top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: De overname van het leiderschapscentrum van Hamas in de Gazastrook is voltooid

Foto IDF woordvoerder


De IDF-strijdkrachten hebben de overname van de "Senior Quarter" van Hamas in het centrum van Gaza-stad voltooid. Vanuit deze ruimte op het Palestina-plein opereerde en werd de regerings- en militaire leiding van Hamas geleid.Het complex omvat een vertakkend netwerk van tunnels die schuilappartementen, bureaus, kantoren en woonappartementen van de hogere militaire vleugel en de politieke vleugel van de terroristische organisatie Hamas met elkaar verbind. Dit complex boven en onder de grond is een centraal veiligheidscontrolecentrum van de militaire en politieke tak van Hamas.


Luchtfoto van de ingangen van het Commandocentrum van Hamas. Foto IDF-woordvoerder


Palestine Square, een centrum van terrorisme, is een militair regeringscentrum van Hamas en wordt omgeven door gebouwen die dienen als commando- en controlecentra, tunnelschachten en strategische gebouwen van de organisatie, naast commerciële winkels, woningen en een speciale school voor doven kinderen en overheidsgebouwen.


Foto IDF woordvoerder


De afgelopen weken hebben de troepen van het 401e Brigade Combat Team van de 162e Divisie, samen met troepen van de Sheldag Unit, de 13e Vloot en de Helam, gevochten in het gebied van de wijk Rimal in Gaza-stad, waar het Palestinaplein zich bevind. De strijders van het gevechtsteam begonnen een gecombineerde en gecoördineerde aanval op het gebied van Palestina Square en kregen er operationele controle over. Als laatste werd de overname van het gebied voltooid. In de veldslagen die plaatsvonden als onderdeel van deze overname elimineerden de strijdkrachten ongeveer 600 terroristen van de grond en vanuit de lucht.


Diagram van het commandocentrum van Hamas. Foto IDF-woordvoerder


“Dit netwerk werd gebruikt door de hoge functionarissen van de organisatie, Ismail Haniyeh, Yahya Sinwar, Muhammad Deif en anderen, om de operationele activiteiten van Hamas te sturen. Het werd ook gebruikt voor beschermde dagelijkse bewegingen door het hart van Gaza-stad”, aldus de IDF.


IDF-troepen opereren in het gebied van het hoofdcommando van Hamas. Foto IDF-woordvoerder


Het leger vond bouw- en graafapparatuur die door Hamas werd gebruikt om de ingewikkelde tunnels te bouwen, waaronder explosiedeuren, wapens, munitie en militair materieel dat was achtergelaten in een 20 meter diepe tunnel.

“De tunnelschacht werd vernield door explosieven die Hamas daar had ingebed, en er werden talloze wapens en technologische apparaten in de buurt gevonden”, aldus de IDF.


Kolonel Aharon, de commandant van de 401e Brigade die toezicht houdt op de operatie in het gebied, zei: “Dit is een levendig gebied waar duizenden inwoners van Gaza wonen. Huizen zijn ontworpen in een zeer westerse stijl. Iedereen die in het hart van Hamas wil zijn, activiteiten heeft hier een appartement, een kantoor of een ondergrondse schuilplaats.”


Diagram van het commandocentrum van Hamas. Foto IDF-woordvoerder


“Er is hier de afgelopen decennia een ondergrondse wereld gebouwd – ontworpen om alleen de leiders van Hamas te beschermen, niet de burgers van Gaza, noch terroristen, noch zelfs veldcommandanten,” voegde hij eraan toe. “We vonden honderden generatoren die noodstroom leverden aan senior Hamas-leden en gigantische batterijen. voor overleving op de lange termijn, begraven onder de grond. Dit is een versterkte stedelijke ruimte.”


Shaldags plaatsvervangend commandant D., die het bevel voerde over de troepen in de ondergrondse faciliteit, zei tegen Ynet: “We bereikten het zenuwcentrum van Hamas en troffen geavanceerde en complexe tunnelsystemen aan. Met onze diverse technologische middelen hebben we veel ingangen gevonden die ook naar vele andere leidden. We vonden ruim twintig grote ondergrondse ingangen met trappen en ladders. Elke ingang dient als ontsnappingsroute voor hoge Hamas-figuren en als ontsnapping naar een ander tunnelnetwerk.”


Deze infographic, vrijgegeven door de IDF op 20 december 2023, toont locaties in Gaza-stad waar Hamas-tunnels zich bevonden (rood gemarkeerd), in de buurt van de Shifa- en Rantisi-ziekenhuizen, waar ook tunnels werden gevonden. Foto IDF woordvoerder


De diepte van de belangrijkste ondergrondse kantoren en ministeries van Hamas bereikte de limiet van hun graafmogelijkheden, dat wil zeggen tot aan de rand van de grondwaterspiegel – zo'n 50 tot 60 meter onder het maaiveld. Het complex omvatte discussieruimtes, recreatiezalen en een kabinetsvergaderruimte.

468 weergaven1 opmerking

1 Comment


Henk Vinke
Henk Vinke
Dec 21, 2023

Ik zou de tunnels zo laten. Als Hamas vernietigd is, dan kan met Nederlands belastinggeld een toeristische attractie met escape room gemaakt worden.

Like
bottom of page