top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: 250.000 mensen demonstreerden in het hele land tegen de gerechtelijke hervormingen


Demonstratie in Ir Yamin. Eigen foto.


Volgens schattingen werd er door het hele land in bijna 60 plaatsen door ruim 250.000 mensen voor de zevende week Israël gedemonstreerd tegen de gerechtelijke hervormingen van de regering Netanyahu. In Tel Aviv vond de belangrijkste demonstratie plaats met 135.000 mensen.


In Netanya vond in Ir Yamin opnieuw een demonstratie plaats waar ca. 8.000 mensen aan meededen, het dubbele van de vorige week.


Belangrijkste sprekers hier waren oppositieleider Yair Lapid, ex-politiecommisaries Roni Elshich, voormalig Likud minister van Justitie Meir Shetrit en voormalig diplomaat Colette Avital.


Lapid zei o.a.: "Ik wil dat u iets over uzelf weet, over uw stem, over deze demonstratie: we horen u. We horen u in Jeruzalem, we horen u in de Knesset, we horen u in het regeringspaleis, in het kantoor van de premier, in de gesloten kamers. Ze horen u en ze zijn gestrest. Ze horen u en ze zijn bang"."De regering heeft de afgelopen weken ontdekt dat ze de kaart verkeerd heeft gelezen. Het is niet waar dat jongeren onverschillig zijn. Het is niet waar dat de protesten geen effect hebben. Het is niet waar dat de Likudniks niet naar ons luisteren. Het is niet Het is waar dat mensen niet begrijpen wat de regering probeert te doen. We begrijpen het en we zijn vastbesloten om het niet te laten gebeuren. Ze hadden het niet verwacht. Ze zagen het niet aankomen. Ze dachten dat het een week of twee zou duren. , een paar honderd mensen alleen in Tel Aviv, en dan zou het verdwijnen."Lapid zei verder: "Wat er is gebeurd, ben jij. Elke week meer mensen, elke week meer plaatsen, elke week wordt de verontwaardiging groter. Het gebeurt door het hele land, overal, goede Israëli's komen, houden een vlag vast, houden een bord vast waarmee ze tekenden markeringen thuis, houd de hand van hun kind vast. Honderdduizenden geweldige, toegewijde, patriottische Israëli's, die niet bereid zijn hun land op te geven. Die niet bereid zijn te zwijgen. Die de regering vertellen dat we er niet zijn gewoon om belasting te betalen en onze kinderen naar het leger te sturen.


"Dit is een demonstratie van liefde voor het land en alles wat het vertegenwoordigt. We zijn hier vandaag omdat onze kinderen aan ons. Want er komt een dag, over tien of twintig jaar, dat ze ons zullen vragen waar we waren in de winter van 2023 en we zullen ze vertellen dat we hier waren, we hebben gevochten voor ons land", aldus Lapid.


Voormalig minister van Justitie Meir Shetrit, die ook in Likud was, sprak ook in Netanya. "Netanya is een stad van Likud en we zijn hier allemaal aan het vechten. De staat hier vecht voor democratie. Ik was de minister van Justitie, ze willen de democratie elimineren en we mogen niet opgeven. We mogen ze niet laten Ze willen een vervangingsclausule met 61, ze willen in de commissie wie de rechter wordt, dit is jammer.32 jaar lang was ik lid van de Likud - zoiets was er nooit in de Likud. Premier Begin zou hier nooit in zijn leven mee hebben ingestemd, je moet er geen hand aan geven en er tegen blijven vechten."


De gepensioneerde voormalige politiecommissaris, Senior Superintendent Roni Elshich, zei: "Dit is een politiecoup en heeft niets te maken met veranderingen in de wettelijke wetgeving. Burgers komen alleen in de democratie omdat ze dat willen - dit is niet weer een 'melkachtig protest'. Steeds meer mensen sluiten zich aan bij het protest - mensen zijn niet klaar om stand te houden tegen de stem van hun geweten in."De demonstratie in Ir Yamin werd besloten met het zingen van het Hatikva, het volkslied, wat uit duizenden kelen indrukwekkend overkwam.De voormalige Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni vertelde een menigte van minstens 15.000 mensen in Haifa dat “we vechten voor de ziel van ons land”, en zei dat de extreemrechtse regering probeert “af te maken wat [het] begon met de natie- staatswet."


De natiestaatwet van 2018, die het idee vastlegde dat “Israël de natiestaat van het Joodse volk is” als een semi-constitutionele basiswet, werd in 2021 constitutioneel bepaald door het Hooggerechtshof.


In Tel Aviv vertoonden protestorganisatoren een toespraak van Netanyahu uit 2012 waarin hij hoorde zweren de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te beschermen door te zeggen: "Elke keer als er een wet op mijn bureau komt die de onafhankelijkheid van de rechtbank kan schaden, zal ik die schrappen."

Eveneens in Tel Aviv droeg een anti-bezettingsblok van activisten met de Israëlisch-Arabische Hadash-Ta'al-partij een spandoek met de tekst "Arabisch en Joods partnerschap tegen het fascisme", terwijl andere demonstranten een gigantische kopie van de Onafhankelijkheidsverklaring van Israël door de straten van de stad droegen.
88 weergaven0 opmerkingen

Комментарии


bottom of page