top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: de dag dat voor het eerst het hele luchtverdedigingssysteem in werking was


Screenshot YouTube


Dit artikel verscheen vandaag in de Hebreeuwse website van de IDF en is geschreven door Avital Pashhor.


Sinds 7 oktober, toen duizenden raketten op Israëlisch grondgebied werden gelanceerd, is er iets historisch gebeurd. Voor het eerst werkten alle luchtverdedigingssystemen in hetzelfde systeem. We hoorden over de dramatische en opwindende momenten van de luchtverdedigingsjagers, die op die zwarte zaterdag achter de systemen zaten die ons routinematig allemaal in staat stellen 's nachts wat beter te slapen

Toen er in de eerste vier uur van de oorlog meer dan 3.000 raketten op Israël werden afgevuurd, werden de verdedigingssystemen van de Israëlische strijdkrachten met volle kracht en non-stop geactiveerd. Sindsdien hebben ze geschiedenis geschreven, en voor het eerst opereerden ze met zijn vieren in dezelfde reeks. Elk van hen heeft een ander en uniek doel, vermogen en doel.Patriot

"Toen de Iron Dome en de David Slingshot deze vijandige vliegtuigen begonnen te onderscheppen, hebben we ze getraind", vertelt sergeant A., commandant van een squadron in het 138e bataljon, van 'Yahlom'. Het 'Yahlom'-systeem gelooft in het onderscheppen van bemande en onbemande vliegtuigen, en dit is op de meeste gebieden het oude systeem.


Toen de oorlog uitbrak, was sergeant-majoor A. een soldaat op weg om officier te worden. "Ons werd verteld dat er een diamantsysteem werd onderschept, en we schreeuwden allemaal van opwinding", vertelt ze glimlachend. Meestal bestaat de luchtdreiging uit raketten, en onze onderschepping is niet gebruikelijk. Op dat moment begrepen we nog steeds niet dat dit slechts het openingsshot was."


Foto IDF woordvoerder


Ongeveer een maand later, toen ze nog maar een paar dagen in haar huidige functie zat, zat sergeant A in een redelijk normale dienst, toen ze plotseling waarschuwden voor een explosieve gebeurtenis in een andere batterij: "Ze vroegen me: 'Als er iets gebeurt weet jij wat je moet doen?'' herinnert ze zich, 'ik antwoordde hem natuurlijk dat ik daarvoor ben opgeleid', en toevallig werd dezelfde theoretische vraag onderbroken door een echte waarschuwing - en werd de taak doorgegeven aan de batterij van sergeant-majoor A.


"Plotseling drong het besef tot me door dat we ons in een echt evenement bevinden", vertelt ze, "we hebben alle voorbereidingen getroffen en een vuurvergunning gekregen." De krijgers van de batterij openden het christendom, en toen bleef het noodlottige moment over: het indrukken van de knop.


De agent die bij haar was, vergezelde haar tot de onderschepping zelf. "Plotseling trilde alles om ons heen. Het geluid was luid. We begonnen te springen van opwinding", zegt ze. "Toen ik de dienst verliet en de telefoon opende, zag ik de stroom van mensen chic van de nieuwssites - ik besefte hoe groots wat we deden was."


Arrow systeem

“Er werd ons altijd verteld dat op de dag dat er een pijl wordt onderschept, dit betekent dat de staat Israël in oorlog is”, legt sergeant E. uit, een Arrow onderschepper’ bij het 136e bataljon. Er zou een dag komen tijdens haar dienst.


"Ik was alert vóór mijn dienst", herinnert ze zich. Een minuut voor het begin van de dienst begonnen de alarmsignalen en waarschuwingen over onderscheppingen op Israëlisch grondgebied.


Foto IDF woordvoerder


Al snel beseften ze dat het niet om een ​​andere raket ging, maar om een ​​doelwit met explosief materiaal. "Ik herinner me dat ik begon te rennen, ik besefte dat er iets belangrijks gebeurde en dat ik snel moest reageren", zegt sergeant E.


Het doel van het 'Arrow'-systeem is het onderscheppen van ballistische raketten en het in stand houden van het luchtbeeld tegen dergelijke bedreigingen.


"We gebruiken twee soorten systemen: 'Arrow 2' en 'Arrow 3', waarbij het essentiële verschil tussen beide het bereik is dat elk van hen bereikt", legt ze uit. "We zijn goed opgeleid, maar het is nog steeds stressvol om onderscheppen brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee."


"Zodra we op de knop drukten, begon ik te huilen van geluk en opwinding", herinnert sergeant E. zich. "We zijn geslaagd voor de echte test en het is heel spannend."


"Iron Dome"-systeem

Er is waarschijnlijk geen Israëliër die niet van de Iron Dome heeft gehoord. Het systeem dat als rol heeft het luchtruim van het land te beschermen tegen korteafstandsraketten, drones en mortierbommen, staat elke keer in het nieuws als er sprake is van opwarming in de verschillende sectoren.


Foto IDF woordvoerder


Het is normaal om te denken dat deze onderscheppingen automatisch worden gedaan, maar in feite is het systeem niet almachtig: “Op elk gegeven moment is er minstens één interceptor in dienst die aandachtig naar de kaart kijkt, klaar voor het moment waarop er raketten zullen zijn”, zegt sergeant Y., een Iron Dome-interceptor in het 137e bataljon.


Zodra ze een teken van een raket op het scherm herkennen, controleren de luchtverdedigingsjagers snel alle details: snelheid, hoogte, waar de lancering vandaan kwam en meer. "We zorgen ervoor dat we alles hebben en dat we niets missen - en pas dan onderscheppen we."


"In de oorlog zijn er veel onderscheppingen, maar aangezien ons werk via een trailer en voor een scherm plaatsvindt, is het moeilijk te begrijpen hoe belangrijk dit is", geeft hij toe. "Ik heb ooit deelgenomen aan een evenement waar er 10 doelen tegelijk - en we zijn erin geslaagd ze allemaal te onderscheppen. Aan het einde van de dienst kwam ik erachter dat een van de raketten gericht was op het gebied. De stad waar ik woon. Toen viel het teken echt voor mij en Ik werd overweldigd door trots."


"Voor het oog van een buitenstaander lijkt de lancering slechts een pixel op een scherm, maar we zien en begrijpen hoeveel mensen we beschermen wanneer we deze onderscheppen. Het vult ons met adrenaline."


David's Sling-systeem

"In ons werk zijn er veel moeilijke beslissingen", zegt Sergeant Y., een 'David Slingshot'-interceptor in het 66e Bataljon, "Er waren gevallen waarin ik binnen 5 seconden moest reageren of er viel een bom op een huis. Het is een enorme verantwoordelijkheid. Maar als ik op het werk ben, ben ik emotioneel afstandelijk, ik ben 100 procent gefocust op de taak."


Foto IDF woordvoerder


David's Slingshot is een verdedigingssysteem tegen precisieraketten voor de korte tot middellange afstand, luchtdoelen en UAV's: "Aangezien we te maken hebben met precisieraketten, is het mijn taak om met een pincet de doelen te selecteren die de kans hebben om de meeste vernietiging te veroorzaken uit alle enorme aantal doelwitten', zegt sergeant Y., 'er bestaat een beleid waardoor we weten voor welk doel het relevant is.'


"Het is echt moeilijk te begrijpen wat we aan het doen zijn", vertelt sergeant Y., "na een groot spervuur ​​van raketten richting een stad in het centrum, waar ik erin slaagde al mijn doelen te onderscheppen - ik opende mijn telefoon toen ik klaar was met werken , en ik zag dat een van mijn vrienden had geschreven in een groep vrienden die veel onderscheppingen hadden over zijn huis. Ik mag hem niet vertellen dat ik het ben, dat ik achter de knoppen zit, maar in mijn hart voelde ik de betekenis en het belang van wat we doen."


546 weergaven1 opmerking

1 Comment


Frans Maassen
Frans Maassen
Dec 06, 2023

Dank Joop voor het inkijkje ❤️🇮🇱❤️

Like
bottom of page