top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: De commandanten die deelnamen aan de reddingsoperatie keren terug naar de dramamomenten: "de adrenaline is nog niet gedaald"

Foto IDF woordvoerder


Dit artikel verscheen eerder in de Hebreeuwse pagina van de IDF en is geschreven door Ella Pelag.


Ze wachtten op het ‘go’-commando, maar wisten niet precies hoe groot de taak was. Toen werd in de drukke straten van het vluchtelingenkamp Nazirat het signaal gegeven om te gaan. In een buitengewone combinatie van krachten hebben de 7e Israëlische strijdkrachten, parachutisten en Kafir met succes vier gijzelaars uit Hamas-gevangenschap in de Gazastrook gered. We hoorden van degenen die daar waren over de dramatische momenten onder vuur en de kritische samenwerking die daartoe leidde de langverwachte oproep in de communicatie - "de diamanten zijn in onze handen"

Op klaarlichte dag, in de drukke straten in het hart van de Gazastrook en vanuit twee verschillende detectiecentra - voerden de Shin Bet-, IDF- en IDF-troepen gisteren een gewaagde reddingsoperatie uit - "Operatie Arnon", Noa Argamani. Almog Meir Jan, Andrey Kozlov en Shlomi Ziv, die op 7 oktober door Hamas werden ontvoerd van de 'Hanuva'-partij, keerden terug naar huis.


Maar hoe bereid je je eigenlijk voor op een operatie van deze omvang? Dit is tenslotte een complexe operatie: de vier werden gevonden in een burger- en bevolkte buurt, in burgerhuizen in het vluchtelingenkamp Nazirat, terwijl gewapende mannen hen voortdurend bewaakten.

Foto IDF woordvoerder


Om zo'n grote puzzel van kritische details samen te stellen om het doel te bereiken, zijn intensieve inlichtingenverzameling in de loop van de tijd en voorbereidende voorbereidingen van de strijdkrachten vereist. Vanwege de gevoeligheid en veiligheid van de informatie oefenden sommigen speciale taken uit, zonder te weten wat hun doel was.


“Het geheim houden was een van de moeilijkste dingen”, begint de commandant van de Givat-patrouille, luitenant-kolonel Ziv. “De strijders weten dat ze alert, scherp en nauwkeurig moeten zijn – maar ze weten niet waarom we precies zijn aan het voorbereiden."

Givati-patrouillecommandant, luitenant-kolonel Ziv. Foto IDF woordvoerder


Alles was van tevoren gepland, maar pas op zaterdagochtend kregen we te maken met gedeeltelijke details van wat er ging gebeuren,” voegt Falchan eenheid lid bij de parachutistenpatrouille, majoor Daniel toe, “iedereen wist wat er nodig was om de aanval uit te voeren. missie, en niets meer - om te blijven Over de strijders die al binnen zijn."

MP Falchan in de parachutistenpatrouille, majoor Daniel. Foto IDF woordvoerder


De strijdkrachten bereidden zich voor en begonnen al vóór de operatie te opereren. “We voerden hinderlagen uit, we schoten om te misleiden, we schakelden terroristen in het gebied uit en we trainden agenten”, legt de commandant van de Kafir Brigade, majoor Eliav, uit. “We werkten chirurgisch, we werkten aan de wegen rond Nuzirat en in de nabijgelegen gebieden. stad Deir al-Balah, zodat voertuigen gemakkelijk konden passeren op het moment van de waarheid."

De AGM-officier van de Kfirbrigade (in het midden), majoor Eliav. Foto IDF woordvoerder


Op de laatste momenten voordat ze tot actie overgingen, onderzocht de KPC in realtime de inlichtingen en begreep of het mogelijk was om het plan uit te voeren en de ontvoerden levend terug te brengen. Pas toen de conclusie positief was, werd het bevel tot "handelen" gegeven. Om 11.00 uur vielen de jagers tegelijkertijd twee verschillende gebouwen binnen. Almog Meir Jan, Andrey Kozlov en Shlomi Ziv werden samengehouden in een van hen, en Noa Argamani was alleen, met om hen heen honderden gewapende terroristen.


"Elke strijdmacht had zijn eigen missie. Die van ons: redding en reactie op incidenten," herinnert majoor Daniel zich. "Eerst dachten we dat het een redding was van de strijdkrachten binnenin, en later beseften we dat ook van de ontvoerden."

Foto IDF woordvoerder


"We hebben de eenheid in drieën gesplitst", zegt de commandant van de Givat-patrouille, "we verdeelden de taken samen met de parachutistenpatrouille en renden naar voren om de redding te helpen vergemakkelijken en de IMM te helpen. Dit betekent het isoleren en wegnemen van de dreiging voor hen, tegenover terroristen in een cel in een ander gebied dan wij kennen.”


Alles gebeurde onder dekking van vuur van de luchtmacht, het Zuidelijk Commando en marine-assistentie van de marine. “We kwamen er heel snel aan en realiseerden ons dat er één incident was dat soepel verliep, en een ander dat complexer was,” herinnerde majoor Daniel zich de dramatische momenten. “De speciale troepen hebben Noa Argamani gered, we ontmoetten haar onder vuur, en stuurden haar naar een veiliger punt." Ze werd inderdaad in korte tijd doorverwezen naar de helikopter, waar ze terugkeerde naar het grondgebied van haar land.De tweede locatie, waar Almog, Andrei en Shlomi werden vastgehouden, was ingewikkelder. Na spannende en dramatische momenten werden ook die drie gered en gingen ze aan boord van een helikopter, en in het rapport stond de boodschap die ze gedurende de hele operatie wensten: "De diamanten zijn in onze handen." Maar tijdens de gevechten raakte de commandant van het IMM-team, die aan het hoofd van de strijdmacht stond, wijlen commandant Arnon Zamora, gewond door het vuur van de terroristen en werd daarna dood verklaard.“Acht maanden lang hebben de strijders heel hard gewerkt,” beschrijft de commandant van de Givat-patrouille, “we zijn vastbesloten om, waar nodig, geen middel onbeproefd te laten om onze mensen naar huis te brengen. Het is een enorm voorrecht om aan zo’n actie deel te nemen. operatie, en gisteren was het een 'ademlucht' om maar door te gaan. Nee, ik herinner me niet zo'n gek gevoel van de afgelopen 8 maanden, het was iets anders, de adrenaline is nog steeds niet verdwenen."


"Elk van de vechters voert de taak uit met onvoorstelbare moed", vervolgt hij. "Kwaad is een woord dat mijn gevoel in de schaduw stelt. Er is iemand die ik kan vertrouwen - en dat vervult mij elke keer met trots."

Foto IDF woordvoerder


"Als je beseft dat je er deel van uitmaakt, is dat gevoel krachtig en betekenisvol. Een soldaat van mij vertelde me dat de eerste keer dat hij huilde sinds het begin van de oorlog, was toen hij Noa Argamani zag", beschrijft de commandant. "op deze momenten werken we allemaal samen. Je hoort de tanks, de vliegtuigen in de lucht en de hulp van de zee, en voelt de rugwind. Zowel van hen, als van het hele volk Israël.”

778 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Herman Duizend
Herman Duizend
5 dagen geleden

Geweldig! Deze manschappen zijn bereid om to alles te gaan!

Like
bottom of page