top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Antiek plunderaars betrapt "tijdens werk"


Screenshot YouTube


Afgelopen dinsdag betrapte de Antiquities Theft Prevention Unit van de Israel Antiquities Authority een team van drie antiquiteitenovervallers "aan het werk", terwijl ze bezig waren met het opgraven en vernietigen van historische lagen in een Ottomaanse put, naast de begraafplaats van Rahat.


Het team wordt verdacht van het zoeken naar een verborgen schat, die volgens een bedoeïenenmythe in de put in de grot is begraven.


De archeologische vindplaats van Horvat Maaravim, in de buurt van Rahat, waar oude overblijfselen zijn uit de Romeinse, Byzantijnse, vroeg-islamitische en Ottomaanse periode, werd in de gaten gehouden door de Israel Antiquities Authority. Op dinsdag, in de vroege avond, werden verdachte figuren gezien die de locatie naderden en de grotbekleding binnengingen over de in de rotsen uitgehouwen waterput, gelegen aan de zuidkant van de site.


De inspecteurs van de Antiquities Theft Prevention Unit van de Israel Antiquities Authority haastten zich naar de locatie en bereikten de ingang van de grot zonder opgemerkt te worden, waarbij ze de overvallers betrapten op het opgraven van de archeologische vindplaats.


De verdachten, in de twintig, werden gearresteerd - met de hulp van de grenspolitie en het beveiligingspersoneel van de gemeente Rahat - en werden 's nachts meegenomen voor verhoor.


Een van de plunderaars werd in het verleden gearresteerd en in 2020 aangeklaagd voor een soortgelijk misdrijf, toen hij een proeftijdstraf kreeg van een half jaar gevangenisstraf en een boete van 30.000 shekel.


"Na de zomerse hitte zijn we getuige van een toename van roofovervallen uit de oudheid", zegt Eli Escusido, directeur van de Israel Antiquities Authority. "De Israel Antiquities Authority is dag en nacht bezig met het bestrijden van het fenomeen van diefstal uit de oudheid. De plunderaars zijn gemotiveerd door geldzucht, en ze rukken de vondsten uit hun archeologische context, waardoor het erfgoed van het land wordt beschadigd.”Volgens Amir Ganor, directeur van de Antiquities Theft Prevention Unit van de Israel Antiquities Authority: “Het moet voor het publiek absoluut duidelijk zijn dat geruchten over verborgen schatten geen archeologische of historische basis hebben. Tot op heden is er geen schat ontdekt, maar er is onherstelbare schade aangericht aan de archeologische vindplaatsen, waardoor de mogelijkheid om de geschiedenis van alle volkeren van dit land te reconstrueren, wordt ondermijnd.”


De Israel Antiquities Authority heeft meegedeeld dat het beschadigen van een archeologische vindplaats een ernstig misdrijf is, waarop volgens de wet een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar staat.

108 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page