top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Verklaring van premier Benjamin Netanyahu


Screenshot TV


Hieronder volgen, vertaald, de opmerkingen van premier Benjamin Netanyahu tijdens de live uitgezonden persconferentie.


"Burgers van Israël,

Allereerst wil ik de families van de gevallenen omarmen, waaraan gisteren extra gevallen helden van Israël zijn toegevoegd. De harten van ons allemaal gaan uit naar de families van de helden Matan Meir, Yossi Hershkovitz, Sergey Shmerkin, Naty Harush en Moshe Yedidyah Leiter, de oudste zoon van mijn goede vriend en mijn voormalige stafchef, Yechiel Leiter, moge God onze voorbeeldige man wreken.

Vanaf hier zeg ik tegen alle families van onze dierbaren die in deze moeilijke oorlog zijn gevallen: we doen er alles aan om hun opoffering en hun heldenmoed waardig te zijn. We zullen niet stoppen voordat de missie is voltooid. De oorlog tegen Hamas-ISIS vordert op volle kracht en heeft één doel: de overwinning. Er is geen vervanging voor de overwinning. Wij zullen Hamas elimineren en onze gijzelaars terugbrengen.

IDF-troepen hebben de omsingeling van de stad Gaza voltooid. Ze opereren in het hart van de stad, aan de rand van het Shifa-ziekenhuis. Ze hebben duizenden terroristen geëlimineerd, waaronder hoge commandanten en aartsmoordenaars die betrokken waren bij het verschrikkelijke bloedbad op de vervloekte zaterdag van 7 oktober.

Hamas heeft feitelijk de controle over de noordelijke Gazastrook verloren. Het heeft daar geen plek om zich te verstoppen. Van Sinwar tot de laatste terrorist – heel Hamas is dood. Onze troepen vallen ze bovengronds en ondergronds aan. We zullen op volle kracht doorgaan, op volle kracht, tot aan de overwinning.

Ook aan het noordfront zijn we voorbereid. We opereren daar met zwaar vuur – vanuit de lucht en op de grond. Ik heb Hezbollah gewaarschuwd: maak geen fout en ga de oorlog in, want dit zal de fout van je leven zijn. Jouw deelname aan de oorlog zal het lot van Libanon bepalen.

We strijden ook op andere fronten. Elke dag ondernemen we actie tegen het terrorisme, zijn afgezanten en militanten, in Judea en Samaria, Libanon, Syrië, de Rode Zee en waar dan ook.

Over onze gijzelaars hoor ik in de mondiale media allerlei berichten uit ongeautoriseerde bronnen. Ik zou graag willen herhalen: de terugkeer van onze gijzelaars is een hoofddoel van de oorlog. Dit doel heeft voor mij en mijn collega's hier de hoogste prioriteit. Daartoe organiseer ik dagelijks diepgaande discussies in het Oorlogskabinet dat ik voorzit. Als ik vertegenwoordigers van de families ontmoet – afgelopen donderdag had ik een extra zeer emotionele ontmoeting samen met mijn vrouw – als ik hen ontmoet, zie ik de nachtmerrie en de pijn in hun ogen. Ik zeg tegen ze: 'We zullen er alles aan doen om ze terug te brengen.'

Wat de gijzelaars betreft, is mijn richtlijn en die van het kabinet duidelijk: er zal geen staakt-het-vuren zijn zonder de terugkeer van onze gijzelaars. Ik zou ook willen verduidelijken dat het voeren van de internationale contacten over de vrijlating van de gijzelaars wordt uitgevoerd door Mossad-directeur David Barnea, met de hulp van generaal-majoor. (gep.) Nitzan Alon, en als we iets te zeggen hebben, iets concreets, zullen we de families op de hoogte brengen en dit voorleggen aan de voltallige regering. Tot die tijd zou voorzichtigheid stilte dicteren.

Tegen de leiders van de Arabische staten, leiders die zich zorgen maken over de toekomst van hun land en van het Midden-Oosten, zeg ik één ding: jullie moeten opkomen tegen Hamas. In de zestien jaar van zijn tirannie heeft Hamas een ramp over Gaza gebracht. Het heeft de inwoners van de Gazastrook slechts twee dingen gebracht: bloed en armoede. Hamas is een integraal onderdeel van de as van terrorisme onder leiding van Iran, en deze as van terrorisme en kwaad brengt het hele Midden-Oosten in gevaar, en ook de hele Arabische wereld. Ik ben ervan overtuigd dat veel Arabische leiders dit begrijpen.

Ook op internationaal vlak blijven wij actie ondernemen om onze soldaten speelruimte te geven. Sinds het begin van de oorlog hebben we ons best gedaan om de steun van de VS te werven. Ik heb bijna dagelijks contact met president Biden. Ik waardeer zijn steun zeer. Ik waardeer de komst van twee vliegdekschepen samen met hun ondersteuningsschepen in onze regio. Ik waardeer ook de speciale onderzeeër die hierheen is gekomen, de hulp bij munitie en de diplomatieke en morele steun van de Amerikaanse regering, evenals de brede morele steun van het Amerikaanse volk.

In Amerikaanse media-interviews beschrijf ik de verschrikkingen die Hamas op 7 oktober heeft begaan. Ik maak duidelijk dat alle vrije mensen in de vrije landen een morele plicht hebben om Israël te steunen. Ik vertel over de heldenmoed van onze soldaten en burgers. Ik roep op tot de terugkeer van onze gijzelaars en tot krachtig verzet tegen elk staakt-het-vuren dat niet de terugkeer van onze gijzelaars omvat. Ik zeg tegen de Amerikanen: jullie moeten ook ons ​​centrale doel steunen – de eliminatie van Hamas, wat ook jullie doel is. Ik moet u zeggen dat het grootste deel van het Amerikaanse publiek ons ​​steunt in het beleid dat wij voeren. Het is waar dat er ook andere stemmen zijn, maar wij strijden ertegen.

Ik ben blij dat veel leiders over de hele wereld mijn uitnodiging hebben aanvaard om naar Israël te komen en Israël te steunen. Hoewel hun steun belangrijk voor ons is, betekent dit niet dat er van tijd tot tijd geen meningsverschillen ontstaan; het gebeurt. Het gebeurt ook omdat er in sommige van deze landen minderheden zijn die hun leiders onder druk zetten. Ik zeg tegen hen: geef niet toe aan de druk. Onze oorlog is ook jouw oorlog. We moeten deze oorlog voor ons winnen, maar ook voor jullie.

Hoe dan ook zou ik het duidelijk willen maken: geen enkele internationale druk, noch het beschimpen van IDF-soldaten en onze staat zal ons geloof in de gerechtigheid van onze zaak en in ons recht en onze plicht om onszelf te verdedigen, veranderen.

Als premier van Israël vertegenwoordig ik de enige staat van het 3500 jaar oude Joodse volk. Jullie zijn ons geweldige volk, onze geweldige burgers, zowel joden als niet-joden. Het grote erfgoed dat we allemaal vertegenwoordigen, geeft ons de kracht om standvastig tegenover de wereld te staan ​​als dat nodig is.

Wat het gesprek over de dag erna betreft: dit zal pas gebeuren nadat Hamas is geëlimineerd en Gaza is gedemilitariseerd en niet langer in staat is de staat Israël te bedreigen. Om ervoor te zorgen dat een dergelijke dreiging niet bestaat, zal de IDF de veiligheidscontrole over de Gazastrook blijven uitoefenen zolang als nodig is om terrorisme daar te voorkomen. Het bloedbad op 7 oktober heeft voor eens en voor altijd bewezen dat waar er geen Israëlische veiligheidscontrole is, het terrorisme zal terugkeren en zich zal vestigen; Daarom zal ik onder geen enkele omstandigheid akkoord gaan met het toestaan ​​van veiligheidscontroles.

Burgers van Israël, vandaag zijn we allemaal verenigd. We begrijpen fundamentele zaken: Hamas moet worden geëlimineerd. Als we de toekomst van de staat Israël willen verzekeren, moet Hamas worden geëlimineerd. Dit is wat Israël moet doen en dit is wat Israël zal doen. Samen zullen we vechten en met de hulp van God zullen we samen winnen."

287 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page