top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Achter de operatie om de twee ontvoerden uit Rafah te redden zit ook een simulatorinstructeur

Foto IDF woordvoerder


Dit artikel verscheen eerder op de Hebreeuwse pagina van de IDF en is geschreven door Yuval Tor Shalom.


Achter de operatie om de twee ontvoerden uit Rafah te redden, wist je waarschijnlijk niet dat er in het team ook een simulatorinstructeur zit, die de helikopterpiloten voorbereidde op de complexe taak. We gingen zitten voor een gesprek met Sgt. Amit.


Op 12 februari 2024 redde de IDF twee gijzelaars uit het hart van Rafah - Luis Herr en Fernando Marman, in een gewaagde operatie gebaseerd op hoogwaardige inlichtingen van de Amman en de Shin Bet. De strijdkrachten braken het appartement binnen waar ze werden vastgehouden, doodden de terroristen die hen bewaakten en bedekten met hun lichamen. Ze werden ontvoerd terwijl ze werden gered naar de gevechtshelikopter die onder vuur lag vanuit de nabijgelegen gebouwen.

Foto IDF woordvoerder


Vanaf het begin van zo’n complexe reddingsoperatie tot het einde communiceren de piloten van de helikopter met verschillende partijen zoals waarnemers, grondtroepen, drone-operators en controlemiddelen. Het behouden van de focus tijdens een operatie op leven of dood is van cruciaal belang, en piloten moeten zich op dergelijke gebeurtenissen voorbereiden. Gelukkig voor hen hebben ze een troef achter de hand: in de vorm van de simulatorinstructeurs.


“Met behulp van de simulator weet ik het meest nauwkeurige scenario te simuleren”, zegt Sgt (res.) Amit, simulatorinstructeur bij Squadron 113 (‘The Wasp’), “deze trainingen zijn noodzakelijk en belangrijker dan dat. gebruikelijk bij een operatie als deze.


Vanaf het begin van de oorlog ontvangen de gidsen inlichtingeninformatie over een gebeurtenis die op het punt staat plaats te vinden. Ze simuleren het tot in de kleinste details in de bewapeningssimulator, waar een collega van het begin van de reserves mee bezig is. Het is een operationele 'trainer' die de piloten ook routinematig traint in verschillende scenario's, zoals het omgaan met een motorbrand of de ideale aanvalshoeken. Dit, om te oefenen en klaar voor elk evenement.

IDF woordvoerder


"Ik concentreer me op de 'trainer', de locatie waar de tanks en de grondtroepen zouden moeten zijn, en het scenario dat in werkelijkheid gaat gebeuren - we passeren de simulator", beschrijft ze, "als we weten wat het doel is van de aanval is dat we de simulatie ingaan, en de piloten en ik proberen samen uit te vinden wat de juiste en beste beschrijving is.


“De dag dat ik besefte hoeveel invloed mijn rol heeft, was de dag van de operatie om de twee gijzelaars te bevrijden van Rafih”, vertelt de instructeur. “We hebben er vanaf de eerste seconde voor getraind, en toen de operatie succesvol was, hebben de piloten schreef me meteen: 'Jij speelt hier een grote rol.'


‘Ik had niet verwacht dat het effect van mijn input zo groot zou zijn, en het is niet duidelijk dat ze op mij wachten. Ik heb mijn leven in de wacht gezet om te helpen in de oorlog, en zelfs toen ik weer normaal werd, weinig, ze bellen mij steeds om te vragen en te overleggen”, lacht de instructeur, “dit is echt mijn lichtpuntje in deze complexe periode”.
790 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page