israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Vandaag begint de historische top in Sde Boker met 4 Arabische ministers van Buitenlandse ZakenVoor de eerste keer in de geschiedenis zal Israël gastheer zijn van vier Arabische ministers van Buitenlandse Zaken, in een evenement dat de nieuwe rol van Israël als publieke diplomatieke speler in het Midden-Oosten benadrukt en waaraan ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zal deelnemen.


Het evenement, dat bekend staat als de Negev-top, zal zondag en maandag plaatsvinden in kibboets Sde Boker in de Negev, de plek waar de eerste premier van Israël, David Ben-Gurion, heeft gewoond en ook is begraven.


Dit wordt een "historische top", tweette minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid zaterdagavond. Hij zal op de top worden vergezeld door zijn collega's, Blinken van de VS, Sameh Shoukry van Egypte, Sheikh Abdullah bin Zayed van de Verenigde Arabische Emiraten, Abdullatif Al Zayani van Bahrein en Nasser Bourita van Marokko. Zaterdagavond was nog niet duidelijk of Jordanië ook aan de top zou deelnemen.


De top in het Isrotel Kedma hotel begint vanmiddag. De diplomaten zullen vanavond samen dineren in het hotel en maandag zullen de ministers bilaterale werkvergaderingen houden.


De focus van de top zal liggen op regionale bedreigingen, uitdagingen en kansen. Een van de onderwerpen die naar verwachting centraal zullen staan ​​tijdens de bijeenkomsten zijn de nucleaire besprekingen met Iran in Wenen en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.


De bijeenkomst komt na een ander historisch gesprek, waarin premier Naftali Bennett in de Egyptische badplaats Sharm el Sheikh een ontmoeting had met de kroonprins van Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed, en de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi.


De bijeenkomst benadrukt de versterking van de genormaliseerde betrekkingen van Israël met zijn buren onder de noemer van de Abraham-akkoorden. De VAE, Bahrein en Marokko hebben in 2020 diplomatieke betrekkingen met Israël geformaliseerd. Egypte heeft sinds 1979 een vredesovereenkomst met Israël, en Jordanië volgde in 1994.
27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws