top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: De "Dagger" het nieuwe vuurleidingssysteem dat het aanzien van de strijd heeft verandert

Foto IDF woordvoerder


Dit artikel is eerder vandaag verschenen in de Hebreeuwse website van de IDF en is geschreven door Aya Chaimovich.


Het "Dagger" ( Dolk) vuurleidingssysteem betrad tijdens de oorlog het slagveld in zijn nieuwe configuratie. Wanneer het minder weegt, een vijand binnen enkele seconden detecteert en zich op doelen kan richten en kan helpen bij de eliminatie ervan, vergroot het vier keer de kans om de dreiging te raken. We hebben een glimp opgevangen, door het vizier


In het hart van de Gazastrook, in de dichtbevolkte en ingewikkelde buurten, loert het gevaar in elke hoek. Raketdrones en terroristen die van punt naar punt bewegen, zijn slechts enkele van de uitdagingen waarmee onze manoeuvreerkrachten worden geconfronteerd. Om de dreigingen te neutraliseren moet je uiteraard schieten, maar “het doelwit staat niet stil en wacht op ons”, zegt majoor Yoav, hoofd van de infanterie- en commandosectie bij de PAAT. een bewegend doelwit?En hoe vergroot je de slagingskans?


De dolk is geen normaal zicht, maar een vuurleidingssysteem waarmee de jager bewegende doelen nauwkeurig kan raken. In eenvoudiger bewoordingen: in tegenstelling tot het normale vizier, dat de jager een richtpunt geeft waarop hij zijn loop kan plaatsen, geeft de dolk de jager de mogelijkheid om het doelwit te volgen, zich erop te concentreren en erop te schieten op het exacte moment dat dat zal gebeuren. zorgen voor een treffer.


Foto IDF woordvoerder


Het innovatieve vuurleidingssysteem houdt rekening met een verscheidenheid aan variabelen: van de richting en snelheid van de beweging van het doelwit tot de ballistiek van het wapen waarop het is gemonteerd - de kleine computer binnenin weegt alle gegevens en maakt de treffer nauwkeurig. De dolk is zo geavanceerd dat hij in staat is de toekomstige locatie van het doelwit te voorspellen en feitelijk de tijd te matchen waarop het doelwit de locatie zal bereiken, en de tijd waarop het projectiel deze zal bereiken.


Foto IDF woordvoerder


‘De kans dat je een bewegend doelwit raakt met de eerste kogel, wat de belangrijkste kogel is, is klein’, geeft majoor Yoav toe, ‘maar als de jager een dolk gebruikt, wordt de kans om geraakt te worden verviervoudigd.’ om het nog eenvoudiger te maken.


Om het vizier te activeren, moet de strijder een knop aan de voorkant van het wapen activeren, genaamd PTT. Als u er continu op drukt, wordt het systeem in de modus "Target Search" gezet, waarbij elk potentieel doelwit in het zichtbereik van het vizier wordt gemarkeerd met een rechthoek. Zodra de jager een doelwit kiest uit de hem aangeboden doelwitten, verlaat hij de PTT en wordt het vizier erop gericht en draait het in een cirkel rond het massamiddelpunt.‘Het enige dat de strijder hoeft te doen om er zeker van te zijn dat hij slaat, is de trekker overhalen,’ legt majoor Yoav uit, ‘als de loop niet precies op het doel is gericht, zal de pers niet worden voltooid en zal de strijder een soort van kleine barrière. Maar als de loop recht op het punt wordt gericht waarvan het doel nauwkeurig is vastgesteld, zal een kogel de loop verlaten en zal het schot worden voltooid.


Zo kan de strijder het wapen "voorbereiden" om te schieten, en de kogel zal alleen worden losgelaten als de kans op raken groot is. En wat betreft de angst om het wapen te vergrendelen, de oplossing is eenvoudig: een kleine beweging van het wapen zal het zicht buiten werking stellen en de jager in staat stellen vrij te schieten zonder een barrière tegen te komen.


Het hele idee begon jaren geleden, en in 2018, toen de IDF nodig was voor de taak om te beschermen tegen vliegers en brandgevaarlijke ballonnen, werd het eerste dolkvizier in gebruik genomen. Het was zwaar en omslachtig, maar bereikte zijn doel. arm vereiste een lichtere en meer operationele oplossing.


Foto IDF woordvoerder


Tegenwoordig weegt de dolk slechts 700 gram, wat niet meer is dan welke andere bijzondere verschijning dan ook. En in verhouding tot het rendement dat het oplevert (vier keer de kans op blessures) is het extra gewicht marginaal. Duizenden ervan zijn al gebruikt door de jagers die in de Strip manoeuvreerden, en een van de belangrijkste operationele successen was in Golani's 51ste Bataljon, dat werd aangevallen door een aantal raketdrones en met behulp van het vizier erin slaagde zeven van hen te neutraliseren. - binnen enkele seconden.


“In de nabije toekomst zijn we van plan de distributie uit te breiden, meer reservisten op te leiden, de nachtelijke capaciteiten te verbeteren en zelfs de mogelijkheid te introduceren om onze strijdkrachten daardoor te identificeren om IDF-vuur te voorkomen”, besluit majoor Yoav.


725 weergaven1 opmerking

1 Comment


Ton van Hagen
Dec 11, 2023

Waar is toch die machtige UZI gebleven, wat mijn wapen was in 1971

Lekker schoonmaken onder de douche en werkte altijd.

Like
bottom of page