top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Vanuit de ogen van een dokter: hoe voelt het om in Gaza te zijn?

Foto IDF woordvoerder


Dit artikel verscheen eerder in de Hebreeuwse pagina van de IDF en is geschreven door

Hila Gad.


We spraken met luitenant-kolonel Dr. Guy, die aan het begin van de oorlog was aangesteld als medisch officier van Divisie 99. We hoorden van hem over het belang van de positie, het gevoel van missie en waarom hij bereid is zijn leven te riskeren om een ​​ander te redden.


“De rol van de dokter op het slagveld is van onschatbare waarde”, begint luitenant-kolonel Dr. Guy, een routinematig orthopedisch specialist en de medische officier van de 99e Reserve Divisie. “Ik moet ervoor zorgen dat alles werkt zoals het hoort, zodat elke soldaat wordt op de beste manier behandeld - Neem contact op met helikopters, kies reddingspunten en zorg ervoor dat de gewonden zo snel mogelijk naar de ziekenhuizen gaan."

Foto IDF woordvoerder


Luitenant-kolonel Dr. Guy had er nooit van gedroomd om dokter te worden, en pas nadat hij als hospik in het leger had gediend, levens had kunnen redden en zelfs een medisch certificaat had ontvangen, kreeg de beslissing vorm in zijn hoofd. benoemd tot commandant van de medische frontcompagnie van de brigade, 'herinnerde hij zich,' op een stevige klif ging ik met hen de strip op en ontving een certificaat van waardering voor mijn rol.


Volgens hem is er met betrekking tot de Eitan-klif een enorme verbetering in de medische capaciteiten van de IDF. "Er zijn veel innovaties, zoals de mogelijkheid om een ​​transfusie van volbloed in het gebied te introduceren ", zegt de arts. "evenals het verkorten van de evacuatietijden van de gewonden naar de ziekenhuizen. We spreken rechtstreeks met de evacuatiehelikopters van de luchtmacht in plaats van via de luchtmacht – en dat redt levens.”

Foto IDF woordvoerder


Onmiddellijk aan het begin van de oorlog werd luitenant-kolonel Dr. Guy opgeroepen voor de reserves. Vandaag is hij drie maanden in de Gazastrook geweest en behandelt hij met toewijding – zelfs ten koste van zijn leven. "Als ik gewond raak, weet ik dat ik in ieder geval een leven heb gered. Dit is mijn roeping en ik geloof dat ik daarvoor geboren ben", vertelt de Karpa.


‘Ik herinner me dat ik in de nacht van Zwarte Zaterdag een man behandelde die door een kogel in zijn nek was geraakt en hem in de evacuatiehelikopter zette’, herinnert hij zich. ‘Ik wist niet of hij het overleefde, maar na een paar dagen ze vertelden me dat hij nog leefde en stuurden me een foto van hem. Het was een van mijn gelukkigste momenten.'


Maar bij dit alles is het, ondanks de vele inspanningen, niet altijd mogelijk om iedereen te redden. “Een paar dagen geleden werd een hospik van de divisie vermoord, een man die dicht bij mij stond in Bari en mij behandelde”, merkt luitenant-kolonel (res.) Dr. Guy op, “het is pijnlijk en moeilijk, maar in Gaza Ik probeer mezelf te onthechten, zodat ik mijn werk goed kan doen."

Foto IDF woordvoerder


‘Ik mis mijn vrouw en mijn kinderen heel erg,’ vervolgt hij, ‘maar ik denk er niet eens aan om weer normaal te worden. Het grootste voorrecht dat aan een mens wordt gegeven, is het redden van een leven, vooral op het slagveld, en dat maakt me blij."

386 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page