top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Vergeet testers, technologie staat op het punt het kopen van parfums te vereenvoudigen


In 1939 introduceerde uitvinder Hans Laube “Smell-O-Vision” op de Wereldtentoonstelling in New York. Het omslachtige systeem van pijpen bevestigd aan een cirkelvormig mechanisme met flesjes met geurige vloeistof was bedoeld om in bioscopen te worden vrijgegeven om de ervaring te verbeteren. 


Smell-O-Vision verscheen pas twintig jaar later in een echte film: Scent of Mystery uit de jaren 60, een thriller die kijkers uitdaagde om de slechterik te identificeren aan de hand van olfactorische aanwijzingen. (Was dat Coca-Cola in het glas van de moordenaar... of wodka?) 

Het feit dat noch Smell-O-Vision, noch een alternatief, Aromavision, ooit aansloeg – ze waren gewoon te duur om te installeren – weerhield Avner Gal, de CEO en medeoprichter van de Israëlische startup iRomaScents , er niet van om Smell-O-Vision opnieuw op te starten. voor de jaren 2020. 


iRomaScents creëerde “Scented Movies” met componenten die in 1939 of 1960 niet bestonden. Het apparaat, zo groot als een kleine router, is gevuld met dozen met “whiffs” en past onder elke stoel, waardoor de geur naar de kijker straalt. juiste punt in de voortgang van de film. Het systeem werkt op een oplaadbare batterij en is snel en eenvoudig te installeren. 


Er gebeurde echter iets grappigs op weg naar het geurige filmnirvana. 

Gal en zijn medeoprichter Erin Berry, die vanuit Groot-Brittannië werkt, hebben de afgelopen drie jaar hun technologie laten zien op de CES-beurs . Maar bioscopen waren simpelweg niet geïnteresseerd.


“De logistiek was te complex”, vertelt Gal aan ISRAEL21c. “Je moet de theaters overtuigen om het te installeren en vervolgens toestemming krijgen van de filmstudio’s om de geuren toe te voegen.”


Maar CES-bezoekers waren dol op een andere toepassing voor iRomaScents: het kiezen van parfums. 


Winkelwizard

Het kiezen van een geur bij de plaatselijke apotheek of Sephora-winkel is te vaak een oefening in frustratie, legt Berry uit.


“Je bent 20 minuten bezig met het openen van flessen. Vervolgens vraag je aan de winkelverkoper: 'Wat vind je leuk?' Het conversiepercentage is verschrikkelijk. Veel mensen geven het gewoon op en lopen weg zonder een aankoop te doen.”


Voor winkels heeft iRomaScents een AI-wizard ontwikkeld die het winkelend publiek een reeks vragen stelt op een tablet. Op basis van de antwoorden – het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer twee minuten – adviseert de Wizard een topgeur voor de consument plus drie back-ups.


Berry liet ISRAEL21c enkele video's zien van bezoekers aan de stand van iRomaScents op CES. “Hun mond hangt open omdat ze zo enthousiast zijn over wat het apparaat heeft aanbevolen. Sommige mensen zullen zeggen: 'Wauw, dat is precies wat ik gebruik! Chanel nr. 5 of een product van L'Oréal.'”

Avner Gal en Erin Berry van iRomaScents op een handelsconferentie in Miami. Foto met dank aan iRomaScents via ISRAEL21c


Door te verkopen aan detailhandelaren transformeert de waardepropositie van iRomaScents van een ‘nice-to-have’ entertainmentgimmick naar een ‘must-have’ die de winst verhoogt en tegelijkertijd de frustratie minimaliseert – hoewel Berry erop wijst dat het apparaat kan helpen producten in de bioscoop te verkopen te. Niets zegt beter ‘koop mij’ dan de geur van vers gebrande koffie, merkt ze op.


Er wordt ook gewerkt aan een systeem voor thuisgebruik. Hier zou iemand die geïnteresseerd is in het kopen van parfum of aftershave thuis de iRomaScents AI Wizard uitvoeren en een link ontvangen naar de dichtstbijzijnde winkel die de gekozen geur verkoopt.


Een marktbehoefte

Elk iRomaScents-apparaat kan maximaal 45 ‘geuren’ bevatten, dus de gemiddelde parfumwinkel heeft er drie nodig om de 135 geuren te dekken die een winkel doorgaans in voorraad heeft.

iRomaScents-medeoprichter Erin Berry. Foto met dank aan iRomaScents via ISRAEL21c


Gebruikers van iRomaScents zouden de apparaten bijvullen als onderdeel van een ‘printer en inkt’-model, waarbij het apparaat zelf relatief goedkoop is en het bedrijf winst maakt op het verbruiksartikel – in dit geval vloeibare parfum.

Gal merkt op dat concurrerende geurbedrijven vaste materialen gebruiken, wat een nadeel is.


“Als je een verzegelde verpakking opent voor een vaste stof, verandert deze in damp, en je hebt geen controle over hoe lang het duurt. Je moet een ventilator inbouwen, maar hoe sneller de ventilator draait, hoe sneller de vaste stof vervaagt.”


De timing voor dit product is goed, zegt Berry.

“Mensen raken gewend aan winkelen op het scherm, zowel thuis als buitenshuis. Dat is een van de redenen waarom mensen zo enthousiast zijn als ze onze oplossing zien. We hebben bevestigd dat er een reële behoefte is op deze markt.”


Industry Research Co. schat de huidige omvang van de markt voor huisparfums wereldwijd op iets meer dan 7 miljard dollar per jaar, en verwacht dat deze in 2028 zal groeien tot bijna 10 miljard dollar .

CES-bezoekers stroomden massaal naar de iRomaScents-stand op CES 2024 in Las Vegas. Foto met dank aan iRomaScents via ISRAEL21c


Een apparaat om geuren af ​​te leveren aan de parfumbalie past ook in een ontmoedigende trend die in de Verenigde Staten plaatsvindt: diefstal.


“Sephora heeft zojuist aangekondigd dat ze al hun spullen achter glas zullen opsluiten. Walgreens en CVS ook”, klaagt Gal. Dat betekent een extra last voor het personeel om de zaken voortdurend te ontsluiten. “Met ons apparaat valt er niets te stelen en is het benodigde onroerend goed erg klein.”


Geurende emoji's

iRomaScents heeft een pilot uitgevoerd in Japan en heeft enthousiast de Amerikaanse tentoonstellingswereld betreden terwijl het zich opmaakt voor massaproductie en verkoop.

Tijdens de laatste CES-show in januari introduceerde iRomaScents zijn nieuwe Scenticon-applicatie – een manier om geuremoji's te verzenden.


“Mensen sturen zo’n vijf miljard emoji’s per dag via internet. Dat hebben we omgezet in een nieuwe generatie emoji’s die via geur je emoties delen.” (De ontvanger moet een iRomaScents-apparaat hebben.)

Scenticon is een app waarmee mensen geuremoji's kunnen sturen. Foto met dank aan iRomaScents via ISRAEL21c


Een andere potentiële markt zijn zakelijke klanten die de geur van hun producten willen aanpassen.


"Schoonmaakmiddelen, afwasmiddel en wasmiddelen hebben allemaal een geur", zegt Gal. “Bedrijven besteden veel moeite om de juiste geur te krijgen. Als een verkoopagent tegenwoordig met klanten komt praten, moeten ze veel flessen met geuren meenemen. Nu kunnen ze maar één apparaat meenemen.”


Ook in de toekomst zouden geuren onderdeel kunnen worden van op virtual reality-brillen gebaseerde videogames op apparaten zoals de zojuist uitgebrachte Apple Vision Pro of Meta's Quest.


“Het maakt allemaal geuren,” grapt Gal.


Geuren zijn voor altijd

Reuk en geheugen zijn nauw met elkaar verbonden vanwege de anatomie van de hersenen. Dit betekent, zegt Gal, dat “als je eenmaal een geur in je hoofd hebt, deze bijna voor altijd bij je blijft.”


Het idee voor het bedrijf is ook iets dat Gal lang is bijgebleven.

Medeoprichter en CEO Avner Gal. Foto met dank aan iRomaScents via ISRAEL21c


Tijdens een 24-jarige carrière bij de Israëlische marine behaalde hij masterdiploma's in elektrotechniek en bedrijfskunde. Hij en Berry werden toen zakenpartners.


Jarenlang hebben zij het hoofdkantoor van Integrity Applications in Ashkelon beheerd, dat een niet-invasieve glucosemonitor ontwikkelde. Het vlaggenschipproduct van het bedrijf, GlucoTrack , meet het bloedsuikerniveau via een ultrasoon, elektromagnetisch en thermisch apparaat dat aan de oorlel is bevestigd.


“Avner stimuleert zijn hersenen altijd om levens te verbeteren en de wereld beter te maken”, zegt Berry.


“Zelfs toen we bezig waren met de glucosemeter, vertelde hij me dat hij op een dag geurfilmpjes wilde maken. Het idee bleef jarenlang in zijn achterhoofd hangen.”


Het vijfkoppige iRomaScents, gevestigd in Rishon LeZion, werd in 2019 opgericht als een opgestart bedrijf en haalde eind 2020 $ 4 miljoen op. Nog eens $ 3 miljoen, van een geplande ronde van $ 10 miljoen, staat nu op de bank terwijl de fondsenwerving doorgaat.

221 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page