top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Veiligheidstroepen wisten vanaf het begin dat de 2 terroristen in de buurt van Elad zaten


De beide terroristen kort na dat ze waren gevonden. Foto via social media


De bij de zoektocht naar de twee terroristen betrokken veiligheidsdiensten waren er vanaf het begin van overtuigd dat de twee terroristen zich in de buurt van Elad moesten bevinden waar ze hun terreurdaad hadden uitgevoerd.


Veldinlichtingen- en speciale eenheden van de Israëlische politie, ISA en IDF namen allemaal deel aan de zoektocht, daarbij geholpen door gebruik van technologische en inlichtingeninspanningen. Bovendien hielp de luchteenheid van de Israëlische politie bij het zoeken.


Bloed op bankbiljetten en een verdacht stuk gras leidden de Israëlische veiligheidstroepen uiteindelijk naar de schuilplaats van de twee Palestijnse terroristen.


Luitenant Y., een plaatsvervangend pelotonscommandant van de Maglan-eenheid, (die niet mag worden geïdentificeerd), vertelde verslaggevers dat hij van donderdagavond tot vanochtend naar de terroristen had gezocht toen hij een "ongewone klomp gras" in de buurt opmerkte.

Y. zei dat hij een stapel onkruid zag dat opvallend op de grond was gelegd, in de buurt van ander groen, "en toen merkte ik dat het onkruid op en neer ging, in het tempo van iemand die ademhaalde." De commandant en zijn soldaten, samen met een Shin Bet-coördinator die met hen werkte, verwijderden het onkruid en ontdekten de twee mannen.


Volgens een hoge IDF-officier in het Centrale Commando namen zo'n 800 IDF-troepen deel aan de klopjacht, waaronder troepen van de IDF-commandobrigade (eenheden van Egoz, Maglan, Duvdevan evenals de Ghost eenheid), de Lotar eenheid voor terrorismebestrijding en de Mirol volgeenheid.

De officier, die deelnam aan de zoektocht, vertelde verslaggevers dat veiligheidstroepen een gezamenlijk commandocentrum hadden opgezet in de buurt van Nahsholim en dat het gebied waar de terroristen werden gepakt tijdens de achtervolging meerdere keren was doorzocht.


Toen het geld met bloedvlekken zaterdag door troepen werd gevonden, was dat de "laatste hint" dat de terroristen in het gebied waren. Veiligheidstroepen kregen om 2 uur 's nachts het DNA terug dat bevestigde dat ze in het gebied waren.


Volgens de hoge officier waren "de terroristen uitgeput en zo dachten we ze ook te vinden."


Y zei dat hij tijdens de achtervolging verschillende keren het gebied had doorzocht en toen hij de terroristen lokaliseerde, ze verborgen waren onder een struik en geen eten of water bij zich hadden. Ze hadden ook geen mobiele telefoons bij zich.


Een van de telefoons was in Elad gevonden en werd gehackt door de politie, waarna al snel de identiteit van een van de terroristen bekend was.


Hoewel de twee aanvankelijk niet met elkaar spraken "omdat ze totaal verrast waren", legde Y uit dat ze hen snel konden identificeren.


In een video van de scène is te zien hoe al-Rifai zichzelf en zijn handlanger Subhi Sbaihat identificeert. Op de vraag van een officier wat hij in het gebied aan het doen was, antwoordde hij "een operatie, de Elad operatie".

De officier vroeg wat er gebeurde tijdens de operatie waarop hij antwoordde: "Ik weet het niet precies, we hebben mensen geraakt."


Ondertussen gaan de veiligheidsdiensten ervan uit dat de beide terroristen mogelijk tijd doorgebracht in een school in de centrale stad, volgens beelden die zondag zijn vrijgegeven.


Een video, genomen vanuit een klaslokaal in een school aan de rand van de ultraorthodoxe stad, toonde een beveiligingscamera die was bedekt met een tas, en verschillende uiteengereten duiven op de vloer.

103 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page