top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Verrassing tijdens archeologische rondleiding in Azor:scholieren ontdekken een 3000 jr oude scarabee


Een scarabee zeehond gevonden in Azor in november 2022, met rechts een zittende figuur en links een staande figuur met opgeheven arm, mogelijk een symbool van een oude Egyptische farao die autoriteit verleent aan een lokale Kanaänitische heerser. Foto Gilad Stern / Israel Antiquities Authority


Een oude 3000 jaar oude scarabee was een verrassende ontdekking tijdens een schoolreis in Azor, ongeveer 7 kilometer ten zuidoosten van Tel Aviv, Israël. De scène afgebeeld op de scarabee vertegenwoordigt waarschijnlijk het verlenen van legitimiteit aan een lokale heerser.


"We waren aan het ronddwalen toen ik iets zag dat op een klein stuk speelgoed leek op de grond", zegt Gilad Stern van het Israel Antiquity Authority Educational Center, die de rondleiding leidde. “Een innerlijke stem zei tegen me: ‘Pak het op en draai het om.’ Ik was stomverbaasd: het was een scarabee met een duidelijk ingesneden tafereel, de droom van elke amateurarcheoloog. De leerlingen waren erg enthousiast!”


Gids Gilad Stern (onder) met de leerlingen van de achtste klas van de Rabin Middle School in Azor, tijdens een rondleiding in Azor in november 2022. Foto Gilad Stern / Israel Antiquities Authority


De rondleiding van de leerlingen van de achtste klas van de Rabin Middle School vond plaats in het kader van een Tour-Guide Course georganiseerd door de Israel Antiquity Authority voor het derde jaar op rij. De cursus stelt de leerlingen in staat om de lokale bewoners van Azor te leren over hun lokale archeologische erfgoed.


De scarabee is ontworpen in de vorm van de gewone mestkever. De oude Egyptenaren zagen in de handeling van de kleine kever, die een bal van mest twee keer zo groot rolt waar hij zijn toekomstige nakomelingen opbergt als de belichaming van schepping en regeneratie - vergelijkbaar met de handeling van de Schepper God.


Volgens Dr. Amir Golani, specialist van de Israel Antiquities Authority uit de bronstijd, "werd de scarabee gebruikt als zegel en was het een symbool van macht en status. Het kan aan een ketting of een ring zijn bevestigd. Het is gemaakt van faience, een silicaatmateriaal bedekt met een blauwachtig groen glazuur. Het kan zijn gevallen uit de handen van een belangrijke en gezaghebbende figuur die door het gebied trok, of het kan opzettelijk zijn begraven in de

grond samen met andere objecten, en na duizenden jaren kwam het naar de oppervlakte.


Conservator Yosef Bukengolts maakt een scarabee-zeehond schoon in het Israel Antiquities Authority Laboratories, november 2022. Foto Assaf Peretz / Israel Antiquities Authority


Het is moeilijk om de exacte originele context te bepalen. "In het onderste, platte deel van de scarabee-zeehond is een figuur zittend op een stoel afgebeeld, en daarvoor een staande figuur, wiens arm boven die van de zittende persoon is geheven. De staande figuur heeft een langwerpig hoofd, dat de kroon van een Egyptische farao lijkt voor te stellen, en het is mogelijk dat we hier een momentopname kunnen zien van een scène waarin de Egyptische farao gezag verleent aan een plaatselijk Kanaänitisch onderdaan. weerspiegelt in feite de geopolitieke realiteit die heerste in het land Kanaän tijdens de late bronstijd (ca. 1500-1000 vGT), toen de lokale Kanaänitische heersers leefden (en soms in opstand kwamen) onder Egyptische politieke en culturele hegemonie', zegt dr. Golani. "Daarom is het heel goed mogelijk dat het zegel inderdaad uit de late bronstijd stamt, toen de lokale Kanaänieten werden geregeerd door het Egyptische rijk.


De achterkant van de Scarabee. Foto Gilad Stern / Israel Antiquities Authority


Scarabee-robben zijn inderdaad duidelijk Egyptisch, maar hun brede verspreiding reikte ook tot ver buiten de grenzen van Egypte. Honderden scarabeeën werden ontdekt in het land Israël, voornamelijk in graven, maar ook in lagen van nederzettingen. Sommigen van hen werden geïmporteerd uit Egypte, veel meer werden in Israël geïmiteerd door lokale ambachtslieden onder Egyptische invloed. Het vakmanschap van de specifieke scarabee die nu wordt gevonden, is niet typisch voor Egypte en kan een product zijn van lokale ambachtslieden.


De nauwe samenwerking tussen de Israel Antiquity Authority en de gemeente Azor en haar onderwijsafdeling en scholen heeft onlangs geleid tot de opening van een indrukwekkend lokaal museum dat het archeologische verhaal van Azor tentoonstelt.


Volgens Eli Escusido, directeur van de Israel Antiquity Authority, "is de vondst van de scarabee in het kader van een veldtocht met leerlingen die deelnamen aan de Tour-Guide-cursus symbolisch, in die zin dat de leerlingen archeologische kennis opdeden, en bij de tegelijkertijd bijdragen aan ons archeologisch erfgoed. Deze samenwerking is echt ontroerend, omdat we werken aan het verbinden van gemeenschappen met hun cultureel erfgoed.”
93 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page