israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

"Verander de overstroming in een druppel", zegt de CEO van Netafim, om voedsel te kort tegen te gaan


Druppel voor druppel, nauwkeurige irrigatie bespaart water en verhoogt de opbrengst. Foto met dank aan Netafim


Voedsel, water, land. Wereldwijde trends geven aan dat deze overlevingsprincipes al in gevaar zijn en in de niet zo verre toekomst ernstig schaars zullen worden.


"Als veronderstellingen over bevolkingsgroei uitkomen, zullen we over 30 jaar ongeveer 10 miljard mensen moeten voeden", zegt Gaby Miodownik, CEO van Netafim , het in kibboets gevestigde bedrijf dat de massale adoptie van slimme irrigatie stimuleert als een belangrijk onderdeel van de duurzaamheidspuzzel.


“We kennen allemaal de uitdagingen op het gebied van water en bouwland. We zullen in de toekomst niet meer water of meer land hebben”, vertelt Miodownik aan ISRAEL21c. "We zouden meer land beschikbaar kunnen maken door ontbossing, maar we zouden een grote prijs betalen voor negatieve effecten op klimaatverandering."


De oprichters van Netafim vonden de methode uit om druppelaars in irrigatieslangen in te bedden om afgemeten hoeveelheden water en voedingsstoffen op precieze tijden en plaatsen aan gewassen te leveren.


Nu is het 's werelds grootste irrigatiebedrijf, met een omzet van ongeveer $ 1,1 miljard in meer dan 100 landen in 2021. Via dochterondernemingen in ongeveer 40 landen en distributeurs in nog veel meer, heeft Netafim meer dan 10 miljoen hectare (24,7 miljoen) acres geïrrigeerd.


Maar deze en andere precisie-irrigatiebedrijven hebben nauwelijks het oppervlak bekrast. Volgens een rapport van Start-Up Nation Central wordt 75% van de Israëlische gewassen druppelirrigatie toegediend, vergeleken met slechts 5% wereldwijd.


"Landbouw wordt tegenwoordig niet duurzaam gedaan", zegt Miodownik. "Het meeste water voor de landbouw wordt op de meest inefficiënte manier gebruikt, door de velden onder water te zetten.


Gabriel Miodownik, CEO van Netafim. Foto met dank aan Netafim


In februari hield Miodownik een keynote speech op de Dubai Expo over de landbouwuitdagingen waarmee de regio en de wereld worden geconfronteerd en hoe precisie-irrigatie kan helpen om water en land te besparen.


"Wij geloven dat twee krachten - menselijke wil en technologie - de controle echt kunnen vergroten en uiteindelijk onze landbouw duurzamer en efficiënter kunnen maken", zegt hij.


"Als boeren vroeger om regen baden en wisten dat het binnen een voorspelbaar tijdsbestek zou komen, is het nu niet zo."


Steeds meer landen wenden zich tot Israëlische landbouwtechnologieën, aangezien droogtes en andere extreme weersomstandigheden elk deel van de wereld treffen.


Netafim sprinklertechnologie beschermt een wijngaard in Frankrijk tegen vorstschade. Foto met dank aan Netafim


Start-Up Nation Central telt meer dan 400 Israëlische ag-tech-bedrijven die sensoren, AI, drones, satellietbeelden, genetische manipulatie en meer gebruiken om boeren te helpen de processen van zaaien tot oogsten te beheersen.


Miodownik schrijft dit toe aan zeven decennia briljante oplossingen die uit pure noodzaak zijn voortgekomen. Het grootste deel van Israëls landmassa is ongeschikt voor landbouw en adequate watervoorziening is een constante zorg. Toch produceert dit kleine land in het Midden-Oosten 95% van zijn verse producten en exporteert het ook.


Meer opbrengst uit minder land


Het is duidelijk dat de overgang van overstroming naar druppelirrigatie enorme hoeveelheden water kan besparen.


Netafim bevordert dit doel door bijvoorbeeld druppelirrigatie op maat te maken voor rijstvelden die voor altijd onder water hebben gestaan ​​door overstromingen. De rijstteelt gebruikt tot 40% van 's werelds zoetwater; De rijstveldoplossing van Netafim vermindert het waterverbruik met 70%.


Geïrrigeerde rijstvelden in Turkije. Foto met dank aan Netafim


"We proberen meer gewascategorieën in te voeren die onze impact op duurzaamheid en voedselproductie aanzienlijk zullen vergroten", zegt Miodownik.


Een ander voor de hand liggend probleem is het overmatig gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zoals herbiciden die schadelijk zijn voor de bodem en de planeet, om nog maar te zwijgen van de menselijke gezondheid. Precisie-irrigatie minimaliseert ook het gebruik van deze producten.


Een minder voor de hand liggend probleem is de praktijk van monocultuur - jaar na jaar dezelfde gewassen op hetzelfde veld verbouwen. Uiteindelijk zal de uitgeputte grond hen niet meer ondersteunen en wordt de boer gedwongen meer land te verwerven.


Druppelirrigatie is een van de verschillende strategieën en technologieën die de opbrengst van het land dat de boer al heeft kunnen verhogen, zegt Miodownik.


Babycitrusbomen geïrrigeerd door Netafim technologie in West-Kaap, Zuid-Afrika.


Miodownik geeft het voorbeeld van boeren in Brazilië.


“Tot een paar jaar geleden waren Braziliaanse boeren afhankelijk van regenval en/of irrigatie door overstromingen. Toen ze meer granen wilden verbouwen, moesten ze meer land kopen. Nu begrijpen ze dat ze gewoon kunnen investeren in irrigatietechnologie en meer voedsel van hetzelfde land kunnen halen, terwijl ze hun water- en kunstmestvoetafdruk verkleinen.”CO2-voetafdruk


Over voetafdruk gesproken, slimme irrigatie verkleint ook de ecologische voetafdruk.


"Als je vroeger een avocado in Europa kocht, kwam die uit Amerika", zegt Miodownik.


"Vandaag de dag kun je met ons type technologie heel goed avocado's telen in Israël of Marokko of Spanje" - of zelfs India . "Je hoeft geen duizenden tonnen avocado's over de oceaan te verschepen."


Kas- of binnenlandbouw — een ander gebied dat Netafim ondersteunt — verkleint ook de ecologische voetafdruk omdat voedsel op aanvraag dicht bij retailers kan worden verbouwd.


Deze bloemen- en tomatenkas in Vietnam wordt gevoed door slimme irrigatie van Netafim. Foto met dank aan Netafim


Netafim ontwikkelt samenwerkingsmodellen met andere irrigatiebedrijven om boeren te helpen geld te verdienen met koolstofkredieten . "Dit zal hen stimuleren om te investeren in ons soort technologieën", legt Miodownik uit.


De koolstofemissies zullen ook worden verminderd door het plasticverbruik in de 17 fabrieken van Netafim te verminderen, waarvan 14 buiten Israël. Dit is belangrijk, vooral omdat Netafim in 2017 werd overgenomen door Orbia, een van 's werelds grootste producenten van kunststofbuizen en hulpstukken.


“We halen nu oude driplines bij boeren op en verwerken ze in onze eigen recyclingfabriek en hergebruiken ze”, zegt Miodownik.


“We zijn hier een paar jaar geleden mee begonnen in Californië en ontwikkelen het nu in Mexico en Europa. Het is een nieuwe manier om duurzamer te zijn, niet alleen door water te besparen en meer voedsel te produceren, maar ook door afval te voorkomen.”De betaalbaarheidsdrempel


Al het bovenstaande klinkt geweldig, maar de harde realiteit is dat ag-tech-oplossingen te duur zijn voor de 450 miljoen kleine boeren in de wereld.


Netafim is een van de vele Israëlische ag-tech bedrijven die meer betaalbare producten en bedrijfsmodellen uitvinden om aan deze behoefte te voldoen.


Netafim herontwikkelt niet alleen zijn systemen om ze goedkoper en eenvoudiger te installeren en te gebruiken, maar het bedrijf voert ook innovatieve samenwerkingsprogramma's uit voor boeren die het geld niet hebben om te investeren in nauwkeurige irrigatie.


"We proberen een zeer succesvol model na te bootsen dat we in India hebben, 'community irrigatie' genaamd. Samen met lokale overheden in Zuid-India brengen we duizenden kleine boeren samen en implementeren we een groot project dat zowel waterinfrastructuur als irrigatie in het veld omvat”, zegt Miodownik.


"Uiteindelijk irriteert elke boer zijn of twee hectare en krijgt hij een paar jaar agronomische en technische ondersteuning van onze mensen in het veld."


Netafim introduceerde ook "irrigatie als een service". In plaats van grote kapitaaluitgaven te doen, betalen boeren een maandelijks bedrag om Netafim de systemen te laten installeren en bedienen.


"Dit overwint ook de angst voor nieuwe technologie, die op veel plaatsen de belangrijkste barrière is die we hebben", zegt Miodownik. "We gebruiken het voor hen op een kleine pilotbasis, zodat ze kunnen zien dat het werkt."


Een ander Netafim-model helpt regeringen bij het creëren van nieuwe landbouwgebieden.


"De regering van Rwanda zag de noodzaak van landbouw op hoog niveau in een bepaald gebied waar geen water was", zegt Miodownik. “Dus hebben we de infrastructuur gemaakt en water van een andere locatie gehaald. De volgende fase zal zijn om internationale investeerders ertoe te brengen te investeren in hightech landbouw in die regio om de lokale of exportmarkten te bedienen. Ook de bewoners hebben er baat bij omdat het hun levensonderhoud verbetert.”


Netafim's Chief Sustainability Officer, John Farner, is een van de negen bedrijfsleiders van over de hele wereld die onlangs zijn uitgenodigd om lid te worden van de CEO Water Mandate Steering Committee van de VN om waterproblemen aan te pakken met geavanceerde oplossingen voor waterduurzaamheid.


Voedselvoorziening in de Golf veiligstellen


De CEO van Netafim zegt dat zijn keynote in Dubai gretig werd ontvangen, aangezien de Verenigde Arabische Emiraten grote interesse heeft in Israëlische technologieën die de afhankelijkheid van het land van geïmporteerd voedsel kunnen verminderen.


“Sinds de ondertekening van de vredesakkoorden hebben we daar een warm welkom gehad van veel bedrijven”, zegt Miodownik.


"We ondersteunen deze bedrijven in hun behoeften in de VAE, maar ook bij landbouwactiviteiten buiten het land die in hun behoeften op het gebied van voedselzekerheid voorzien."


Netafim verplaatste vorig jaar zelfs zijn vice-president die verantwoordelijk is voor Afrika en het Midden-Oosten van Israël naar Dubai.


"We hopen dat de Saoedi's binnenkort deel gaan uitmaken van deze missie om steeds meer boeren over de hele wereld te helpen meer voedsel te verbouwen met minder middelen."


60 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws