top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: De adelaar en de fontein, het ‘symbool’ van Gaza, is gevallen

Screenshot video


Tot voor kort stond hier een standbeeld van een feniks en een fontein. De afgelopen weken zijn hier Israëlische gijzelaars vrijgelaten tijdens uitgebreide massaceremonies, maar sinds afgelopen donderdag is het Palestinaplein in Gaza-stad een oorlogsgebied onder controle van de IDF, zoals duidelijk te zien is op de N12-dronebeelden.


IDF-troepen zijn de afgelopen dagen actief geweest op het plein en in de straten eromheen. Op de beelden van de drone kun je het grote plein zien dat is veranderd in een leeg zandgebied. De gebouwen in de straten die naar de uitgang leiden. plein zijn vernietigd – het resultaat van de IDF-beschietingen en de gevechten met de terroristen, blijkt uit een video van N12News."Ze lieten zich hier zien alsof ze de volledige controle hadden", zei majoor Sheral Masses, sergeant bij de Givati-brigade. “Je kunt zien dat ze echt niet de controle hebben, wij hebben de overhand en dat zal zo blijven. Dit is een heel beroemd plein en voor de inwoners van Gaza is het een nationaal symbool.”


"We zijn hier al drie dagen", vervolgde de Mis. ‘We hebben hier veel terroristische infrastructuur gevonden, tunnels, huizen van hoge functionarissen, een Hamas-academie. Dit alles bevindt zich onder de civiele infrastructuur - er is een opvangcentrum voor dove kinderen, er is een college voor studenten. Er is hier een kinderspeelgoedwinkel met een grote schacht erin die naar een tunnel leidt."


Palestinaplein is het centrale plein van Gaza-stad. Het huisvestte ook veel bedrijven, waaronder banken en restaurants. Het is een centraal communicatiecentrum, met veel bushaltes en taxi's. Niet ver hier daarvandaan vindt u het stadhuis en verschillende centrale markten.


De afgelopen weken heeft de militaire vleugel van Hamas het Palestinaplein gekozen als de plaats van waaruit zij enkele van de vrijgelaten ontvoerden aan het Rode Kruis overdroeg. Hamas-leden nodigden een lokaal publiek uit ter plaatse, wat gepaard ging met de vrijlating.

Het plein ligt in de oude stad van Gaza, onderdeel van de hoofdstraat Omar al-Mokhtar. De afmeting is ongeveer 75 meter breed en ongeveer 110 meter lang.
1.228 weergaven0 opmerkingen
bottom of page