top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Verklaring van de stafchef van de IAF, brigadegeneraal Omer Tischler, over misleidende claims in de media

Screenshot YouTube


Er zijn meerdere beweringen in de media verschenen over de manier waarop de Israëlische luchtmacht in Gaza opereert.


Ik ben brigadegeneraal Omer Tischler, stafchef van de Israëlische luchtmacht. Ik wil graag enkele van deze beweringen bespreken.


Sinds het bloedbad van 7 oktober voert de Israëlische luchtmacht een nauwkeurige, gerichte en procesgebaseerde campagne.

Ik zal u door de principes leiden die we in gedachten houden bij het plannen van operaties en het aanpakken van misleidende claims.


Onze planningsprincipes omvatten:

1. Het aanvallen van doelen op basis van informatie en de militaire noodzaak van luchtsteun.


2. Evacuatie-inspanningen: Ze stellen ons in staat toe te slaan en te manoeuvreren in gebieden met minimale civiele aanwezigheid.


3. Het selecteren van de juiste munitie om bijkomende schade te minimaliseren: Dit stelt ons in staat Hamas nauwkeurig aan te vallen, ook al opereert het binnen civiele gebieden.


4. Realtime monitoring: Tijdens de aanval houden we het doelgebied in de gaten. Als het niet voldoet aan onze Standard Operating Procedures, zullen we ermee stoppen.


Met deze principes in gedachten zal ik nu ingaan op kwesties die in de media zijn gezien:Om te beginnen ons gebruik van zogenaamde ‘domme bommen’. De term ‘domme bommen’ beschrijft munitie die niet op geleide basis is. Dit zijn standaardmunitie die regelmatig door legers over de hele wereld wordt gebruikt.


De bewering dat dergelijke munitie willekeurig is of onbeheersbare schade veroorzaakt, is misleidend.


Hoewel deze munitie niet GPS-gestuurd is, wordt ze toch accuraat gebruikt. Het wordt vrijgegeven op een specifiek los punt dat door het vliegtuigsysteem wordt berekend, zodat de piloot nauwkeurig een doel kan raken.

Ik wil ook ons ​​gebruik van zware munitie aanpakken.


Waarom zien we zoveel kraters?


Zware munitie wordt ondergronds tot ontploffing gebracht, waardoor fragmentatie wordt voorkomen en de explosiegolf en het puin als gevolg daarvan aanzienlijk worden verminderd.


Bij deze aanvallen geeft de resulterende krater, zichtbaar op satellietbeelden, aan dat de ondergrondse ontploffing daadwerkelijk op een militair doel heeft plaatsgevonden en de schade aan de omliggende gebieden direct tot een minimum heeft beperkt.


Bovendien gebruiken we in veel gevallen kleine PGM's om doelen in de buurt van gevoelige gebieden te treffen. Deze doelen omvatten raketwerpers, commandanten, tunnelschachten en commando- en controlecentra, die zich verspreid over de Gazastrook bevinden.

Dit zijn de principes die onze activiteiten leiden.


Maar laat ik heel duidelijk zijn. In oorlog kunnen fouten gebeuren. Hoewel ze uitzonderlijk zijn, worden ze nog steeds gemaakt. We bestuderen ze, leren ervan en brengen als gevolg daarvan veranderingen aan in ons proces.


De Israëlische luchtmacht zal, samen met de grondtroepen, een nauwkeurige, gerichte en professionele campagne blijven voeren in overeenstemming met het internationaal recht.


Tot slot: deze oorlog begon nadat Hamas ons volk op brute wijze had aangevallen. We vechten samen in de lucht, ter zee en op de grond, in overeenstemming met onze waarden, om Hamas te verslaan en ons volk naar huis te brengen.

528 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page