top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Verklaring premier Netanyahu over voortgang van de oorlog


Foto GPO


Beste burgers van Israël,


Terwijl wij de Shabbat verwelkomen, wil ik u op de hoogte houden van de voortgang van de oorlog. Onze strijdkrachten opereren op alle fronten, met volle kracht. Onze overwinning zal beslissend en duidelijk zijn. Het zal een boodschap sturen naar onze vijanden – een boodschap die generaties lang zal weerklinken.


Het doel van onze vijanden is de staat Israël te vernietigen. Ik zeg het jou en ik zeg het hen: onze vijanden zullen falen. Zij zullen verslagen worden. We zullen niet ophouden totdat we de overwinning hebben behaald en onze gedefinieerde doelstellingen hebben bereikt: het elimineren van Hamas, de terugkeer van onze gijzelaars en het herstellen van de veiligheid voor onze kinderen en burgers.


Onze soldaten vechten met opmerkelijke moed. Ze nemen deel aan intense gevechten, staan ​​tegenover de vijand en doden de klok rond terroristen. De verschillende IDF-afdelingen opereren gezamenlijk en gaan gepaard met aanhoudende en ongekende luchtaanvallen van de luchtmacht tegen Hamas en ISIS. Wat het noordelijke front betreft, herhaal ik tegen onze vijanden: vergis u niet in ons. Een dergelijke fout zal zeer kostbaar zijn. Je betaalt een onvoorstelbare prijs.


Tegelijkertijd blijven we werken aan het diplomatieke front. Vanochtend had ik een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken. Ik waardeer zijn bezoek hier. Ik waardeer de consistente steun van president Biden, de Amerikaanse regering en het Amerikaanse volk. Ik liet minister van Buitenlandse Zaken Blinken een video zien van de camera's in de Gazastrook, en hij vertelde erover. Een van de verschrikkelijke dingen die we zagen waren twee jongens, broers, die getuige waren van de moord op hun vader. Een van hen, die zijn gezichtsvermogen verloor, riep om zijn moeder. Dat is slechts een van de verschrikkingen in de video.


Ik heb duidelijk gemaakt dat we met volle kracht vooruit gaan en dat Israël elk tijdelijk staakt-het-vuren weigert dat niet de vrijlating van de ontvoerde Israëli's met zich meebrengt. Israël staat geen brandstof toe in Gaza en maakt bezwaar tegen de overdracht van geld naar de Gazastrook.


Burgers van Israël, sinds deze verschrikkelijke oorlog op die Zwarte Zaterdag uitbrak, hebben we honderden burgers, strijders, soldaten en mensen die bij de veiligheidstroepen, de politie en de reddingsdiensten dienden, verloren. We hebben uitstekende strijders verloren, uitzonderlijke Israëliërs, het zout der aarde. Mensen die de monsters met hun lichaam afweerden en soms hun vingernagels gebruikten om ze af te weren.


Ik wil u graag enkele verhalen vertellen over de moed van gesneuvelde soldaten van de afgelopen week. Roei Dawi, een strijder van de Givati ​​Brigade, werd gedood tijdens gevechten in het noorden van de Gazastrook. In zijn mobiele telefoon werd een afscheidsbrief gevonden die hij aan zijn familie had geschreven. Hij schreef: "Ik heb de beste legerdienst gehad die ik me had kunnen wensen. De soldaten waarover ik het bevel voer zijn leeuwen. Het is mijn voorrecht om hun commandant te zijn. Nu ik iedereen hier zie, is dit het Israël waarvoor ik dit doe."


Pdaya Mark, een strijder van de Givati ​​Brigade, werd deze week gedood tijdens gevechten in Gaza. Ik ontmoette Pdaya pas vier maanden geleden toen hij de IDF-officierencursus afrondde. Pdaya vertelde me over zijn vader, Miki, die werd vermoord bij een terroristische aanslag. Pdaya overleefde de aanval, maar zijn moeder raakte zwaar gewond. Zijn neef, Elhanan, werd gedood tijdens het redden van gezinnen uit de gemeenschappen in de Gaza-envelop, op die vervloekte zaterdag van 7 oktober. In zijn laatste brief schreef Pdaya Mark aan zijn familie: "Wij zijn sterk. De natie Israël is sterk en de IDF is sterk. Ik bescherm jullie en houd jullie in mijn hart."


Luitenant-kolonel Salman Habaka, commandant van het 53e bataljon van de 188e Barak pantserbrigade, werd gedood tijdens een gevecht in het noorden van de Gazastrook. Salman, een druze, was een van de eerste soldaten die tegen de terroristen in kibboets Be'eri vocht. Hij vertelde dat zijn tank de kibboets binnenkwam. Hij schreef: "Ik realiseerde me dat als de mensen de sporen van de tanks hoorden, dit hen een gevoel van veiligheid gaf." Hij gunde mensen veiligheid in zijn laatste momenten.


Elk van onze gevallen soldaten laat een gapend gat in ons hart achter. Ieder van hen is een hele wereld voor hun families, vrienden, ouders en voor ons allemaal. Ieder van hen offerde zijn leven op, zodat wij het onze konden leven. Namens het volk Israël deel ik het verdriet van de nabestaanden. Ik ben bekend met de diepten van verdriet die een rouwproces met zich meebrengt. Wij lijden voor elke gevallen soldaat. We proberen te opereren met minimaal risico voor onze strijdkrachten, maar we zullen alles doen wat nodig is om onze vijanden te verslaan.


Met de hulp van God en met uw hulp, burgers van Israël, zullen we zegevieren. Samen zullen we winnen.

Shabbat Shalom.


466 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page