israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Verwacht wordt dat niet-invasieve hersenstimulatie van ouderen de mobiliteit zal verbeteren


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv, onder leiding van professor Jeffrey Hausdorff van de Sackler Faculty of Medicine, de Sagol School of Neuroscience en het Tel Aviv Sourasky Medical Center, en Dr. Brad Manor van de Harvard Medical School onderzochten de effecten van niet-invasieve , zachte hersenstimulatie op het vermogen van oudere volwassenen om te lopen of staan ​​terwijl ze tegelijkertijd een cognitieve taak uitvoeren, een veelvoorkomende situatie met twee taken die hun algehele functionaliteit kan bepalen.


De onderzoekers stimuleerden de dorsale laterale prefrontale cortex (DLPFC), een cognitief hersengebied dat verantwoordelijk is voor het verdelen van aandacht en uitvoerende functies. Ze ontdekten dat deze stimulatie de onmiddellijke, negatieve impact van een dubbele taak op de sta- en loopprestaties aanzienlijk verminderde. Prof. Hausdorff: "We hopen dat een reeks behandelingen over een langere periode tot vergelijkbare positieve resultaten zal leiden. Deze therapiemethode is volkomen veilig en we hopen dat patiënten op termijn in staat zullen zijn zichzelf thuis te behandelen."


Het onderzoeksteam omvatte onderzoekers van de Harvard University, onderzoeks- en medische instellingen in de VS en Spanje, en het Tel Aviv Sourasky Medical Center (Ichilov). De studie werd gepubliceerd in de Annals of Neurology, het tijdschrift van de American Neurological Association. Het onderzoek werd gefinancierd door een subsidie van de US-Israel Binational Science Foundation.


Professor Hausdorff: Dubbele taken waarbij lopen en tegelijkertijd een cognitieve taak worden uitgevoerd, zoals praten op een mobiele telefoon of met een metgezel, komen vaak gedurende de dag voor. De gelijktijdige uitvoering van twee taken vereist de mogelijkheid om de aandacht te verdelen. We weten dat bij ouderen moeilijkheden bij het uitvoeren van een andere taak tijdens het lopen of staan ​​wijzen op een bestaand en/of een potentieel probleem met betrekking tot beide functies, evenals een verhoogd risico op vallen. Een val kan veel ernstige en ongewenste gevolgen hebben voor oudere volwassenen. We probeerden de voordelen te onderzoeken van niet-invasieve elektrische stimulatie met een zeer lage intensiteit van verschillende delen van de hersenen, in de hoop dat dit hun vermogen zou kunnen verbeteren om beide taken tegelijkertijd op een veiligere manier uit te voeren. "


Het studiecohort omvatte 57 proefpersonen ouder dan 70. Elk van hen werd getest met 4 verschillende behandelingen: schijnvertoning, ontworpen om helemaal geen invloed te hebben, maar om placebo-effecten uit te sluiten; stimulatie van een cognitief gebied van de hersenen (DLPFC) dat verantwoordelijk is voor het verdelen van de aandacht; stimulatie van een sensorisch-motorisch gebied van de hersenen dat bijdraagt ​​aan de regulatie van het lopen; en gelijktijdige stimulatie van beide gebieden - motorisch en cognitief - samen. Elke behandeling omvatte niet-invasieve stimulatie met behulp van een elektrische stroom van zeer lage intensiteit gedurende 20 minuten. Direct na afloop van de behandeling werd het lopen en staan ​​van elke proefpersoon geëvalueerd, met en zonder het verzoek om ook een cognitieve taak uit te voeren.


Uit het onderzoek bleek dat stimulatie van het cognitieve gebied, alleen of samen met het stimuleren van het motorische gebied, de negatieve effecten van de cognitieve taak op de loop- en sta stabiliteit met ongeveer 50% verminderde. Aan de andere kant verbeterden de stimulatie van alleen het sensomotorische gebied en schijnstimulatie de prestaties van de proefpersonen niet. De onderzoekers leggen uit dat, aangezien de stimulatie een zachte stimulatie is, het de hersenneuronen niet activeert, maar alleen hun prikkelbaarheid verhoogt; met andere woorden, het vergemakkelijkt het vermogen van de patiënt om die neuronen in zijn of haar hersenen te activeren.


Professor Hausdorff vat samen: "In onze studie hebben we aangetoond dat een lage, 'zachte' stimulatie van een specifiek cognitief gebied van de hersenen de prestaties van oudere volwassenen kan verbeteren wanneer ze de dubbele taak uitvoeren van lopen of staan ​​op hun plaats terwijl ze tegelijkertijd een cognitieve taak uitvoeren, in ieder geval binnen het directe tijdsbestek. Gezonde jonge volwassenen lopen vaak terwijl ze veel andere dingen doen, maar voor oudere volwassenen kan dit hen in een onveilige situatie brengen en hun valrisico vergroten.


We hopen dat een reeks behandelingen zal leiden tot vergelijkbare positieve resultaten over een langere periode: om de sta stabiliteit en het loopvermogen te verbeteren, het risico op vallen te verminderen en misschien ook de cognitieve functie bij ouderen te verbeteren. Deze behandeling is veilig en we hopen dat mensen op termijn zelfbehandeling in hun eigen huis kunnen ondergaan. Bovendien zien we de mogelijkheid om deze vorm van therapie te combineren met lichaamsbeweging en andere interventiemethoden die kunnen helpen het lopen te verbeteren, het denken te verbeteren en het risico op vallen te verminderen. Er zijn aanwijzingen dat combinatietherapie de meest effectieve oplossing zou kunnen zijn, maar verder onderzoek is nodig om dit te onderzoeken."64 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws