top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: De artiest die de meest originele manier heeft gevonden om ons hart te graveren


Foto via IDF-woordvoerder


Dit artikel verscheen eerder op de Hebreeuwse IDF-website en werd geschreven door Inbar Dekal Cohen, Lia Kantrovitch en Uri Dichter, videomontage: Tal Chaimovitch en Roman Lerner, fotografie: Amit Davidov, Ido Elmelam en Ofek Almog


In een kleine studeerkamer in zijn appartement in Rosh Ha'Ein zit de gepensioneerde luitenant-kolonel Shlomo Maor. Elke dag brengt hij daar enkele uren door in zijn stoel en graveert hij kleine kunstwerken op glas.


Om hem heen, tegen de muren van de kamer, zijn in rijen tientallen flessen, potten en frames gerangschikt en ze hebben allemaal een afbeelding erop gegraveerd. Gemaakt met heel het hart.


Foto via IDF-woordvoerder


Maar kunst maakte niet altijd deel uit van zijn levensverhaal, zeker niet de gravure. "Een paar jaar na mijn pensionering verhuisde ik voor werk naar het buitenland", zegt Shlomo, "Tijdens mijn verblijf daar voelde ik me niet goed, tot het punt waarop ze me terug naar Israël moesten evacueren. Ik kreeg twee beroertes achter elkaar - en tijdens de ziekenhuisopname een hartaanval".


Als onderdeel van Shlomo's revalidatie adviseerden de doktoren hem om wandelingen op het strand te maken. Hij werd verliefd op het idee en begon het regelmatig te doen.Tijdens een van zijn wandelingen kwam hij op het idee om schelpen te verzamelen: "In het begin wist ik niet wat ik ermee ging doen, maar na verloop van tijd begon ik er sieraden en ornamenten van te maken - zonder dat iemand lesgaf mij." En zo ontstond in een oogwenk een nieuwe liefde in hem - de liefde voor kunst.


Na talloze hangers te hebben gemaakt, besloot Shlomo iets nieuws te proberen. "Via internet kwam ik in aanraking met kunstenaars in het buitenland die op glas graveren. Niemand stemde ermee in om mij les te geven, dus heb ik het mezelf geleerd', zegt hij, eraan toevoegend: 'Als legerman leerde ik dat als er geen manier is, je het moet vinden.'


Foto via IDF-woordvoerder


Shlomo wilde dat het volgende project dat hij zou doen gerelateerd zou zijn aan een van de dingen die hem het meest na aan het hart liggen - de IDF, en hij had nooit gedacht dat een toevallige bladering door Facebook hem op het idee zou brengen voor zijn levensproject en de twee werelden zou verenigen waar hij van houdt. zo veel.


"Ik kwam een ​​IDF-pagina tegen en de foto's van de soldaten trokken mijn aandacht", herinnert hij zich. begonnen."


Sindsdien heeft Shlomo tientallen flessen en potten gemaakt, allemaal IDF.Hij ontmoette soldaten uit alle takken en wijdde zijn kunst aan hen.


Foto via IDF-woordvoerder


Drie maanden geleden, tijdens een van die omzwervingen op Facebook, kwam hij een foto tegen van een soldaat van het Duchift-bataljon in de Kafir-brigade, en besloot een bericht te publiceren waarin hij om hulp vroeg bij het vinden van de soldaat. "Zijn foto viel op, zowel qua kwaliteit als qua ernst," zegt hij, "alle accessoires die hij droeg trokken mijn aandacht, en ik wist dat het een prachtig stuk werk zou worden."


Foto via IDF-woordvoerder


Vorige week slaagde Shlomo in zijn missie en kende hij de opdracht persoonlijk toe aan de mysterieuze soldaat, die sergeant Omer Peretz bleek te zijn en die speciaal naar zijn huis kwam om hem te ontmoeten en zijn verhaal te horen.


Foto via IDF-woordvoerder


"Het is waar dat ik luitenant-kolonel was in de IDF, maar vandaag als burger is het belangrijk voor mij om dankbaarheid te tonen aan de soldaten die mij bewaken," besloot Shlomo met een glimlach, "Als ik het kan doen door mijn kunst - heb ik mijn deel gedaan. Commandanten en soldaten blij maken maakt me blij - het geeft me een reden om 's ochtends op te staan.'
1.596 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page