top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: 1800 jaar oude Romeinse legioensbasis 'Iron Legion' blootgelegd aan de voet van Tel Megiddo

Het opgravingsgebied in Megiddo. Foto door Emil Algam, Antiquities Authority


Architectonische overblijfselen van de 1800 jaar oude Romeinse VIe militaire basis van het IJzeren Legioen 'Ferrata' werden blootgelegd tijdens een recente opgraving uitgevoerd door de Israel Antiquities Authority aan de voet van Tel Megiddo, dicht bij het oude dorp Kfar Othnay (Grieks: Capercotnai) .


De opgraving, onder leiding van Dr. Yotam Tepper en Barak Tzin, en gefinancierd door de Netivei Israel National Infrastructure Company, maakt deel uit van het grote infrastructuurproject om Weg 66 uit te breiden en te verbeteren van de Megiddo Junction naar de Hatishbi Junction in Yoqn'eam.


Tijdens de opgraving werden uitgebreide en indrukwekkende architecturale overblijfselen van de Via Pretoria (de hoofdweg van het kamp) blootgelegd, evenals een halfrond podium en met stenen geplaveide gebieden die deel uitmaakten van een groot, monumentaal openbaar gebouw.

Het opgravingsgebied in Megiddo. Foto door Emil Algam, Antiquities Authority


De Romeinse legioensbasis van het VIe Legioen is de enige Romeinse militaire basis van deze afmetingen die in het Land Israël is gelokaliseerd en ontsloten.


“Het Romeinse legioenkamp in Legio was ruim 180 jaar lang de permanente militaire basis voor meer dan 5.000 Romeinse soldaten, van 117–120 tot ongeveer 300 n.Chr.”, zegt Dr. Yotam Tepper, opgravingsdirecteur namens de Israel Antiquities Authority .


“Twee hoofdwegen kruisten elkaar in het midden van het 550 meter lange en 350 meter brede kamp, ​​en het hoofdkwartier werd hier gebouwd. Vanaf dit basispunt werden alle afstanden langs de Romeinse keizerlijke wegen naar de belangrijkste steden in het noorden van het land gemeten en gemarkeerd met mijlpalen. De oude bouwresten zijn niet tot op grote hoogte bewaard gebleven, omdat de meeste bouwstenen in de loop der jaren zijn verwijderd voor hergebruik in bouwprojecten die zijn uitgevoerd tijdens de Byzantijnse en vroeg-islamitische periodes.

Tegelfragmenten gevonden bij de opgraving. Foto door Emil Algam, Antiquities Authority


Dr. Tepper benadrukte dat de ontdekking van de legioensoldatenbasis niet toevallig was, aangezien de afgelopen tien jaar onderzoeken en zes seizoenen van archeologische opgravingen zijn uitgevoerd binnen een gezamenlijk academisch geografisch-historisch onderzoeksproject onder leiding van Dr. Tepper en Dr. Matthew J. Adams, als onderdeel van het Jizreel Valley Research Project (JVRP), uitgevoerd in opdracht van het Albright Instituut voor Archeologie in Jeruzalem .


“In de loop van de opgravingsseizoenen werd het bovenste deel van de binnenplaats van de commandanten (principia) blootgelegd ten zuidwesten van weg nr. 66, en bij de huidige opgraving, uitgevoerd in opdracht van de Israel Antiquities Authority, leggen we het noordoostelijke deel bloot. deel van het kamp dat zich uitstrekt langs weg nr. 66.”


Voorlopige onderzoeken van het kampgebied, uitgevoerd in de context van de JVRP met behulp van grond penetrerende radarapparatuur, gaven aan dat de gehele Romeinse basis en al zijn componenten ten grondslag liggen aan de tarwevelden van kibboets Megiddo.

Het opgravingsgebied in Megiddo. Foto door Emil Algam, Antiquities Authority


“De unieke bijdrage van de resultaten van dit onderzoeksproject ligt in de zeldzaamheid van dergelijke archeologische ontdekkingen”, zegt Tepper. Hoewel Romeinse militaire kampen in Israël bekend zijn, zijn het tijdelijke belegeringskampen, of kleine kampen die tot hulpdivisies behoren. Geen enkele is te vergelijken met het hele complex van de legioensoldatenbasis, zoals ontdekt bij de archeologische opgravingen in Legio, naast het Megiddo-knooppunt.”

Historische bronnen en enige gedeeltelijke informatie wijzen op het bestaan ​​van een permanente Romeinse legioensbasis van het Xe Fratensis Legioen in Jeruzalem, maar het kamp moet nog ontdekt worden.”

Het opgravingsgebied in Megiddo. Foto door Emil Algam, Antiquities Authority


Bij de opgraving zijn munten, wapenonderdelen, aardewerkscherven en glasscherven blootgelegd, maar de meest voorkomende vondsten zijn de dakpannen die in extreem grote hoeveelheden zijn gevonden. “De dakpannen, waarvan sommige waren voorzien van stempels van het VIe Legioen , werden voor verschillende doeleinden gebruikt: voor dakbedekking van gebouwen, bestrating van vloeren en het bekleden van muren. De technologie en knowhow, de bouwtechnieken en de wapens die het Legioen meebracht uit het thuisland, zijn uniek voor het Romeinse leger en weerspiegelen specifieke militaire voetafdrukken van het Romeinse keizerrijk.’

Tegelfragmenten gevonden bij de opgraving. Foto door Emil Algam, Antiquities Authority


Volgens Eli Escusido, directeur van de Israel Antiquities Authority “De nabijheid van de Romeinse legioensoldatenbasis tot het Nationaal Park van Megiddo, erkend als werelderfgoed, en ook tot een van de vroegste christelijke gebedsruimtes ter wereld, ontdekt door de Israel Antiquities Authority binnen het Megiddo Prison-complex bieden mogelijkheden om de toeristische ervaring op deze centrale locatie aan de toegangspoort tot Galilea te verbeteren. Dankzij de opgravingen en de concentratie van goed- bewaarde archeologische overblijfselen, de Israel Antiquities Authority en het Ministerie van Erfgoed, samen met Netivei Israel National Infrastructure Company en de National

Parks Authority zal het behoud van de site en de toekomst van de geplande weg nr. 66 evalueren.”Ingenieur Dima Pritsker, directeur van de noordelijke afdeling van de Engineering and Development Unit van de Netivei Israel Company : “We hebben het over een uiterst belangrijk wegenproject van de Hatishbi Junction naar Megiddo, een afstand van 15 km, om de verkeersopstoppingen te verminderen langs de weg en om de veiligheid van de weggebruikers te verbeteren. Het project omvat de aanleg van de Megiddo Interchange op de kruising van wegen 65 en 66.


Het ministerie van Transport investeert 1,5 miljard Shekel in het project dat wordt uitgevoerd door Netivei Israel. De infrastructuurwerken worden parallel aan de opgravingen van de Israel Antiquities Authority uitgevoerd en dankzij dit project zijn de archeologische vondsten blootgelegd. We blijven, indien nodig, aanvullende infrastructuurprojecten uitvoeren samen met de Israel Antiquities Authority, en stellen het op prijs om deel uit te maken van deze belangrijke ontdekkingen.

235 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page