top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Verklaring minister van Defensie Gantz over de dood van journalist Shireen Abu Aqleh


Foto via social media.


Minister van Defensie heeft in de Knesset de volgende verklaring over de dood van journalist Shireen Abu Aqleh uitgesproken, waarbij hij aangaf dat het onderzoek in volle openheid zal plaatsvinden en dat uit de eerste bevindingen blijkt dat de IDF niet op haar heeft geschoten.


“Ik wil mijn verdriet uitspreken over het verlies van journalist Shireen Abu Aqleh. De staat Israël hecht vooral veel waarde aan de bescherming van het menselijk leven en aan de persvrijheid. IDF-troepen zouden nooit opzettelijk leden van de pers schaden, en elke poging om iets anders te suggereren is ongegrond.


De beschuldigingen van bepaalde Knesset leden en andere individuen tegen de Israëlische communicatie-instellingen, en in het bijzonder de IDF-woordvoerderseenheid, zijn vals. Ik wil mijn steun betuigen aan onze strijdkrachten en aan alle eenheden die uitsluitend werken om onze veiligheid te handhaven en de waarheid weer te geven.


Voorlopige bevindingen van het onderzoek dat de IDF de afgelopen uren heeft uitgevoerd, geven aan dat er niet op de journalist is geschoten, maar het onderzoek loopt nog. Aan de andere kant hebben we beelden gezien van willekeurige schietpartijen door Palestijnse terroristen, die de journalist waarschijnlijk hebben geraakt.


We zullen onze bevindingen op een duidelijke en transparante manier communiceren aan onze Amerikaanse vrienden, evenals aan de Palestijnse Autoriteit.


Ik heb de Palestijnen aangeboden om gezamenlijk onderzoek te doen en onze bevindingen te delen. Ik heb vandaag een duidelijke boodschap gestuurd naar [PA-voorzitter] Mahmoud Abbas, dat het onze verantwoordelijkheid als leiders is om de veiligheid te handhaven, om ons te gedragen op een manier die verder geweld en bloedvergieten zal voorkomen en om de waarheid aan het licht te brengen.


We hebben ook gecommuniceerd met andere landen en functionarissen, waaronder Qatar, waar het hoofdkantoor van Al Jazeera is gevestigd. We hebben aangegeven dat de bevindingen op dit moment erop wijzen dat er een redelijke kans is dat de journalist is neergeschoten door Palestijnse gewapende terroristen. Dit gezegd zijnde, zullen we een diepgaand en uitgebreid onderzoek uitvoeren en onze bevindingen aan hen doorgeven.


We zijn momenteel bezig met een lopend onderzoek naar het incident - het is belangrijk dat we de waarheid ontdekken over hoe het zich heeft ontwikkeld.


Tot slot mogen we niet vergeten dat we te maken hebben met een moorddadige terreurgolf die de afgelopen weken 19 onschuldige levens heeft geëist. We zullen alle noodzakelijke maatregelen blijven nemen om het terrorisme te bestrijden en de veiligheid van de burgers van Israël te handhaven. Dit is onze topmissie.


We zullen dit doen op een manier die de waarden van de staat Israël weerspiegelt - zo nauwkeurig mogelijk zijn en maatregelen nemen om schade aan niet-betrokken burgers te voorkomen. Tegelijkertijd gaan we door met het onderzoeken van incidenten waarbij mensen gewond zijn geraakt.


We voeren zulke diepgaande onderzoeken uit en ik ben trots op de IDF-troepen die ons blijven dienen en ik zal hen de steun blijven geven die nodig is om hun activiteiten uit te voeren.”
178 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page