israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Vandaag wordt beslist over het lot van de Knesset en regering


De Knesset. Screenshot YouTube


Te midden van langdurige pogingen van de oppositie, met medewerking van een overloper van de Yamina partij, om voormalig premier Benjamin Netanyahu weer aan de macht te krijgen, zal de regering maandag proberen wetgeving te laten aannemen om de Knesset onmiddellijk te ontbinden.


De commissie van de Knesset, die wordt geleid door overloper Yamina lid Nir Orbach, zal maandagochtend bijeenkomen om te debatteren over de wetsvoorstellen van 11 leden voor de ontbinding van de Knesset, en om goed te keuren dat ze naar de eerste van drie Knesset stemmingen komen die nodig zijn voor goedkeuring.


De agenda van de voltallige Knesset hangt voor een groot deel af van wat er in de Kamercommissie gebeurt. Zelfs als de wetsvoorstellen hun eerste lezing doorstaan, is het niet zeker dat Orbach ermee instemt dat zijn commissie er maandag opnieuw over beraadslaagt en ze voorbereidt op de laatste twee stappen in het wetgevingsproces - de tweede en derde lezing.


Leden van de coalitie zijn bezorgd dat Orbach het proces zal vertragen om leden van de oppositie in staat te stellen een alternatieve coalitie voor de huidige regering te vormen zonder verkiezingen.


Nu de regeringscoalitie erop uit is om de Knesset zo snel mogelijk naar huis te sturen, overwegen ze om hun meerderheid in de Kamercommissie te gebruiken om de commissie de verantwoordelijkheid voor de wetgeving deze te ontnemen en over te dragen aan de Commissie Grondwet, Wet en Rechtvaardigheid, die wordt geleid door de Labourcommissie. Gilad Kariv van de partij.


Een andere optie zou zijn om een ​​door de Grondwetscommissie gesponsord ontbindingswetsvoorstel voor te leggen, de 48 uur af te wachten die de regels vereisen en het dan woensdag in eerste lezing aan de voltallige Knesset voor te leggen. Tijdens een vergadering van de Grondwetcommissie op zondag zei coalitiezweep Boaz Toporovsky dat hij nog steeds geen duidelijk antwoord van Orbach had ontvangen over een tijdlijn voor de ontbinding van de Knesset.


Bronnen op het kantoor van de juridisch adviseur van de Knesset uitten twijfel of de Grondwetscommissie de bevoegdheid zou hebben om de wetgeving zelf te bevorderen, hoewel Kariv, de voorzitter van de commissie, zei dat de stap werd goedgekeurd door de juridisch adviseur van de Grondwetscommissie, Gur Blei. Leden van de oppositie maakten niettemin bezwaar tegen de poging om de Kamercommissie te omzeilen en tegen de Grondwetcommissie om een ​​hoorzitting over de kwestie te houden.


De afgelopen dagen zijn de gesprekken tussen de coalitie en de oppositie stopgezet over een mogelijk akkoord over wanneer de Knesset zou worden ontbonden en welke wetgeving tot die tijd zou worden ingediend. Coalitiebronnen beweerden dat dit kwam omdat de oppositie het recht eiste om een ​​veto uit te spreken over de wetgeving die kan worden ingediend.


Maar bronnen van de oppositie beweren dat de besprekingen niet vorderen vanwege het sterke optreden van de coalitie, en ze voegden eraan toe dat ze geen haast zouden hebben om de Knesset maandag te ontbinden. De coalitie is geïnteresseerd in het aannemen van verschillende wetsvoorstellen in hun tweede en derde lezing, waaronder wetgeving die COVID-compensatiebeurzen voor zelfstandigen goedkeurt, sociale wetgeving voor mensen met een handicap en wetgeving inzake openbaar vervoer.


Ze proberen ook wetgeving aan te nemen die de regels verlengt die aan het eind van de maand aflopen en die de Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever reguleren . Eerdere pogingen om de wetgeving goed te keuren mislukten, en het vooruitzicht van juridische chaos als ze zouden vervallen, was een factor bij het uitroepen van de verkiezingen nu, omdat dit zou resulteren in een automatische verlenging van de regelgeving tot na de verkiezingen.

42 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws