top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Screenshot video

Het IRONMAN Israel-Middle East Championship werd afgelopen vrijdag gehouden in Tiberias met de deelname van 2.500 deelnemers, waaronder 800 internationale deelnemers uit 58 landen, waaronder: de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Marokko, Oekraïne, Duitsland, Engeland, de VS en Israël.

De wedstrijd werd naar Israël gebracht dankzij zakenman en filantroop Sylvan Adams, het Israëlische Ministerie van Cultuur en Sport, de gemeente Tiberias, Comtec Group, de Jordan Valley Regional Council en de Israel Triathlon Association.

In de PRO-categorie heren eindigde Patrick Lange uit Duitsland op de eerste plaats en won de titel van "IRONMAN Israel-Middle East Champion" na het voltooien van de slopende wedstrijd met een persoonlijk record van 07:42:00; Op de tweede plaats kwam Daniel Bækkegård uit Denemarken met een totale tijd van 07:43:40. De derde plaats werd ingenomen door Gregory Barnaby uit Italië met een totale tijd van 07:47:02. Israëls senior triatleet Dan Alterman voltooide de volledige wedstrijd in een totale tijd van 08:54:18.

In de Women's PRO-categorie eindigde Ruth Astle uit Groot-Brittannië op de eerste plaats en kreeg de titel van "IRONMAN Israel-Middle East Champion" na het voltooien van de slopende wedstrijd in een tijd van 08:41:13; Op de tweede plaats kwam Daniela Bleymehl uit Duitsland met een totale tijd van 08:50:13; Op de derde plaats kwam Barbara Riveros uit Australië met een totale tijd van 08:55:49.

Het speciale evenement markeert de eerste keer dat de wedstrijd de volledige afstand van de internationale IRONMAN in het Midden-Oosten omvatte, en er zijn 75 plaatsen toegekend voor het Wereldkampioenschap 2023 dat wordt gehouden in Kona, Hawaii.

De IRONMAN-competitie wordt beschouwd als de meest prestigieuze triatloncompetitie ter wereld en bestaat uit drie onderdelen: zwemmen, fietsen en hardlopen. De non-stop triatlon geeft de deelnemers een beperkte tijd om elk segment te voltooien, waarbij ze fysiek en mentaal tot het uiterste worden uitgedaagd. Als onderdeel van het evenement in Tiberias waren er twee races: een race over de volledige afstand met 3,8 km zwemmen in het Meer van Galilea, een fietstocht van 180 km en een marathonloop van 42,2 km. De tweede is de IRONMAN-race van 70,3 km met 1,8 km zwemmen in het Meer van Galilea, 90 km fietsen en 21,1 km hardlopen. Meer dan 800 Israëli's en 400 internationale deelnemers namen deel aan de volledige afstand, terwijl 1.500 Israëli's en 360 deelnemers uit het buitenland deelnamen aan de race van 70,3 km. Met name meer dan 90 professionele deelnemers van over de hele wereld hebben zich aangemeld voor de wedstrijd.

Sylvan Adams, zakenman en filantroop: "Om het IRONMAN Israel-Middle East Championship hier in Israël te houden, aan de prachtige oevers van het Meer van Galilea, met hardlopers van over de hele wereld en de regio, is een waar bewijs van het vermogen van sport om alle volkeren samen te brengen. De vriendschappen die vandaag zijn opgebouwd, zullen een leven lang meegaan. Dit is slechts één internationaal sportevenement dat we naar Israël brengen, en we hopen er in de toekomst nog veel meer te hebben."