top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: De ‘pijl’ die bedreigingen vanuit Iran en de raketten onderschepte

Foto Tomer Feller / IDF woordvoerder


Dit artikel verscheen eerder op de Hebreeuwse website van de IDF en is geschreven door Liam Adib.


Al een half jaar vechten de IDF-troepen met extreem hoge intensiteit in verschillende sectoren tegelijk: in de Gazastrook, Libanon en Israël. Tijdens deze periode werd voor het eerst een aanzienlijk aantal innovatieve wapens en vermogens in gebruik genomen, waarvan het manoeuvreren hun vuurdoop was.


Raketschepen "Saar 6"

De eerste, en de grootste van allemaal, komt uit de marinearena. De "Saar 6"-schepen, de nieuwste staalsoorten in de IDF, hebben 18 gevechtssystemen aan boord, gemaakt door Blue and White, die tot de meest geavanceerde ter wereld behoren, en beschikken over nauwkeurige schietmogelijkheden. In de afgelopen twee jaar zijn alle vier de schepen voltooid en operationeel geworden voor de marine.


Foto Tomer Feller / IDF woordvoerder


Twee weken geleden onderschepte een van de schepen met succes een onbemand luchtvaartuig, dat vanuit het oosten op weg was naar Israëlisch grondgebied in de Golf van Eilat, met behulp van het "Sea Dome"-systeem. Aan het begin van de oorlog vielen "Ahi Oz" en "Ahi Magen" terroristische doelen in de Gazastrook aan, waaronder een fabriek voor de productie van wapens, een observatiepost en een marinebasis van Hamas.


'PIJL 3'

Het "Hats 3"-raketsysteem schreef geschiedenis toen het met succes een grond-grondraket onderschepte die vanuit Jemen richting Israël werd gelanceerd.


Foto Tomer Feller / IDF woordvoerder


"Hats 3" is een speciale interceptor die is ontworpen om ballistische raketten buiten de atmosfeer te dwarsbomen. Het onderscheppingsvermogen heeft een lange afstandsbereik en kan ook op grote hoogte boven de atmosfeer worden uitgevoerd, waardoor het de beste in zijn soort ter wereld is. Samen met de systemen "Iron Dome" en "David's sling" vormt het het meerlaagse luchtverdedigingssysteem.Het raketsysteem haalde vorige week de krantenkoppen toen het verschillende ballistische raketten onderschepte die vanuit Iran waren gelanceerd. De indrukwekkende onderscheppingen uitgevoerd door "Hats 3"-raketten vormden een aanzienlijk deel van de inspanningen die leidden tot het ongekende cijfer: negenennegentig procent van de bedreigingen die tegen Israël werden gelanceerd, werden met succes onderschept.


"Stalen steek"

In de eerste dagen van de oorlog maakten Magellan-strijders voor het eerst gebruik van de "Steel Sting"-mortierbom toen ze terroristen neutraliseerden en de kibboetsen in Otef ontruimden. Sindsdien is er ook geschoten op Hezbollah-doelen in Libanon en Hamas-doelen in Gaza.


Foto Tomer Feller / IDF woordvoerder


Dit is een mortierbom met dubbele geleiding, waarmee terroristische doelen in de bebouwde kom nauwkeurig kunnen worden geraakt. Het vergroot de dodelijkheid van de beoogde explosie, terwijl tegelijkertijd het risico op schade voor degenen die er niet bij betrokken zijn, wordt verminderd. De diameter is 120 mm en hij wordt geleid met behulp van een laser en GPS.


"Sand" en "Peg" schouderraketten

Afgelopen december mocht worden gepubliceerd dat er twee broers zijn toegevoegd aan de schouder afgeschoten raketten ‘Lao’ en ‘Matador’ – de ‘Holit’ en de ‘Yidd’, genoemd naar de twee nederzettingen in de Gaza-envelop, die getroffen door de moorddadige terroristische aanslag.


Foto Tomer Feller / IDF woordvoerder


Het nieuwe paar raketten is vijftig procent groter dan de bestaande, en heeft een groter destructief vermogen en een veel groter schietbereik. Ze zijn ontworpen voor gevechten in bebouwde gebieden en dichtbevolkte gebieden, en kunnen plaatsen bereiken die niet met tanks kunnen worden betreden. De raketten worden door de strijdkrachten in de Gazastrook gebruikt om schuilplaatsen, voertuigen en gebouwen waar terroristen zich bevinden te vernietigen, en ze kunnen ook veilig worden afgevuurd op vijandelijke punten, waar het moeilijk is om mortieren te lanceren.542 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


awilton
Apr 29

Fijn dit inzicht, dank!

Like
bottom of page