top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Verklaring van premier Netanyahu: "geen wapenstilstand zonder vrijlating gijzelaars"


Foto GPO


Premier Benjamin Netanyahu, hield dinsdagavond een tv-toespraak die hieronder integraal vertaald uit het Hebreeuws, wordt weergegeven:

“Burgers van Israël, ik zou u graag willen informeren over de voortzetting van de oorlog. In het zuiden vordert de oorlog in de Gazastrook met een hartstocht die Hamas nooit heeft gekend. Gaza-stad is omsingeld. Wij zijn daarin actief. Wij intensiveren de druk op Hamas elk uur, elke dag.

Vanaf nu hebben we duizenden terroristen bovengronds – en ondergronds – geëlimineerd. Onder hen hebben we de aartsmoordenaars geëlimineerd die het verschrikkelijke bloedbad op die zwarte Sjabbat een maand geleden hebben gepland en gepleegd. Sinds het begin van de grondinval hebben we talloze commandocentra, tunnels, bases en installaties van Hamas vernietigd. Hamas ontdekt dat we naar plaatsen kunnen gaan waarvan zij dachten dat we dat niet konden, en de campagne gaat door.

Ik kom zojuist van onze soldaten op de Tze'elim-basis. Sommigen van hen bevonden zich in het gebied grenzend aan de Gazastrook en vochten met buitengewone heldenmoed op de eerste dag van de strijd. Daarna vochten ze met de vastberadenheid en heldenmoed in het noorden. Nu bereiden ze zich voor om de Gazastrook binnen te gaan, uitgerust met twee grote voordelen. Ten eerste – de lessen die de IDF systematisch en voorzichtig leert van de operaties van onze strijdkrachten in Gaza, lessen die de resultaten van de gevechten nog verder verbeteren. Het tweede – en belangrijkste – voordeel is dat ze zijn uitgerust met een ongeëvenaarde vechtlust. Ze beschikken over buitengewone heldenmoed. Ze hebben geloof en bovenal een gevoel van missie. Ze verdedigen ons huis. Ik groet ze; het hele volk van Israël groet hen.

In het noorden opereren we zowel defensief als offensief. Wij zullen onze grens blijven verdedigen. We zullen een realiteit niet accepteren waarin Hezbollah of degenen die zijn bevelen uitvoeren, Hamas in Libanon, onze gemeenschappen en onze burgers aanvallen. Wij zullen met hevig vuur blijven reageren op elke aanval op ons. We hebben veel Hezbollah-doelen aangevallen en veel terroristen geëlimineerd. Ik herhaal: als Hezbollah besluit de oorlog in te gaan, zal het de fout van zijn leven maken.

Over onze gijzelaars heb ik gesproken met de president van het Rode Kruis. Ik eiste van haar dat het Rode Kruis zou optreden in de richting van de onmiddellijke vrijlating van onze gijzelaars, zoals vereist door het internationaal recht. Ik eiste ook dat het Rode Kruis zijn verplichting zou nakomen en onmiddellijk alle gijzelaars zou bezoeken om hun gezondheid en welzijn te verifiëren.

Gisteren heb ik alle buitenlandse ambassadeurs in Israël bijeengeroepen. Ik riep hen op zich aan te sluiten bij de eis van Israël voor de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars. Ik vertelde hen dat hun ontvoering een oorlogsmisdaad is. Ik herhaal tegen zowel onze vijanden als onze vrienden: er zal geen staakt-het-vuren zijn zonder de terugkeer van onze gijzelaars.

Vanaf hier richt ik mij tot de families van de gijzelaars, die een voortdurende nachtmerrie doormaken: ik wil dat u weet dat we alle middelen, op alle fronten, gebruiken om uw dierbaren – onze dierbaren – terug naar huis te brengen. De militaire actie is een essentieel onderdeel van deze inspanning.

Op het diplomatieke front werken we de klok rond om de IDF internationale manoeuvreerruimte te bieden voor voortdurende militaire activiteiten. We brengen hier leiders uit landen over de hele wereld. Ik ontmoet ze en laat ze de verschrikkingen van Hamas zien. Ik laat ze de heldenmoed zien van onze burgers en onze soldaten. Ik zeg tegen ze: onze oorlog is jouw oorlog, want als we niet winnen, ben jij de volgende in de rij. Ik voeg er altijd aan toe: we zullen winnen. Wij zullen niet stoppen tot de overwinning.

Ik heb voortdurend contact met de Amerikaanse president Joe Biden. Wij waarderen zijn steun, die van de Amerikaanse regering en die van het Amerikaanse volk.

Burgers van Israël, vorige maand, op de zwarte dag van 7 oktober , werd ons een brutale oorlog opgedrongen door een vijand wiens wreedheid ongeëvenaard is, en die ons probeerde af te slachten. Deze vijand zal zwaar getroffen worden. Hij zal vernietigd worden. Wij zullen de militaire en bestuurscapaciteiten van Hamas elimineren. Gaza zal niet langer een bedreiging vormen voor Israël. Ik roep nogmaals de burgerbevolking in Gaza op om naar het zuiden te evacueren. Je doet dit al; Maak het af. We zullen niet stoppen. Ik herhaal: er zal geen brandstof of arbeiders binnenkomen, en er zal geen staakt-het-vuren zijn zonder de vrijlating van onze gijzelaars.

Wat de economische kwestie betreft, is mijn richtlijn aan de regering en de ministers volkomen duidelijk: neem alle belemmeringen weg, open alle kranen, zorg voor alle gewonden, zorg voor alle burgers en zorg ervoor dat niemand achterblijft. We hebben meer dan 100.000 mensen geëvacueerd van de noordelijke en zuidelijke grenzen. We werken eraan om ze terug te sturen. We werken in de eerste plaats aan het rehabiliteren van de gemeenschappen, inclusief de moshavim en kibboetsen . Wij zullen hierin al het nodige kapitaal, inspanning en hart investeren. We geven volledige en hogere betalingen aan reservisten, compensatie aan werknemers en compensatie aan bedrijven.

Iets anders, het thuisfront. Vandaag bezocht ik het commandocentrum van de stad Ashdod. Ik zag de veerkracht van de leiding en van de bewoners. Ik zou jullie, burgers van Israël, willen zeggen: jullie veerkracht en jullie vastberadenheid om door te gaan tot aan de overwinning, zijn wat ons – de regering en de IDF – de kracht geeft om de taak te volbrengen.

Burgers van Israël, ons hele hart is bij de families van degenen die zijn vermoord en bij de families van de gijzelaars. We omarmen de nabestaanden van onze soldaten die hun leven hebben gegeven voor onze staat. Wij wensen de gewonden een spoedig herstel en bidden voor hen. Wij steunen onze dappere soldaten krachtig. Ik zeg je met zekerheid: uit de duisternis en de pijn zullen we sterker, beter voorbereid en meer verenigd tevoorschijn komen. Samen zullen we vechten en met de hulp van God zullen we samen winnen."


155 weergaven0 opmerkingen

ความคิดเห็น


bottom of page