top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: 7.200 jaar geleden was er al sprake van wapenproductie in het land


Oude slingerstenen. Foto door Emil Eljam / Israel Antiquities Authority


Onderzoek van de Israel Antiquities Authority, onlangs gepubliceerd in het tijdschrift ‘Atiqot 111', heeft het vroegste bewijsmateriaal van oorlogvoering en georganiseerde bewapening in de Zuidelijke Levant blootgelegd.


Onderzoek van de Israel Antiquities Authority, onlangs gepubliceerd in het tijdschrift ‘Atiqot 111, heeft het vroegste bewijsmateriaal blootgelegd voor oorlogvoering en georganiseerde bewapening in de Zuidelijke Levant, en specifiek op het gebied van het moderne Israël. Het onderzoeksproject heeft aangetoond dat er al zo'n 7.200 jaar geleden sprake was van massaproductie van wapens.


Het onderzoek, uitgevoerd door Dr. Gil Haklay, Enno Bron, Dr. Dina Shalem, Dr. Ianir Milevski en Nimrod Getzov van de Israel Antiquities Authority, onderzocht 424 slingerstenen uit de vroege Chalcolithische periode (ca. 5800-4500 v.Chr.) die waren blootgelegd. op twee grote archeologische vindplaatsen die zijn opgegraven door de Israel Antiquities Authority: bij 'En Esur in de noordelijke Sharon-vlakte, en bij 'En Zippori in Neder-Galilea.


Luchtfoto van Assaf Peretz-opgravingen van Ein Asor.


Uit het onderzoek bleek dat de honderden slingerstenen vrijwel identiek waren. Ze waren meestal vervaardigd uit harde kalksteen/dolomiet en waren bijna allemaal uniform van formaat, met een gemiddelde lengte van 52 mm, een breedte van ongeveer 321 mm en een gemiddeld gewicht van 60 g.“De stenen, die bedoeld waren om uit een slinger te worden geprojecteerd, zijn gladgemaakt, met een specifieke biconische aerodynamische vorm, waardoor een exacte en effectieve projectie mogelijk is”, zeggen de archeologen. “Vergelijkbare slingerstenen zijn op andere locaties in het land gevonden, voornamelijk uit de Hula-vallei en Galilea in het noorden tot het noorden van Sharon, maar dit is de eerste keer dat ze in zulke grote concentraties bij opgravingen zijn gevonden.”


Vogelachtige slingerstenen. Foto van Gil Hakla / Israel Antiquities Authority


“Deze stenen zijn in feite het vroegste bewijs van oorlogvoering in de Zuidelijke Levant. De gelijkenis van de slingerstenen wijst op grootschalige industriële productie. De moeite die is gestoken in de aerodynamische vorm en het gladmaken van de stenen’.


Het oppervlak geeft aan dat het bedoeld was als exacte en dodelijke wapens”, zeggen de onderzoekers. De grote hoeveelheid katapulten en de moeite die in de productie ervan is gestoken, wijzen op een georganiseerde voorbereiding op de strijd, en het kan een inspanning van de gemeenschap zijn geweest om munitie te produceren. Als dat zo is, lijkt het erop dat er in de vroege Chalcolithische periode sprake was van

was een escalatie van de voorbereidingen voor oorlogvoering, die een verandering met zich meebracht van individuele productie naar grootschalige productie, waarbij veel mensen werk kregen.


De grote concentratie slingerstenen levert bewijs voor de intensievere voorbereidingen voor oorlogvoering in de vroege Chalcolithische periode in onze regio, mogelijk tussen lokale machten.


De oude slingerstenen - het vroegste bewijs van gevechten in het gebied. Foto door Emil Eljam / Israel Antiquities Authority


“Opnieuw leert de archeologie ons dat de geschiedenis zich herhaalt”, zegt Eli Escusido, directeur van de Israel Antiquities Authority. De inzichten van de IAA-onderzoekers openen een venster naar een dieper begrip van het leven en de relaties tussen groepen mensen in prehistorische perioden.”242 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page