top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Verklaring premier Netanyahu, Cypriotische president Christodoulides en Griekse premier Mitsotakis


Foto Amos Ben-Gershom / GPO


Premier Benjamin Netanyahu, heeft vanmiddag (maandag 4 september 2023), in het presidentiële paleis in Nicosia, tijdens de gezamenlijke verklaring met de Cypriotische president Nikos Christodoulides en de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis het volgende gezegd:


‘Sinds de oprichting van dit partnerschap in het oostelijke Middellandse Zeegebied tussen onze drie democratieën zijn onze betrekkingen bilateraal en trilateraal tot bloei gekomen op manieren die mensen moeilijk voor te stellen waren. Ik kon me moeilijk voorstellen dat dit niet het geval was, omdat we drie zeer in sommige opzichten zeer vergelijkbare landen zijn.

Honderdduizenden, inmiddels miljoenen Israëli’s zijn hierheen gekomen, zowel als ondernemers, als investeerders, als technologen, als toeristen en als diplomaten. Dat is heel natuurlijk. De reden dat dit normaal is, is dat we ons erg op ons gemak voelen bij de cultuur.

Ik zag dat gisteravond, toen we met z'n drieën aan het eten waren, hier in Limassol, aan de kust, en Israëli's liepen langs en zeiden hallo. En je kon zien dat de Cypriotische tegenhangers hetzelfde doen. Het is een zeer comfortabele, informele mediterrane democratische cultuur die we hebben, die historische wortels en moderne manifestaties heeft.

Deze mensen-tot-mensen-basis krijgt nu duidelijk een andere capaciteit op drie belangrijke gebieden die we hebben besproken. Ze hebben allemaal te maken met energie. De eerste is gas. De tweede is elektriciteit. De derde is vuur.

Wat gas betreft, bespreken we de mogelijkheden waarover we binnenkort moeten beslissen, over de manier waarop Israël zijn gas exporteert. En dezelfde beslissingen moeten door Cyprus worden genomen. En we onderzoeken de mogelijkheid om hieraan samen te werken. Ik denk dat deze beslissingen in de komende drie tot zes maanden zullen worden genomen. Waarschijnlijk dichter bij drie maanden.


Het tweede ding, over de elektriciteitsconnector. Zowel Israël als Cyprus zijn eilanden. Kreta, onderdeel van Griekenland, is een eiland. Er wordt momenteel een elektriciteitsconnector georganiseerd van het vasteland van Griekenland naar Kreta en Cyprus. We willen het uiteraard graag verbonden hebben met Israël, en mogelijk met het oosten van Israël, zodat we het gebruik van elektriciteit kunnen optimaliseren. We bespraken nu het mechanisme om dit te bevorderen.

Het derde ding is vuur. De wereld wordt heter, niet alleen vanwege de warmte van onze relatie. Dat is de goede kant, maar omdat het klimaat steeds strenger wordt, met het uitbreken van branden, brengt dit onze landen werkelijk in gevaar.

We hebben gecommuniceerd en samengewerkt aan blusvliegtuigen. We hebben het erover om veel verder te gaan dan dat, naar AI-systemen voor vroege detectie, en andere dingen die we afzonderlijk ontwikkelen. We gaan het samen beter doen, op verschillende manieren die we ook hebben afgesproken.

Wat betreft terreur hebben we nu voorbeelden gehad van samenwerking tussen Israël en Cyprus, en Israël en Griekenland, waar onze veiligheidstroepen samenwerkten om de terreur, de door Iran gesteunde terreur, te stoppen.

Ik moet zeggen dat ik denk dat er nog iets anders zou kunnen gebeuren, en we bespreken het uitvoerig. Er bestaat nu de mogelijkheid dat we de Abraham-akkoorden uitbreiden naar normalisatie met Saoedi-Arabië. Alle drie de landen zien dat als een grote mogelijkheid, maar ze zien ook dat dit zou kunnen leiden tot een verbinding tussen India, het Arabische schiereiland, Israël, Cyprus, Griekenland en Europa. Er is een natuurlijke, geografische verbinding, maar het kan ook iets zijn dat tot vele, vele beloningen voor onze volkeren en voor onze landen zou kunnen leiden. Ik denk dat we daar allemaal oog in oog mee staan.

Ik moet zeggen dat het een genoegen is om je gastvrijheid te ontvangen en mijn oude vriend Kyriakos hier te zien, en ook jou, Nikos. We hebben een geweldige vriendschap en we kijken ernaar uit je, zoals we zeggen, volgend jaar in Jeruzalem te zien."

Premier Netanyahu voegde eraan toe:

"Wij houden van uw eten. Wij houden van uw zuivelproducten. Wij houden van uw yoghurt.

Dus zoals ik de leiders vertelde, en ik zeg het jullie nu: we gaan binnenkort onze markt voor zuivelproducten openen, wat al veel eerder had moeten gebeuren. Ik denk dat de Israëliërs een stuk gelukkiger zullen zijn, en jouw producenten zullen een stuk gelukkiger zijn. Wees daar dus op voorbereid. We kunnen in de meest directe zin profiteren van de voordelen van elkaars economieën. Wij zijn van plan de zuivelmarkt zeer binnenkort open te stellen voor Griekse en Cypriotische (en andere) importproducten. Moge de beste yoghurt winnen. Je hebt een goede kans om te winnen."

60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page