top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Verpakkingen met duurzame producten verminderen de CO2-uitstoot van afval


Foto BASF via ISRAEL2C


De Duitse materialenmultinational BASF heeft de krachten gebundeld met StePac, een Israëlisch functioneel verpakkingsbedrijf gevestigd in Tefen, om duurzame verpakkingen van de volgende generatie voor verse producten te creëren.


De Colombiaanse passiefruitexporteur Jardin Exotics gaat als eerste het nieuwe verpakkingsmerk Xgo Circular gebruiken.


StePac's flexibele MAP-producten (Modified Atmosphere Packaging) regelen de luchtvochtigheid om de ademhaling in de verpakking te vertragen, verouderingsprocessen te vertragen, microbieel verval te remmen en kwaliteit en voedingswaarde te behouden tijdens langdurige opslag en langeafstandstransporten.


"Deze alliantie zal helpen een balans te vinden tussen het maken van plastic verpakkingen die zo milieuvriendelijk mogelijk zijn om verse producten langer te bewaren door verstandiger gebruik van magere plasticfolies", zegt Gary Ward, Business Development Manager van StePac tegen ISRAEL21C.


"Deze verbeterde verpakkingsformaten zullen hun rol blijven spelen bij het aanzienlijk verminderen van voedselverspilling, een zeer belangrijke taak gezien het feit dat wereldwijde voedselverspilling verantwoordelijk is voor ongeveer 8% van de [door de mens veroorzaakte] uitstoot van broeikasgassen."


StePac analyseerde onlangs toeleveringsketens om te beoordelen hoe zijn geavanceerde verpakkingen de kwaliteit van verse producten behouden tijdens verwerking, verzending en opslag, en zo afval verminderen en de uitstoot van broeikasgassen voorkomen.


De tests, uitgevoerd bij Wageningen Food & Biobased Research in Nederland, toonden aan dat StePac's MAP-producten de CO 2 -uitstoot drastisch verminderen door afval in de toeleveringsketen van verse producten te verminderen, waardoor vaak zeetransport in plaats van luchttransport van producten naar verre bestemmingen wordt vergemakkelijkt.


Zo resulteerde het verschepen van onverpakte Galia- en cantaloupe-meloenen van Honduras naar het VK, een reis van 25 dagen, in bijna 18% afval. Door de meloenen in Xtend-verpakkingen te verpakken, werd de verspilling teruggebracht tot minder dan 3,5%. Dit betekent dat het verschepen van vier containers met in Xtend verpakte meloenen de equivalente jaarlijkse CO 2 -uitstoot van een gemiddeld voertuig bespaart , geschat op 3.020 kilogram.


"Op basis van het onderzoek schat StePac dat in alle toeleveringsketens waarin zijn verpakkingen worden gebruikt, het in 2022 meer dan 100.000 ton CO 2 -uitstoot heeft bespaard - gelijk aan de jaarlijkse hoeveelheid geproduceerd door 31.000 auto's", aldus Ward.

50 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page