israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

VIDEO: 5e generatie 'Ice Breaker' raket onthuld door Raphael


Screenshot YouTube


Rafael Advanced Defense Systems heeft een nieuw 5e generatie door de lucht gelanceerd langeafstands aanvalswapensysteem onthuld dat kan worden gelanceerd tegen een verscheidenheid aan doelen tot 300 kilometer verderop.


De raket, genaamd "Ice Breaker", is een "luchtkrachtvermenigvuldiger, ontworpen om de uitdagingen van de moderne oorlogsvoering te overwinnen ", zei Rafael in een verklaring.


Het systeem, dat "chirurgische, nauwkeurige precisie aanvalmogelijkheden biedt vanuit afstandsbereiken" is "veerkrachtig tegen elektronische tegenmaatregelen en is volledig operationeel in GNSS-ontkende arena's."


De onthulling van de raketten komt een jaar nadat het defensiebedrijf zijn Sea Breaker introduceerde, die dienstdoet als de marine- en landversie van de Ice Breaker. De raket is gebaseerd op een gedeelde basis van de SPIKE NLOS- en SPICE-raketten van het bedrijf.


"De Ice Breaker biedt de volledige reikwijdte van gemeenschappelijkheid en omvat niet alleen de toepassing van het land- en zeeplatform, maar nu in alle domeinen met verbeterde mogelijkheden", voegde de verklaring eraan toe.


De Ice Breaker beschikt over een geavanceerde IIR (Imaging Infra-Red) zoeker, ideaal voor stationaire of bewegende land- en maritieme doelen in geavanceerde Anti-Access/Area Denial (A2/AD) arena's,


Met een penetratie-, ontploffings- en fragmentatiekernkop van 250 lb. is Ice Breaker een operationele oplossing voor meerdere diensten met dezelfde raket die kan worden bediend vanuit lucht-, zee- en grondlanceerinrichtingen.


Compatibel met verschillende hoogwerkers en stand-off-mogelijkheden, het kan worden gelanceerd vanaf straaljagers, lichte vliegtuigen, helikopters en schepen. Het is volledig operationeel in alle weersomstandigheden.


Het vliegt met hoge subsonische snelheden en heeft een multi directionele, gesynchroniseerde aanvalsmogelijkheid met volledige bol, gebaseerd op vooraf gedefinieerde aanvalsplannen, volgens waypoints, azimut, impacthoek en doelpuntselectie.


"Door gebruik te maken van RAFAEL's unieke, in gevechten bewezen kunstmatige-intelligentietechnologie, voert Ice Breaker deep-learning en big data-gebaseerde scène-matching uit, waardoor Automatic Target Acquisition (ATA) en Automatic Target Recognition (ATR) mogelijk worden", aldus het bedrijf.


Net als de Seabreaker ondersteunt de datalink van Ice Breaker realtime man-in-the-loop besluitvorming en tactische updates en heeft hij ook een mid-flight abort mogelijkheid en battle damage assessment (BDA)-mogelijkheden voor operators om het doelwit te zien na het afvuren van de raket.

99 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws