top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Velden zullen weer groeien: boeren in Kibboets Be'eri zaaien tarwe na verwoesting


Foto Ynet


In Kibboets Be'eri, die het zwaarst te lijden had onder de Hamas-aanvallen op 7 oktober, grepen de inwoners het tijdelijke uitstel in de strijd tegen de Hamas-terroristen in Gaza aan, om tarwe op hun velden te zaaien in de hoop dat hun gemeenschap op tijd zal worden herbouwd voor de oogst.


Inwoners van kibboets Be'eri, die op tragische wijze op 7 oktober 90 leden verloor en nog ongeveer 16 gevangen zitten in Gaza, verblijven momenteel in een hotel aan de Dode Zee. Ze zullen daar blijven totdat ze kunnen verhuizen naar een tijdelijk onderkomen in kibboets Hatzerim.


In Be'eri, schrijft Ynet News, zal ongeveer 740 hectare tarwe worden geplant, aanzienlijk minder dan de gebruikelijke 1235 hectare. "We zijn met het proces begonnen en het is ongelooflijk spannend en zeker geen vanzelfsprekendheid", zegt Moti Barak, landbouwdirecteur van de kibboets. "Helaas kunnen we niet op al onze velden planten, omdat sommige gebieden momenteel bezet zijn door strijdkrachten en ontoegankelijk voor ons zijn.""We zijn met een team van tien mensen, die ijverig de velden bewerken en zowel het zaaien als het bemesten op zich nemen", zei hij. “We hebben ervoor gekozen om deze kans aan te grijpen en optimaal gebruik te maken van het tijdelijke staakt-het-vuren voordat de strijd mogelijk wordt hervat. We geven niet op en blijven werken naar ons beste vermogen. We zijn van plan elke dag van vrede te gebruiken om ons land weer te cultiveren."


In Be'eri gaat de oogst van avocado's onverminderd door, waarbij tot nu toe al duizenden tonnen fruit zijn verzameld.


De gerenommeerde Be'eri Printing Press draait momenteel op bijna volle capaciteit en was een van de eerste bedrijven in het grensgebied met Gaza die de activiteiten hervatte na het verwoestende bloedbad van 7 oktober, waarbij de leden binnen iets meer dan een week weer aan het werk gingen. Ondanks het aanhoudende gevaar en de aanhoudende nasleep van vernietiging en verschrikkingen in de kibboets besloten de leden de faciliteit te heropenen.249 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page