top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: De Dode Zeerollen hebben een Argentijns accent


Interieur van het Heiligdom van het Boek in Jeruzalem. Foto met dank aan het Israel Museum via ISRAEL21C


Na bijna 30 jaar nadert Adolfo Roitman zijn pensioen van de positie waar hij zijn roeping in het leven vond: curator van de Dode Zeerollen in het Heiligdom van het Boek van het Israël Museum in Jeruzalem, waar historische bijbelse documenten zijn ondergebracht en bestudeerd.


November 2022 markeerde 75 jaar sinds de ontdekking van de eerste van deze unieke oude rollen in Qumran, een vallei in de woestijn van Judea aan de westelijke oever van de Dode Zee.


Roitman, geboren in 1957 in een volkswijk in Buenos Aires, studeerde in 1980 af met een graad in antropologie aan de Universiteit van Buenos Aires. Daarna emigreerde hij naar Israël en behaalde een graad in vergelijkende religie aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem (HUJI).

Hij was van plan om academicus te worden aan de HUJI. Hoewel die droom niet uitkwam, was het hier dat prestatie en toeval gecombineerd werden om hem voor de curatorschapskans te plaatsen die zijn leven zou veranderen - en het heiligdom van het boek zou transformeren - voor altijd.


Zijn kandidatuur, naar voren gebracht door een van de juryleden van zijn proefschrift over de literaire structuur van het apocriefe boek van Judith, verraste hem meer dan degenen die hem uiteindelijk inhuurden.


Dat komt omdat Roitman, ondanks zijn expertise op het gebied van religies en het oude jodendom en het ontvangen van rabbijnse wijding, nooit de Dode Zeerollen had bestudeerd. Verder was hij geen archeoloog en had hij geen museumervaring.


Heiligdom van het Boek in Jeruzalem. Foto door Tim Hursley via ISRAEL21C


Wat er gebeurde is dat het Heiligdom van het Boek – "een lijk ondanks de wereldwijde faam van de rollen" – hem net zo hard nodig had als hij het nodig had, ook al wist hij dat nog niet eens.


"Het was alsof ze me klei gaven zodat ik het kon vormen," vertelde Roitman aan ISRAEL21c, herinnerend aan die dagen in 1994 toen hij werd ingehuurd om de toen gepensioneerde curator te vervangen.Een andere aanpak

Een recente tentoonstelling in het Heiligdom van het Boek presenteerde fragmenten van het apocriefe Boek van Henoch gevonden in Qumran, samen met de overblijfselen van het dagboek van Ilan Ramon, de eerste Israëlische astronaut, die werd gedood in de Columbia ruimtemissie ramp in februari 2003. Op de een of andere manier overleefden 37 pagina's van Ramons dagboek aan boord de crash.


Roitman ontwierp de tentoonstelling om te wijzen op een verwantschap tussen de twee mannen. Hij beschouwt Henoch als de eerste "astronaut" in de Joodse traditie, "een echte ruimtenavigator die kosmische reizen maakt waar verborgen realiteiten aan hem worden onthuld", zei Roitman.


De dorst naar kennis als hulpmiddel

In Roitman bestaat een nieuwsgierige en innovatieve geest naast het vermogen om zijn kennis met anderen te delen.


Wat is zijn dagelijkse motivatie na drie decennia aan het roer van een instelling die een van de belangrijkste bezittingen van het Joodse volk beschermt?

Een deel van de Jeremia-rol die een DNA-behandeling kreeg om nieuwe bevindingen te ontdekken. Foto door Shai Halevi / Israel Antiquities Authority via ISRAEL21C


"Ik blijf denken leren en niet alleen om de Dode Zeerollen te lezen, maar ook om het nieuws te begrijpen en te weten hoe ik een tekst of de toespraak van een politicus moet decoderen," zei hij.


"Dit draagt bij aan de opvoeding van de persoon, om een volwassener en dieper individu te vormen in zijn denken", legt Roitman uit.


Hij voegde eraan toe dat hij wordt aangemoedigd om met andere mensen te delen wat hij in zijn studie heeft geleerd "omdat het van hen is", en die kennis terug te geven aan de mensen door middel van lessen en projecten.Hoe meer ik studeer...

Als Roitman in 2024 met pensioen gaat, laat de balans een onbetwistbaar overschot na: modernisering van het museum, komst van kunst om te instrueren, scripts en speelse elementen om te helpen verklaren, digitalisering van manuscripten, een auditorium van wereldklasse en de mogelijke komst van kunstmatige intelligentie naar het Heiligdom van het Boek om het streven naar kennis te bevorderen.


"Ik heb het gevoel dat hoe meer ik studeer, hoe onwetender ik ben, omdat ik me bewust word van alles wat ik niet weet," zei Roitman.


"Dat maakt me onverzadigbaar, in de goede zin van het woord. In die zin wil ik het publiek het gevoel geven dat ze veel binnen handbereik hebben. De Dode Zeerollen zijn niet van mij, ze zijn van iedereen. Ze zijn een publieke schat."


117 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page