top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: De overlevende van de Holocaust activeerde samen met haar kleinzoon, IDF-officier de sirene op 6 mei

Foto IDF woordvoerder


De nationale sirene ter gelegenheid van de Holocaustherdenkingsdag werd vandaag (maandag) geactiveerd door Holocaust-overlevende Malka Herman en haar kleinzoon, kapitein Maor Herman, een officier bij het Thuisfront Commando.Malka Harman werd in 1932 geboren in de stad Horevysuv in Polen. Op 1 september 1939 zou ze in de eerste klas gaan studeren. Maar op dezelfde dag begonnen de bombardementen van het Duitse leger in de stad waar ze woonde. Samen met haar familie pakte Erza zoveel ze kon en vluchtte naar Oekraïne.


In oktober 1939 werd het gezin gedeporteerd naar een Russisch werkkamp in Siberië. De familieleden reisden erheen in overvolle veetreinen, een reis die ongeveer een week duurde. In Siberië werden ze ondergebracht in houten barakken en werden ze dagelijks geteld, en degenen die niet werkten kregen geen eten. Dankzij het beroep van haar vader als schoenmaker werkte hij als schoenmaker in de dorpen en vermeed hij klusjes in het kappen van bomen.


In 1941, na schending van het 'Ribbentop-Molotov'-verdrag door de Duitsers, werd Malka's familie vrijgelaten uit Siberië en kwamen ze aan in Oezbekistan. Op 9-jarige leeftijd werd ze samen met haar broer Haim, die 11 jaar oud was, op de trein gezet van Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan, naar Teheran, samen met andere Joodse kinderen, gesponsord door het Anders-leger. Het was de laatste keer dat de twee hun vader levend zagen.


Van daaruit vervolgden ze de zware reis naar het land Israël, via India en het Suezkanaal. Samen met andere kinderen die met hen de reis maakten, kregen ze de bijnaam ‘Kinderen van Teheran’ en waren ze de eerste groep kinderen die in februari 1943 vanuit Europa in Israël arriveerde. Malka en haar man Zeev hebben drie kinderen, negen kleinkinderen en 6 achterkleinkinderen.


Malka en haar kleindochter Maor arriveerden vanochtend bij het waarschuwingscentrum van het Thuisfront Commando, en samen drukten de twee op de knop waardoor de herdenkingssirene door het hele land klonk.

Foto IDF woordvoerder


“In mijn rol, zowel routinematig als in noodsituaties, heb ik directe verantwoordelijkheid voor de veiligheid en beveiliging van de burgers van de staat Israël”, zegt kapitein Herman, “de afgelopen maanden was ons werk uitdagender dan ooit. Gezien de verantwoordelijkheid die mij is gegeven, is het een voorrecht om samen met mijn grootmoeder op deze Memorial Day de sirene te activeren, de nagedachtenis te eren van mijn volk dat omkwam in de Holocaust en deel uit te maken van de volgende generatie."


“Gedurende deze tijd, waarin we getuige zijn van de vele bedreigingen voor de staat Israël en het Joodse volk, kreeg ik het voorrecht om deel te nemen aan het herdenken van de nagedachtenis en heldenmoed van onze broeders en zusters die tijdens de Holocaust zijn vermoord”, deelt hij mee.


Malka: "om hier te zijn, naast mijn kleinzoon, is een enorme opwinding die me doet denken aan de weg die ik heb afgelegd om dit te bereiken en de trots voor de familie die ik dankzij en ondanks alles heb gesticht."


231 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page