top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Verklaring Chef van de Generale Staf vanwege Holocaust Remembrance Day

Links LTG HaLevi. Foto IDF woordvoerder


Met het geluid van de sirene komt de herinnering aan de zes miljoen die zijn vermoord in de getto's en vernietigingskampen, in de moordvelden en de dodenmarsen, weer naar boven.


Voor een moment zullen we onze hoofden buigen en ons verbinden met de nagedachtenis van ons volk dat vervolgd en vermoord werd simpelweg omdat ze Joods waren. Dan zullen we ons hoofd opheffen, trots hun heilige erfenis voortzetten, en actie blijven ondernemen om ervoor te zorgen dat het nationale thuis waar ze naar verlangden, maar niet bereikten, voor altijd zal blijven bestaan.

 

Dit is onze plicht, dit is onze missie – dit is onze belofte.


De staat Israël werd onder meer opgericht dankzij de soldaten van verschillende generaties, die bereid waren hun leven ervoor op te offeren. Tegenwoordig bevinden we ons in een oorlog waarin we in het begin hebben gefaald in onze missie en velen hebben verloren: burgers, soldaten, leden van het civiele snelle reactieteam en veiligheids- en reddingspersoneel. Hele levens werden in hun beste jaren afgebroken in een oorlog die ons ook werd opgedrongen door een slechte vijand die opstond om ons te vernietigen. Maar deze keer zijn we anders. Er heeft een transformatie plaatsgevonden in het Joodse volk. Uit een stemloos en weerloos volk verrees een volk dat de verantwoordelijkheid op zich nam voor zijn lot, om te vechten en te beloven – nooit meer.


Nooit meer zal de Davidster een teken van schaamte zijn; in plaats daarvan een symbool dat trots op de nationale vlag wappert.


We zullen nooit meer een verstrooid, dakloos en vervolgd volk in ballingschap zijn; in plaats daarvan zullen we een sterk en onafhankelijk volk zijn, verenigd in zijn land en thuisland.


Nooit meer zullen we een natie zijn zonder een strijdmacht om haar te beschermen – maar in plaats daarvan een natie waarvan de gelederen helden en heldinnen omvatten die lang en trots staan ​​en schouder aan schouder vechten als onderdeel van de Israëlische strijdkrachten.


Wij vechten ter nagedachtenis aan de zes miljoen die niet konden vechten tegen de vijand die opstond om hen te vernietigen; voor onze mensen die vol afschuw en hulpeloosheid door de prikkeldraadhekken keken; voor degenen die zich niet lieten bezegelen door de nazi-onderdrukker, die de wapens opnamen en met alle macht voor hun leven en dat van hun volk vochten. Dat was een strijd van weinigen die tegen de velen opstonden. Wij vechten in naam van degenen die erin zijn geslaagd het Duitse inferno te overleven en de rest van hun krachten hebben verzameld om deel te nemen aan de oprichting van een staat voor het Joodse volk.


Laat deze herinnering, terwijl we onze rechtvaardige oorlog voeren, de bron van onze kracht zijn en een herinnering aan het belang van het behouden van een beschermende kracht voor ons volk. Wij dragen de verantwoordelijkheid om te blijven vechten voor de vrijheid van het volk Israël en om te garanderen: Nooit meer!


Moge de herinnering aan de zes miljoen gezegend zijn.


Luitenant-generaal Herzi Halevi

Chef van de generale staf

181 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page