top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Verklaring Minister van Defensie Gallant


Foto Shachar Yurman / GPO


Hieronder volgt de volledig vertaalde verklaring van minister van Defensie Gallant:


Burgers van Israël:


“Gisteren toerde ik door het zuiden van Israël, vandaag door het noorden. Gisteren ontmoette ik ‘Golani’-gevechtssoldaten – ik zag hun vastberadenheid, hun kracht, hun precisie en actie. Ik zag de samenwerking tussen onze strijdkrachten – tussen het infanterie-, genie-, pantser- en artilleriekorps dat samenwerkt met de luchtmacht, waarbij iedereen als één geheel werkte, opereerde en slaagde [in hun missies]. In het noorden ontmoette ik soldaten en reservisten - ik zag hun vastberadenheid en kracht. Ze vertelden me: ‘We verlaten de arena niet – ook al duurt het een maand, twee maanden of zelfs een jaar. Wij willen dat de IDF zijn missies vervult. Het volk van Israël heeft iemand om op te vertrouwen: IDF-soldaten en hun commandanten.’”


“Wat de strijd in Gaza betreft: onze doelstellingen zijn duidelijk, we hebben onze taken gedefinieerd en de IDF voert zijn missie uit. Hamas staat onder grote druk; de druk neemt op dit moment toe. Ze horen de tanks boven de tunnels, ze horen de bulldozers, en ze weten heel goed dat we ze zullen bereiken. Ze leven in grote angst. Hoe dieper we manoeuvreren, hoe sterker de uitgeoefende kracht. Hoe groter de druk op Hamas, hoe groter de kansen om de gijzelaars te bereiken. Onze missie is om de oorlog te winnen en de gijzelaars naar hun huizen terug te brengen.”


“In de noordelijke arena zijn provocaties veranderd in agressie. Hezbollah speelt met vuur. Zijn woorden waren eenvoudig en kort. Onze strijdkrachten ter plaatse zijn op elke missie voorbereid. Er zijn veel troepen ingezet en ze zijn bekwaam. Ze eisen elke dag hoge prijzen van Hezbollah. De vliegtuigen van de luchtmacht – de meeste capaciteiten van de luchtmacht zijn niet actief in Gaza – zijn naar het noorden gericht, met onze piloten in hun cockpits, klaar voor elk commando op elk moment. We hebben nu iemand waar we op kunnen vertrouwen [de IDF]. De burgers van Libanon moeten weten dat als Nasrallah een fout maakt, het lot van Beiroet vergelijkbaar zal zijn met dat van Gaza.”


“Vanavond wil ik het hebben over een van de gijzelaars – Kfir, een 10 maanden oude baby uit Kibboets Nir Oz. Hij en zijn familie zijn ontvoerd naar Gaza. Hij is even oud als mijn jongste kleinzoon. Ik vraag me af: wie speelt er met hem? Wie zorgt er voor hem? Wie voedt hem, terwijl hij wordt vastgehouden door deze wilden? Wie zorgt er voor deze baby die nog niet eens kan lopen? Deze vragen laten mij niet los – en ik zeg tegen jullie allemaal – het is onze plicht om de gijzelaars naar huis terug te brengen. Dat geldt voor Kfir en het geldt voor alle 240 gijzelaars – kinderen, vrouwen, ouderen, iedereen moet naar huis terugkeren.”


“Ik zou deze vragen ook aan enkele wereldleiders willen stellen – ik hoor sommigen van hen [in het openbaar spreken] en ik vraag mezelf en ik vraag aan hen – hoe vind je de moed om midden in een oorlog tegen ons te prediken? 1500 mensen waaronder soldaten, burgers, vrouwen en kinderen werden ontvoerd of gedood tijdens veldslagen – dit begon nog maar een maand geleden! Iedereen heeft de gruwelijke bezienswaardigheden gezien. Tegen deze Europese leiders die ons bekritiseren wil ik zeggen: voor de staat Israël en het volk Israël is dit het jaar 2023 en niet het jaar 1943, en we hebben het vermogen en de plicht om onszelf op eigen kracht te verdedigen, en dat is precies wat wij gaan doen.”


“We zullen niet zwijgen of rusten totdat onze missie is voltooid en Hamas is verslagen. We zullen degenen die zijn ontvoerd teruggeven en er zal niet langer een terroristische organisatie zijn die Hamas heet. Het zal geen bestuurlijke en militaire capaciteiten meer hebben, en er zal niet langer een veiligheidsdreiging zijn voor de staat Israël [vanuit Gaza]. We zullen volledige vrijheid van handelen hebben op het gebied van veiligheid – het vermogen om tegen elke dreiging op te treden. Er liggen nog lange dagen van strijd voor ons, we zullen moedig moeten zijn en moeilijke beslissingen moeten nemen. Ik vertrouw op de capaciteiten van onze soldaten en commandanten om deze oorlog met een overwinning te beëindigen en de gijzelaars naar huis terug te sturen.”

300 weergaven0 opmerkingen
bottom of page