top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: De Kerstman van Jeruzalem houdt de hoop levend, zelfs in oorlogstijd

Issa Kassissieh, verkleed als Kerstman, rijdt op een kameel op de Olijfberg, met uitzicht op de Oude Stad van Jeruzalem, voorafgaand aan de komende kerstvakantie, 4 december 2023. Foto door Jamal Awad/Flash90 via ISRAEL21c


Voor het 15e jaar op rij komt de Kerstman naar de stad. In Jeruzalem.

Zelfs, of misschien wel vooral, wanneer de Israëli’s zich allesbehalve feestelijk voelen.


“Het is anders vanwege de oorlog”, erkent de beroemde kameel rijdende Kerstman uit Jeruzalem , de 45-jarige Issa Anis Kassissieh, een christelijke Arabier en de enige gecertificeerde Kerstman in het Heilige Land.


“Mensen zijn zo gestrest en er zijn geen toeristen. Het is een moeilijke tijd, maar ik moet mijn boodschap van hoop, liefde en vrede overbrengen vanuit de stad Jeruzalem, die voor mij het hart van de wereld is”, vertelt hij aan ISRAEL21c.


“Als we vrede hebben in Jeruzalem, zullen we vrede hebben over de hele wereld.”Op 1 december opende Kassissieh zijn Santa House in de christelijke wijk van de oude stad van Jeruzalem, een traditie waarmee hij in 2017 begon nadat hij de certificering had behaald aan de Charles W. Howard Santa School in Michigan.


Dit kerstwonderland beslaat de gehele begane grond van zijn eigen stenen woning en is uitgerust met een slee, de stoel van de Kerstman, de speelgoedwerkplaats van de Kerstman, chocolaatjes en zuurstokken, "en natuurlijk een koekjeskeuken."


Issa Kassissieh, de Kerstman van Jeruzalem, verwelkomt kinderen in het Kerstmanhuis in de Oude Stad van Jeruzalem. Foto met dank aan Issa Kassissieh via ISRAEL21c


Kassissieh zegt dat hij er nooit over heeft nagedacht om het huis dit jaar niet te openen. “Ik zal nooit stoppen”, verklaart hij.


“Ik heet iedereen welkom: joods, moslim en christen. Vorig jaar kreeg ik in een maand tijd 25.000 mensen op bezoek; dit jaar zullen er misschien 10.000 komen omdat er geen toeristen zijn, maar ik heb mensen uit heel Israël, uit Ashkelon en Ashdod, mensen die vanwege de oorlog naar hotels zijn geëvacueerd.”


We hebben een knuffel nodig


De afgelopen weken benaderden kinderen Kassissieh met de vraag of de Kerstman in dit moeilijke jaar zou komen. Hij verzekerde hen dat hij dat zou doen.


“Kinderen vinden het leuk om Sinterklaas te zien. Dit seizoen hebben zij en hun ouders iets leuks nodig om naar uit te kijken. Ik wil dat kinderen gelukkig zijn”, zegt de 1,80 meter lange voormalige basketbalspeler.


“Ze bevinden zich in een stressvolle situatie en hebben een boodschap van vrede en liefde nodig.”


De Kerstman uit Jeruzalem brengt rendieren vanaf de Noordpool naar het HoHoHoly Land, maar houdt ze dichtbij het vliegveld. Foto met dank aan Issa Kassissieh via ISRAEL21c


Drie jaar geleden, herinnert hij zich, “konden we niet knuffelen tijdens Covid-19. Dit jaar moeten we knuffelen.”


Hij draagt ​​een kerstmanpak en zit op de stoel van de Kerstman en moedigt bezoekende kinderen aan om hun verzoeken om cadeaus in te dienen. De meest populaire wens is een iPhone.


“Als we vrede hebben in Jeruzalem, zullen we vrede hebben over de hele wereld.” 


Wijs genoeg doet hij geen enkele belofte. Hij zegt tegen de kinderen dat ze moeten bidden en hun best moeten doen om op Santa's Nice List te blijven. Hij schrijft zelfs certificaten uit voor goede kinderen. 


Half december maakte de Kerstman van Jeruzalem zijn jaarlijkse kameelrit vanaf de Olijfberg rond de Oude Stad. Hij leent de kameel van een vriend voor deze langverwachte foto.


Issa Kassissieh, verkleed als Kerstman, rijdt op een kameel op de Olijfberg, met uitzicht op de Oude Stad van Jeruzalem, voorafgaand aan de komende kerstvakantie, 4 december 2023. Foto door Jamal Awad/Flash90 via ISRAEL21c


“De kinderen vragen naar de rendieren. Ik vertel ze dat ik naar de Noordpool ben gegaan en de rendieren naar het HoHoHoly Land heb gebracht, maar dat ik ze in de buurt van het vliegveld moet houden”, zegt hij met een vrolijke knipoog.243 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page