top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Verklaring premier Netanyahu: "geen Palestijnse staat en geen overgave in ruil voor gijzelaars"


Foto GPO


Premier Benjamin Netanyahu, zondagavond 21 januari 2024, een video boodschap uitgebracht waar velen het niet mee eens zullen zijn. Inplaats alles in het werk te stellen de gijzelaars vrij te krijgen zegt hij "geen overgave in ruil voor de gijzelaars".


Wat betreft een Palestijnse staat zegt hij duidelijk: "ik zal de oprichting van een Palestijnse staat blijven voorkomen die een existentieel gevaar voor Israël vormt".


Hieronder zijn verklaring vertaald uit het Hebreeuws:

 

“We zetten de oorlog voort op alle fronten en in alle sectoren. We geven geen enkele terrorist immuniteit: niet in Gaza, niet in Libanon, niet in Syrië en nergens anders. Wie ons kwaad wil doen, zullen wij kwaad doen.

 

Wat onze gijzelaars betreft, we hebben – vanaf vandaag – 110 van onze gijzelaars naar huis gebracht en we zijn verplicht ze allemaal terug te brengen. Dit is een van de doelstellingen van de oorlog en de militaire druk is een noodzakelijke voorwaarde om dit te bereiken.

 

Ik ben hier de klok rond mee bezig. Maar laat het duidelijk zijn: ik verwerp de capitulatievoorwaarden van de Hamas-monsters volkomen.

 

Hamas eist, in ruil voor de vrijlating van onze gijzelaars, het einde van de oorlog, de terugtrekking van onze troepen uit Gaza, de vrijlating van de moordenaars en verkrachters van de Nukhba  en het achterlaten van Hamas.

 

Als we hiermee hadden ingestemd, zouden onze soldaten tevergeefs zijn gevallen. Als we hiermee akkoord zouden gaan, zouden we de veiligheid van onze burgers niet kunnen garanderen. We zouden de evacués niet veilig naar hun huizen kunnen terugbrengen en de daaropvolgende 7 oktober zou slechts een kwestie van tijd zijn. Ik ben niet bereid een dergelijke dodelijke klap voor de veiligheid van Israël te aanvaarden; daarom gaan wij hier niet mee akkoord.

 

De door Hamas voorgestelde voorwaarden onderstrepen een eenvoudig punt: er is geen vervanging voor de overwinning. Alleen een totale overwinning zal de eliminatie van Hamas en de terugkeer van al onze gijzelaars verzekeren.

 

Ik vertelde dit aan president Biden tijdens ons gesprek afgelopen weekend. Ik waardeer de Amerikaanse steun voor Israël enorm en ik heb dit ook tegenover de president kenbaar gemaakt. Ik zal echter krachtig aandringen op onze vitale belangen. Ik benadrukte tegenover president Biden onze vastberadenheid om alle doelstellingen van de oorlog te bereiken en ervoor te zorgen dat Gaza nooit meer een bedreiging voor Israël zal vormen.

 

Daarom benadruk ik dat nadat we de totale overwinning hebben behaald, nadat we Hamas hebben geëlimineerd, er geen entiteit in Gaza meer zal zijn die terrorisme financiert, opleidt voor terrorisme of terroristen stuurt.

 

Gaza moet worden gedemilitariseerd, onder de volledige veiligheidscontrole van Israël.

 

Ik zal geen compromis sluiten over de volledige Israëlische veiligheidscontrole op het hele gebied ten westen van de Jordaan.

 

Als premier van Israël heb ik dit standpunt krachtig verdedigd, ondanks grote internationale en binnenlandse druk.

 

Mijn nadruk is wat – door de jaren heen – de oprichting van een Palestijnse staat heeft voorkomen die een existentieel gevaar voor Israël zou hebben gevormd. Zolang ik premier ben, zal ik hier krachtig op blijven aandringen. Als iemand een andere positie heeft, moet hij leiderschap tonen en openhartig zijn standpunt kenbaar maken aan de burgers van Israël."

410 weergaven1 opmerking

1 Comment


R Thomasson
R Thomasson
Jan 22

Netanyahu noemt de terugkeer van de ontvoerden een van onze doelstellingen. Is dat niet doelstelling nr. EEN? Het uitroeien van de Hamas is een onmogelijke karwei zonder het uitroeien van de hele bevolking van Gaza. Hamas is een integraal deel van de bevolking. De bevolking van Gaza nam samen met de Hamas deel aan de griezelige oorlogmisdaden van 7 oktober. Zij zijn net zo moordlustig en monsterachtig als de bewoners van Raqqa tijdens het kalifaat. "Hamas eist, in ruil voor de vrijlating van onze gijzelaars, het einde van de oorlog, de terugtrekking van onze troepen uit Gaza, de vrijlating van de moordenaars en verkrachters van de Nukhba  en het achterlaten van Hamas". Moet Israël niet ervoor zorgen dat maar heel weinig…

Like
bottom of page