgen. De exacte materiaalverhouding is de geheime saus, zegt Amir.


“Er zit echte innovatie en veel kennis achter ons bedrijf, eerst verzameld in de laboratoria van de Hebreeuwse Universiteit en daarna in ons bedrijf. We kunnen een 100 procent natuurlijk materiaal leveren zonder thermoplastische materialen, waardoor ontwerpers nieuwe mogelijkheden krijgen en concurrerende kosten kunnen worden gerealiseerd naar de huidige normen voor de kunststof- en houtindustrie.”


Het Daika-team in Rosh HaAyin. Foto met dank aan Daika via ISRAEL21C


De technologie kan houtbijproducten uit elke afvalstroom verwerken, inclusief industrieel timmerwerk en gemeentelijke landschapsarchitectuur.


“We hebben het vermogen om miljarden tonnen afvalhout die momenteel niet worden gebruikt in een echte circulaire economie te verminderen, waardoor de tijd en kosten in de bouw- en consumentenproducten worden verminderd”, zegt Amir.


Voor meer informatie, klik hier.97 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page