israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Verrassende ontdekking kan leiden tot betaalbare kweekbiefstuk


Van links naar rechts Dr. Tamar Eigler, Dr. Ori Avinoam en Prof. Eldad Tzahor van het Weizmann Instituut in Rehovot. Foto met dank aan Weizmann Institute of Science via ISRAEL21C


In de toekomst zal de ideale steak waarschijnlijk van kweekvlees zijn. Bedrijven die vlees op cel basis produceren, staan ​​echter voor de uitdaging om de productie betaalbaar te maken.


Onlangs stuitten onderzoekers van het Israëlische Weizmann Institute of Science op een oplossing die de kosten van kweekvlees kon halveren.


Tamar Eigler, een postdoctoraal onderzoeker in het laboratorium voor moleculaire celbiologie van prof. Eldad Tzahor, experimenteerde met gekweekte spierstamcellen.


Toen Tzahor in Eiglers microscoop keek, zag hij tot zijn verbazing dat de cellen begonnen te versmelten tot kleine vezels die snel dikker werden. Binnen enkele uren hadden zich grote spiervezels gevormd die eruitzagen als een stuk biefstuk.


Het fenomeen werd verklaard door Weizmann bio moleculaire wetenschapper Ori Avinoam als het proces van spierregeneratie.


In een artikel gepubliceerd in Developmental Cell legt Avinoam uit dat wanneer spierstamcellen, myoblasten genaamd, worden blootgesteld aan een klein molecuul dat het enzym ERK blokkeert, de cellen beginnen te differentiëren en samensmelten tot kleine vezels. Dit leidt tot de activering van een ander enzym dat de spierregeneratie begint.Vervolgexperimenten toonden aan dat hetzelfde proces werkt bij verschillende soorten landbouwhuisdieren, waaronder kippen, koeien en schapen.


"Aangezien alle spieren in ons lichaam en die van andere dieren, inclusief vee, worden geproduceerd door dezelfde biologische processen, kunnen onze bevindingen zowel van toepassing zijn op de studie van spierregeneratie als op de productie van gekweekt vlees," zei Tzahor.


De drie onderzoekers hebben ProFuse Technology opgericht, een bedrijf dat de kosten van kweekvlees wil verlagen door de groei van spiervezels te versnellen, het proces dat Eigler bij toeval ontdekte. Het is gevestigd in de Fresh Start food tech incubator in het noorden van Israël.


Yeda Research and Development , het bedrijf voor technologieoverdracht van het Weizmann Institute, heeft ProFuse de exclusieve rechten verleend op de technologie en op het octrooi voor dit onderzoek.
42 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws