top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Vandaag is een landelijke staking tegen de gerechtelijke hervorming


Weg naar Ben Gurion Airport geblokkeerd. Screenshot KAN News


Een landelijke economische stopzetting uit protest tegen de plannen van de door Netanyahu geleide regering om de Israëlische rechterlijke macht ondergeschikt te maken aan de regering, is vanochtend begonnen, waarbij het hoogtepunt een massabijeenkomst voor de Knesset in Jeruzalem zal zijn.


De oproep tot een algemene staking werd geïnitieerd door leiders van de aanhoudende protesten tegen de regering, die zeiden dat ze buiten de Knesset zullen demonstreren op hetzelfde moment dat de regering van plan is delen van het herzieningsplan voor een eerste stemming aan het parlement voor te leggen, meldt Haaretz.


De hoofden van de oppositiepartijen - Yair Lapid van Yesh Atid, Benny Gantz van de National Union Party, Avigdor Liberman van Yisrael Beiteinu en Merav Michaeli van de Labour Party - gaven zondag een verklaring af met de tekst: "Dit is een noodgeval. We zullen de vernietiging van de staat Israël voorkomen." Volgens de verklaring zullen ze maandag om 13.30 uur een gezamenlijk adres in de Knesset afleveren.


De bijeenkomst in Jeruzalem begint om 10.00 uur op het plein van de Klaagmuur, waar leiders van de protestbeweging zeiden dat ze een gebed zullen houden om de democratie te redden. Vanaf het middaguur worden tienduizenden demonstranten verwacht buiten de Knesset. De organisatoren zeiden dat honderden bussen demonstranten uit het hele land zullen brengen. Voorafgaand aan de demonstratie zullen centrale wegen in de hoofdstad worden geblokkeerd.


Woensdag riep oppositieleider Yair Lapid op om alle Israëlische arbeiders toe te staan ​​te staken en naar Jeruzalem te komen: “Werkgevers moeten toestaan ​​dat elke arbeider die naar Jeruzalem wil gaan om voor het land te vechten, vecht voor onze democratie en niets meer zegt, we zullen laat je onze democratie niet vernietigen.”


Voormalig minister van Defensie Moshe Ya'alon herhaalde de oproep van Lapid aan werkgevers en zei: “We zullen de economie afsluiten en naar Jeruzalem gaan om de dictatuur te stoppen. Ik vraag fabriekseigenaren en -managers, organisaties en bedrijven om hun arbeiders toe te staan ​​te staken.”


De Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem heeft zondag een brief vrijgegeven waarin ze haar gemeenschap aanmoedigt om op maandag te protesteren en in het algemeen "deel te nemen aan de democratische strijd tegen de poging om van Israël een staat te maken met een heersende tirannie en een regering, hetzij van rechts. of links, kan doen wat hij wil zonder een lichaam om zijn macht in evenwicht te houden."


De brief was ondertekend door Asher Cohen, president van de Hebreeuwse Universiteit, en rector prof. Tamir Sheafer.


Dror Wahrman, president van het Academisch College van Tel Aviv-Yaffo, legde uit dat hij zich maandag bij de arbeidersstaking zou aansluiten en zei dat Israël "op het punt staat zijn gezicht onherkenbaar te veranderen, en op een manier die misschien wel onomkeerbaar is.


"De helling naar autocratie is vaak glad en snel, en de ervaring uit het verleden leert dat snelle en beslissende actie door het maatschappelijk middenveld in het begin van cruciaal belang is om het proces te vertragen", zei hij.


De geesteswetenschappenfaculteit van de Universiteit van Tel Aviv kondigde aan dat studenten geesteswetenschappen de examens voor maandag op een andere datum kunnen inhalen, zodat studenten kunnen deelnemen aan de staking.


Van ziekenhuizen en gezondheidsganisaties (HMO) wordt verwacht dat ze op maandag hun normale diensten verlenen, ook niet-spoedeisende zorg.


Dr. Rani Barnea, een van de leiders van de White Coats-protestbeweging van gezondheidswerkers, zei echter: “Ongeveer 5.000 artsen en werkers in de geestelijke gezondheidszorg zijn nu actief in het protest. De meesten van ons zijn niet van plan om morgen op de afdelingen te zijn en de afdelingshoofden in de ziekenhuizen staan ​​het toe.”


Donderdag deden meer dan 500 leraren een beroep op de leiders van de lerarenvakbonden om mee te doen aan de staking.

96 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page