top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: de eenheid die in de diepten van de zee vecht


Foto IDF woordvoerder


Dit artikel verscheen eerder vandaag in de Hebreeuwse website van de IDF en is geschreven door Ella Pelag.


Voor het grootste deel blijft de activiteit van de onderwatermissie-eenheid diep in de schaduw. De afgelopen maand zijn ze erin geslaagd pogingen tot marine-infiltratie door Hamas-terroristen te dwarsbomen, raketwerpers uit zee te verwijderen en veel maritieme dreigingen het hoofd te bieden. Nu, ongeveer een maand nadat de hevige gevechten begonnen, hebben we van hen gehoord wat er kan worden gezegd over de oorlog die tientallen meters diep in de zee plaatsvindt.


Ze duiken tientallen meters diep de zee in, dwarsbomen vijandige acties en voltooien complexe taken die alleen zij mogen uitvoeren - dit zijn de mannen en vrouwen van Hiltam (de eenheid voor onderwatermissies).


Op de ochtend van 7 oktober, die sindsdien bekend staat als 'Black Sabbath', toen Hamas-terroristen de staat Israël begonnen te infiltreren en een waar bloedbad aanrichten, spaarden zij ook de maritieme ruimte niet. Er begonnen berichten te circuleren over infiltratiepogingen met vissersboten, rubberboten en zelfs gewapende duikers.


"Wij zijn de nationale eenheid voor alles wat te maken heeft met sabotage, het opruimen van bommen in de onderwateromgeving, evenals hulp en reparatie van gereedschappen van de marine-arm onder het wateroppervlak", legt luitenant Yuval uit, plaatsvervangend commandant van de sloop squadron in Bethlehem.


Foto IDF woordvoerder


Daarom werden de soldaten van de eenheid bij het uitbreken van de oorlog onmiddellijk naar het slagveld gebracht: “Als onderdeel van de alertheid in de eenheid is er alertheid op infiltratie van onderzeeërs en aanvallen vanuit zee. Zodra we hiervan hoorden Gezien de situatie bereikten we onmiddellijk het zuiden en kregen we een rapport dat een van de schepen het hoofd van een onderzeeër, een Hamas-terrorist, in het water had geïdentificeerd."


"Met behulp van een situatiebeeld dat we vanaf de kust hadden opgebouwd", vervolgt luitenant Yuval, "beseften we dat gewapende duikers waren binnengedrongen, controleerden we waar de dreigingen waren en begonnen we in actie te komen."


Maar hun kritische activiteit eindigt hier niet. Sindsdien is de eenheid erin geslaagd veel werk te verzetten op alle gebieden van haar werk – of het nu gaat om het voortdurende onderhoud van de wapenschepen, het dwarsbomen van extra gewapende onderzeeërs van Hamas die in de loop van de maand probeerden te infiltreren, of het opruimen van de neerslag, zoals gebeurde vorige week, toen de strijdkrachten de neerslag verwijderden van een raket die zich in de diepten van de zee bevond, op Meridian Beach in Haifa.Maar hoe word je een expert in de onderwaterwereld? De weg naar Hil'Tam is helemaal niet gemakkelijk. De training is gefocust en duurt een jaar, en aan het einde worden de jagers verdeeld in twee pelotons: "Eén - een peloton duikers, dat zich bezighoudt met professioneel duiken, onderwatertechnische evenementen, redding en redding, zoeken en detecteren, en scheepsonderhoud. De tweede is een sloopploeg die zich bezighoudt met degenen die onder het wateroppervlak vallen, het verwijderen van bommen en de verschillende bedreigingen.'


Foto IDF woordvoerder


Zoals hij beschrijft, heeft de eenheid veel samenwerkingsverbanden, die al jaren gaande zijn, en niet alleen tijdens de oorlog: “De 13e vloot, de Fin-eenheid, de onderzeese vloot – dit zijn slechts enkele van de eenheden waarmee we veel delen. van kritische informatie, en gezamenlijk nadenken over de gevechtsdoctrine."


En met de intensivering van de grondgevechten in de Gazastrook neemt ook de activiteit van Hil'Tam-strijders toe. Wat we moeten doen, omdat de toekomst van ons land voor onze ogen ligt.'
482 weergaven1 opmerking

1 Comment


Henk Vinke
Henk Vinke
Nov 10, 2023

Het lijkt wel IJsland

Like
bottom of page