top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Video: een geweldige lasershow in de lucht van Jeruzalem

Foto Dor Pazuelo


Voor het eerst ter wereld verlicht een lasershow van geluid en kleur de lucht, die zich uitstrekt over grote delen van de hoofdstad. De show werd geïnitieerd en ondersteund door het Ministerie van Toerisme en het Ministerie van Jeruzalem en Erfgoed, en werd uitgevoerd door de Jerusalem Development Authority in samenwerking met de gemeente Jeruzalem.


De lasershow van de hoofdstad is een ode van licht en muziek aan het weefsel, de geschiedenis en de cultuur van de stad. Vanaf de Armon Hanatziv Promenade ontvouwt zich de stad Jeruzalem voor ons, een plek als geen ander ter wereld, een stad met een enorme verscheidenheid aan culturen, met als hart de hoop de langverwachte vrede te bereiken.


Langs de promenade van de bergkam met uitzicht op het Heilige Bekken werd een geavanceerd audiosysteem gebouwd waarmee uniform en krachtig geluid over de gehele lengte kan worden verdeeld om een ​​complete en meeslepende ervaring voor het publiek te creëren.


De show vertelt het verhaal van de stad en het gedeelde leven daarin en in Israël via drie verschillende shows: een verhaal van licht, een verhaal van vrede en een verhaal van een eeuwig verlangen naar harmonie. Om de vele lasers ver van de boulevard te kunnen besturen, werd een uniek besturingssysteem met afstandsbediening opgezet, dat werd ontworpen in overeenstemming met strikte ecologische eisen die een spectaculair effect creëren zonder luchtvervuiling en schade aan het milieu.Programma van evenementen:


De originele muziek is is zo gecomponeerd dat deze op gevoelige wijze het verhaal van de

stad en onze geschiedenis vertelt. Motieven uit verschillende culturen en religies zijn erin te

horen naast liederen die van onschatbare waarde zijn voor het Joodse volk. De unieke

synergie tussen West en Oost, eeuwenoud en nieuw creëert een gewortelde en eigentijdse show gekenmerkt door wereldwijde muziek vanuit de stelling dat er in het Jeruzalem van de toekomst plaats is voor iedereen en dat er vrede heerst.

 

Het eerste deel opent met gemengde geluiden uit de stad. In de verte klinkt traditioneel vioolspel ‘Yerushalayim Shel Zahav (Jeruzalem van Goud) en joodse, christelijke en islamitische gebeden. Dit is het raamverhaal waaruit de originele muziek zal groeien. De melodie doet denken aan een joods deuntje, maar de instrumenten komen uit verschillende werelden: mandoline, drums, strijkinstrumenten. De Ladino-sfeer doet ons denken aan vele generaties die door de geschiedenis heen in de tumultueuze stad hebben geleefd, gewerkt en hoop koesterden.

 

De muziek ontwikkelt zich en wordt ritmisch, met Arabische percussie-instrumenten en een Arabische viool. De geliefde mediterrane geur herinnert aan de behoefte aan vreugde en wordt gespeeld door inheemse muzikanten. De laserstralen staan ​​in twee groepen opgesteld, als dansers. De ene groep in de stad en de andere langs de promenade.


Ze spelen een speels spel van vragen en antwoorden met elkaar en barsten vervolgens samen in een dans uit. Het ritme verandert en maakt plaats voor de klarinet en lichte "fonteinen" die daarop reageren. De klarinet leidt alle instrumenten tot een gemeenschappelijke symfonie. Na de climax keren we terug naar de geluiden van de stad, naar de sjofar uit het raamverhaal, naar de gebeden in alle talen en naar de violist die op de helling van het bos staat en naar zijn stad speelt en het Jeruzalem van goud passeert. Aan het einde is er een energiek en vreugdevol feest van darbuka's en muziek.

Dit is hoe Avigdor Hameiri het Jiddische gedicht van Baruch Shapir vertaalde en bewerkte en het lied "boven de top van de berg Hzofim" noemde. Deze regels, van persoonlijk verzoek en oproep tot vrede, worden in de bekende versie niet gezongen. In het tweede deel, 'Jeruzalem van de vrede', zingt het koor delen van het lied dat verband houdt met de stad. Eerst met een gebrom, als een mantra, en aan het einde met luide stem, met de verloren en mooie woorden.


De lichtstralen dansen op het ritme van de zachte wals, en het verlangen naar vrede verspreidt zich met aangename lichtheid door de stad. De klanken groeien uit tot een flamencoritme begeleid door een viool, in muziek die Israëlische motieven combineert met de klanken uit het Oosten en de Ladino-cultuur van de stad. De lichtstralen nemen hand in hand toe met de muziek en omringen de hele stad en bereiden de grond voor de terugkeer van de band die met luide stem zingt: Jeruzalem, Jeruzalem, vrede zij met jou!


We zien in de zin “verlicht jezelf voor mij voor mij” een uitdrukking van een sterk verlangen: dat we zullen winnen, en dat Jeruzalem spoedig zal schijnen op alle ontvoerden, die veilig en wel naar ons zullen terugkeren!

193 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page